spot_imgspot_img
spot_img

Chris Hemsworth – A 39 éves isten

-

Article Top Ad (AdSense)

Számtalan olyan sztárt láttunk már, akik rendkívül fiatalon kerültek rivaldafénybe. Majd a hirtelen jött hírnevet rosszul kezelve szép lassan eltűntek a süllyesztőben. A kiindulási alap Chris Hemsworth esetében is hasonló. Rendkívül fiatalon került radar alá, de remekül menedzselte a karrierjét, így ahelyett, hogy megindult volna a lejtőn, töretlenül tartja magát Hollywood legkeresettebb színészei között. 2022-ben ő a világ 7. legjobban kereső férfi színésze, születésnapja pedig kiváló apropó arra, hogy kicsit közelebbről is megismerjük.

Kép: Flickr

Kettősség a gyerekkorban

Chris Hemsworth ausztrál származású színész, 1983. augusztus 11.-én született Melbourne-ben. Két fiútestvére van, Liam és Luke, akik szintén színészkedéssel foglalkoznak. Testvérei azonban közel sem tudhatnak magukénak olyan sikeres pályát, mint a középső fiú, Chris. Meglehetősen kétoldalú körülmények között nőtt fel: egyrészt ott volt a modern, nyugati világra hajazó Melbourne, másrészt viszont családjával sok időt töltött a Bulmanban található bennszülött közösségben, ahol volt alkalma belekóstolni a nomád életbe is. Tanárként dolgozó édesanyjával, illetve szociális munkás édesapjával, valamint testvéreivel végül az Ausztrálián belül fellelhető Phillip-szigetekre költöztek (nem összetévesztendő a Fülöp-szigetekkel). Noha elég sok emlék fűzi az állattartó, farmer élethez is, magára elsősorban városi, melbourne-i emberként szeret hivatkozni.

In medias res – Chris Hemsworth módra

A szőke sztár sok színésszel ellentétben nem gyerekkorában kezdte a színészkedést, és modellkarrier sem előzte meg a képernyőn való szereplését. Egy interjúban elárulta, hogy egy gyógyszergyártó cégnél dolgozott, mielőtt belekóstolt volna a színjátszásba, emellett pedig igyekezett az iskolai tanulmányaira fókuszálni. Végül próba szerencse alapon, 2002-ben debütált a TV-képernyőn, ekkor Arthur király szerepében tűnt fel a Guinevere Jones című sorozatban. Ezután sok ausztrál színészhez hasonlóan ő is felbukkant a Home and Away névre keresztelt szappanoperában, 2004 és 2007 között.

Kép: Flickr

Thorként ismerte meg a világ

Mondhatni, hogy Hemsworth mindent egy lapra feltéve kiment a sorozatos szerepvállalásai után Amerikába, hogy itt lendítse be a pályafutását. Ez a döntés jobban el sem sülhetett volna a színész számára. 2009-ben szerepet ajánlottak neki a legendás sci-fi sorozat, a Star Trek 2009-es, mozis újragondolásában, ami már elegendő volt ahhoz, hogy felfigyeljenek rá a szakmán belül. 2011-ben jött az igazi fordulópont, ami elrepítette a világhír felé: a Marvel-univerzumnál látták benne a potenciált, ezért becastingolták a mennydörgés istenének, Thornak a szerepére. Hemsworth teljesen eggyé vált a karakterrel, a szerepvállalás pedig sikeresebbnek bizonyult, mint bárki gondolta volna. A Marvel szuperhősvilágán belül számos filmben felbukkant isteni karaktere bőrében, ráadásul idén, 2022-ben jött ki a negyedik Thor-film, amivel rekordernek számít, hiszen egy Marvel-karakter sem kapott még 4 önálló filmet.

Felemás kísérletezések

Elmondása szerint nagyon élvezi, hogy eljátszhatja a képregényhőst, ugyanakkor karrierje kezdete óta próbál több lábon állni, több-kevesebb sikerrel. Fontos állomás volt életében a 2012-es, Ron Howard rendezésében készült Hajsza a győzelemért, ahol egy erős drámai szerepben tudta megvillantani tehetségét. Ez a feszült, adrenalindús film Niki Lauda és James Hunt Forma 1-es rivalizálását mutatta be, Hemsworth utóbbit alakította, igen meggyőző módon. Érdemes még megemlíteni a Ház az erdő mélyén című, önmagából kiforgatott, paródiaszerű horrorfilmet is, ahol testvérével együtt szerepel. A film a kritikusok és a közönség körében is nagy sikert aratott. De láthattuk többek között hackerként is a meglehetősen középszerű Blackhatben, Moby Dickre vadászó hajósként A tenger szívében című alkotásban, őrült pszichopataként A húzós éjkszaka az El Royale-ban című thrillerben, illetve felbukkant a nem túl jó fogadtatású, 2016-os Szellemirtókban is. Ő az a fajta színész, aki próbál egyensúlyt tartani a mozifilmes és a streamingfilmes szerepei között. Egyre többször bukkan fel Netflixes produkciókban, ugyanakkor a Marvellel kötött szerződése garantált helyet biztosít neki a mozivásznon is.

Kép: Flickr

Szakmailag még nem mutatott meg mindent

Az általános vélekedés vele kapcsolatban az, hogy szimpatikus, ahogy próbál több különböző szerepben és műfajban kiteljesedni, de a színészi áttörés még várat magára. A rábízott szerepeket többnyire zsigerből hozza, a Thor-filmek során bebizonyosodott, hogy remek humorérzékkel és önreflektív szemléletmóddal is rendelkezik. Emellett viszont sokan szeretnék látni, amint a Hajsza a győzelemért után egy újabb, erősebb drámai szerepben bizonyítja rátermettségét.

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!