spot_imgspot_img
spot_img

Charlie Chaplin az álomgyáros- lehet, hogy földönkívüli

-

Article Top Ad (AdSense)

Sir Charles Spencer Chaplin- közismertebb nevén Charlie Chaplin – az örök álmodozó, a bohóc, a keserű gondolkodó, a művész és a némafilmek legnagyobb egyénisége. Sok jelzőt lehet rá aggatni, viszont az elvitathatatlan, hogy a filmművészet mérvadó állócsillaga. Egyéniségével, látásmódjával a mai napig inspirálja a következő nemzedékeket, s nincs olyan geg amit már ő ki ne talált volna.

Fotó: Flickr

Charlie Chaplin élete

Londonban, 1889. április 16-án született. Oscar-díjas angol filmrendező, forgatókönyvíró, színész, zeneszerző, vágó, filmproducer. Az általa fémjelzett filmekben sok esetben nem „csak” főszereplő, hanem író, rendező, zeneszerző, vagy éppen producer volt. Szerteágazó tehetségét sok területen tudta kamatoztatni. Az kétségtelen, hogy Chaplin volt a legkreatívabb, legnagyobb hatású személyiség a némafilm világában. 65 évet dolgozott le, ami alatt rengeteg produkció elkészítésében vett részt valamilyen formában. Pályafutása alatt Anglia mulatóinak színpadától kezdve, az amerikai filmvilág megalkotásáig, szinte egészen a haláláig dolgozott. Az élete volt az élete!

Fotó: Flickr

Chaplin lehet, hogy UFO-volt

Persze ez azért némi túlzás! Az viszont biztos, hogy több szervezet is kutatott már utána, többek között az MI a brit titkosszolgálat és az FBI is, de nem találtak semmit származásával kapcsolatban. Azok az információk, amik ezzel kapcsolatosak, csak Chaplin elmondásából ismeretesek. Mivel Chaplin élete volt a játék, játék az emberekkel, az érzelmekkel, és a megtévesztés nagymestere volt, biztosan hitelesnek nem mondható a története. Minden estere ezen a néven 1889. április 15-i születéssel nem találtak hiteles dokumentumot róla. Néhány elmélet szerint annyi az egész, hogy édesanyja nem jelentette be a születését, ami azért elég furcsa, mások szerint az UFO elmélet helytálló. Annyi azért kiderült, hogy lánya- Victoria Chaplin- egy titkos lezárt íróasztalfiókban rátalált egy levélre, melyben arról írnak, hogy valójában Smethwickben született. Ez máig rejtély.

Fotó: Flickr

Chaplin szüleiről nincs sok adat (érdekes)

Édesapja, id. Charles Chaplin (1863–1901) és édesanyja, Hannah Hill (1865–1928) kabaré énekesek voltak. Anyai nagyanyja cigány származását ő maga is hangoztatta, világkongresszusokon is részt vett ilyen minőségben. Apja, Charlie születése után elhagyta családjukat, anyja testileg és szellemileg megrokkant, és elme otthonba került.

Fotó: Flickr

Charlie Chaplin: „Hinned kell magadban, ez a titok.”

Chaplin mindig magányos hőse volt életének

Charles és idősebb féltestvére, Sydney hosszú időt töltöttek árvaházakban, ahol nehéz körülmények közepette éltek. Az akkori körülmények gyalázatosak voltak, megtiporva, megalázva- testileg, szellemileg- a fiatalokat. Ettől függetlenül első színpadi szereplése 5 éves korában volt, a Music Hallban lépett fel 1894-ben, és 10 éves korában már apró vígjátéki szerepekben játszott, pantomim művészeti társulatokkal. 12 és fél éves korában felkereste a Blackmore színházi ügynökséget, ahol 14 évesnek adta ki magát és hamarosan szerepet kínáltak neki, ő alakította Billyt, az inast- William Gillette Sherlock Holmes című darabjában.

