spot_imgspot_img
spot_img

Cher minden idők legsikeresebb énekesnője

-

Article Top Ad (AdSense)

Cher a világ egyik legnépszerűbb és legsikeresebb énekesnője, akinek karrierje több mint ötven évet ölel fel. Kevés olyan karakteres hangú, és sikeres énekes van, mint amilyen a pop királynő, és akármennyire is kivágja a biztosítékot az embereknél a megjelenésével vagy a párkapcsolataival: attól még tagadhatatlanul egy élő legenda.

 

Volt idő, mikor szinte mindenki Cher akart lenni. Divatot teremtett a hosszú koromfekete vagy épp göndör hajával, az extravagáns megjelenésével. Nők millió próbálták utánozni, és rengetegen vágytak arra, hogy olyan álomba illő kapcsolatuk legyen, mint Cheré és Sonny-é. Pedig ahogy az gyakran megesik, az aranytorkú énekes élete sem volt mindig csupa öröm és csillogás. Azt is hozzá kell tenni, hogy az Emmy-, Golden Globe, valamint Oscar-díjas énekesnő (A Holdkórosokért elnyerte a legjobb színésznőnek járó Oscar-díjat) az utóbbi évtizedekben sokszor visszatetszést váltott ki a rajongókból a plasztikai műtétjei, az exhibicionista megjelenése, és a fiatalabb férfiakkal való kapcsolatai. Az egyre idősödő sztárnak valószínűleg nehezére esik elfogadni, hogy már nem húszéves, de ettől függetlenül vitathatatlan a tehetsége és az, amit életében letett az asztalra. Lássunk néhány érdekességet róla!

1. Televíziózással kezdett

Cherilyn Sarkisian 1946. május 20-án született a kaliforniai El Centroban. Apja, John Sarkisian teherautó-sofőr volt, drog- és szerencsejáték-problémákkal. Édesanyja, Georgia Holt modell és színésznő volt. Amikor Cher gyerek volt, édesanyja intézett neki és nővérének statiszta szerepeket, például olyan műsorokban, mint az Ozzie és Harriet kalandjai.

kép: pinterest

2. Az anyja egy árvaházban hagyta

Miután szülei korán elváltak, Cher anyja még többször újraházasodott, és gyakran költöztek egyik városból a másik. Sokszor nem volt pénzük, és Cher elmesélte, hogy volt idő, amikor gumiszalaggal kellett összetartania a cipőjét. Mi több, egyszer az anyja néhány hétre egy árvaházban hagyta. Bár minden nap találkoztak, mindketten traumatikusnak találták az élményt.

3. Gyerekként diszlexiás volt

Annak ellenére, hogy nem volt kitűnő tanuló, Cher intelligens és kreatív volt. Felnőttként jött csak rá, hogy diszlexiája van. 16 évesen abbahagyta az iskolát, elhagyta anyja házát, és egy barátjával Los Angelesbe költözött. Színészkurzusokon vett részt, közben a hollywoodi Sunset Strip klubjaiban táncolt, és bemutatkozott az előadóművészeknek, a menedzsereknek és az ügynököknek, mivel az volt a vágya, hogy híres legyen.

4. Többféle neve is volt

Amikor 1964-ben kiadta első szólókislemezét, a Bonnie Jo Mason művésznevet viselte. A kislemez után kezdett Sonny Bonoval együtt énekelni. Mielőtt azonban Sonny és Cher lettek, a Caesar és Cleo neveket használták. Nem mellesleg Bono mutatta be Cher-t a lemezproducerének. Felismerve tehetségét, eleinte háttérénekesként alkalmazták a fiatal tehetséget. A későbbiekben saját varieté műsort kaptak a The Merv Griffin Show-ban.

kép: pinterest

5. Legyőzte Barbie-t

A The Sonny & Cher Show népszerűségének csúcspontján, az 1970-es években a Mego játékgyártó cég kiadta a Bono és Cher babákat. A gyerekek alig várták, hogy kezükbe kerülhessen Cher baba. Az énekesnő miniatűr változata végül 1976 legtöbbet eladott babája lett, megelőzve Barbie-t.

6. A „Believe” mindent vitt

Cher eddigi legnagyobb kislemeze az 1998-as „Believe”, amely négy hetet töltött a Billboard Hot 100 első helyén, és minden idők egyik legkelendőbb kislemezévé vált. A „Believe” sikerével Cher lett a legidősebb nő, aki ekkora sikert aratott 52 évesen.

kép: pinterest

7. Történelmet írt

Cher már több mint 50 éve híres, de ez nem lassítja le. 2011-ben a pop díva lett az egyetlen olyan előadó a történelemben, aki hat egymást követő évtizeden keresztül az első helyre a Billboard listán az 1960-as évektől kezdve.

8. A szerelmi élete a pletyka rovatok forrása

A 16 éves Cher és a 11 évvel idősebb Sonny eleinte közeli barátok voltak, végül szerelmesek lettek, és 1964-ben a mexikói Tijuana egyik hotelszobájában végrehajtották saját nem hivatalos esküvői szertartásukat. Hivatalosan csak 1969-ben házasodtak össze, mikor megszületett lányuk, Chaz Bono. A hollywoodi álompárnak 1972 vége óta voltak házassági problémái, de a látszat 1974-ig megmaradt. Válásukat 1975-ben véglegesítették. Négy nappal a Sonnytól való válása után Cher feleségül ment Gregg Allman rockzenészhez. Kilenc nappal később válókeresetet nyújtott be a férfi heroin- és alkoholproblémája miatt, de egy hónapon belül kibékültek. 1976. július 10-én született egy fiuk, Elijah Blue. Két évvel később mégis elváltak, azóta pedig az énekes valósággal falja a pasikat. Együtt járt többek között Gene Simmonsszal, Val Kilmerrel és Tom Cruise-zal is. Tavaly robbant a bomba, hogy a 76 éves sztár a 36 éves Alexander Edwards zenei producerrel randizik. Szerelmük nem tartott sokáig és 2023-ban szakítottak.

9. A melegek ikonja

Az LMBT-közösség rajong Cherért, aki meleg ikonnak számít, és a drag queenek gyakran utánozzák. Cher az egyik első sztár volt, aki megszólította a közösséget, és mindig is pártolta őket. 1979-ben felbérelt két drag queen-t, hogy fellépjenek vele Las Vegas-i rezidenciáján. Aztán ott van a leszbikus szerepe a Silkwood című filmben. Ráadásul a gyermeke, Chaz Bono is transznemű, hiszen átesett egy nemváltoztató műtéten. Ma már boldog férfiként él, és napjainkban az LMBT közösség egyik leghangosabb szószólója lett.

főkép: pinterest, forrás: fosterclub.com, metv.com, 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!