Fotó: Flickr

Chaplin meghódítja Amerikát, majd a világot

1912 szeptember 2-án érkezett az Amerikai Egyesült Államokba, a Karno mutatványos társulat főszereplőjeként, melynek tagja volt. 1913 novemberében Chaplin szerződése lejárt, és ajánlatot kapott a Keystone filmstúdiótól, 150 dollár volt a kezdő fizetése. Első filmje, a Making a living után Charlie belebújt az ismert figura bőrébe, a Chaplin az autóversenyen című filmben. A toprongyos csavargó figurájának születése 1914. január 5-én történt, amikor Chaplin belépett a Keystone stúdió ruhatárába és az ismert felszerelésben (sminkben, mozgással, ruhában) jött ki onnan. Neve rövid idő alatt ismertté vált az Egyesült Államokban. 1914 júniusától már minden filmjét maga rendezte. Az minden esetre furcsa, hogy a semmiből érkező mutatványos, egyszerre sztár lett, úgy, hogy nem is volt senki, aki támogassa. Chaplin vagy istenáldotta tehetséggel, és szerencsével rendelkezett, vagy már eleve így intézték a sorsát…

Fotó: Flickr

Charlie Chaplin: „Manapság könnyebb a testet lecsupaszítani, mint a lélek meztelenségét megmutatni.”

Chaplin stúdió, és filmgyártás a jövőnek

Douglas Fairbankssal, Mary Pickforddal és D. W. Griffith-szel 1919-ben megalapította a United Artists stúdiót. Ezt követően minden Amerikában gyártott filmjüket ezzel a vállalattal mutatták be. United Artists rendszerében a sztárok saját munkáltatóivá váltak. Meg kellett finanszírozniuk a filmet, de megkapták a producerek nyereségét, ami korábban a munkáltatókhoz ment és megkapták a filmforgalmazók profitjából a nekik járó részesedést. Ezzel forradalmasították a filmipar üzleti részét.

Fotó: Flickr

A beszéd megöli a film szépségét

Chaplin azt vallotta, hogy a beszéd megöli a film szépségét, csökkenti a mimika szerepét. Miután sokat rágódott a hangos technika alkalmazásán, úgy döntött, hogy hangeffekteket és zenét alkalmaz a filmben, de a Nagyvárosi fények (1931) még némafilm lesz. Melodrámája és nagyszerű humora megállta a helyét a versenyben a hangos filmekkel. Mindenképp ráérzett arra a vonulatra, amit a közönség elvárt tőle és arra is, hogy merre felé kell venni az irányt. Tudta, hogy az eljátszott figura, a feszültségkeltés, az akrobatikus elemek és a mimika, leköti az emberek figyelmét.

Az 1936-os Modern időkben a toprongyos figura búcsút vett a közönségtől, ugyanis a hangosfilm megjelenése a karakter „halálát” jelentette. Amikor a film készült, a hangosfilm már egy évtizede uralkodott. Chaplin fontolóra vette a dialógusok használatát, de végül felismerte, hogy a kis csavargó csak néma pantomimmel él meg. Csupán egyszer hallani a hangját, amikor éneklő pincérként alkalmazzák.

Fotó: Flick

Chaplin európai élete

Hosszú évek teltek el miközben, folyamatosan bírálata a rendszert. Chaplin széles körben hangoztatta liberális és baloldali nézeteit, a kormány által felajánlott amerikai állampolgárságot folyamatosan visszautasította, amivel gyanús figurává vált az FBI szemében. Az FBI rágalom hadjáratot indított ellene, kommunista szimpátiával vádolta meg. Az 1952-ben készült Rivaldafény londoni bemutatójáról már nem tudott visszatérni az Államokba, mivel a legfőbb ügyész érvénytelenítette a beutazási engedélyét, erkölcsi és politikai nézeteire hivatkozva nem kapta meg a szükséges vízumot. Svájcban telepedett le feleségével és 8 gyermekével. Utolsó filmjében, az 1967-es Hongkongi grófnőben már csak egy cameo-jelenetben tűnt fel, a film főszerepeit Sophia Loren és Marlon Brando játszotta. 1972-ben villámlátogatást tett Los Angelesben, mikor átvette az életművéért járó Oscar-díjat. Majdnem haláláig dolgozott. 1975-ben az angol királynő lovaggá ütötte. Sir Charles Chaplin 1977 karácsonyán halt meg agyvérzést követően, 88 évesen. Népszerűsége sokat tett Hollywood felvirágoztatásáért, alakjával egyéni hőst teremtett.

Charlie Chaplin: „Csak akkor van szükséged hatalomra, amikor valami ártalmasat akarsz tenni. Minden más esetben a szeretet elég, hogy elérd a céljaidat.”

Chaplin lehet, hogy tényleg UFO volt!

 Szerző: Budafoki Tamás

Fotó: Flickr

Az elbűvölő Audrey Hepburn maga volt a megtestesült elegancia

Híres női kémek a történelemben

Salvador Dalí- a szürrealista

 

 

 

 

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!