Újra nyit a Centrál Kávéház

-

Találkozás a tradíciókkal, a történelemmel, a „Nyugat” ikonikus nagyjaival. Ezen falak között alkotott, többek között Ady Endre, Kosztolányi Dezső, Karinthy Frigyes, Molnár Ferenc, Babits Mihály, Heltai Jenő. A kávéház törzsközönségébe tartozott Tóth Árpád, Móricz Zsigmond, Szép Ernő, Surányi Miklós, Nagy Lajos, Kárpáti Aurél, Szabó Lőrinc. Mindannyian itt írtak és életek társasági életet. Itt vitatták meg nézeteiket, akár aktuális politikáról, akár az irodalmi témáról legyen szó. A Centrál Kávéház mindig is több volt, mint kávéház, a polgári élet központjaként maga a történelem zajlott az ódon falak között. Újranyitásával beleszippanthatunk a múlt levegőjébe, átélhetjük azt a furcsa bizsergető érzést, mely minden irodalom kedvelőnek eszébe jut a Centrál Kávéház által.

A múlt öröksége, a jelen laza eleganciájával

Nem csak a múltat, hanem a jelent és a jövőt is érezhetjük, mikor belépünk. Egyszerre élhetjük át az ötvenes évekbeli Amerikáját, a kávéházak szerelmes Párizsát és természetesen hazánk nagyjait. A Centrál Kávéház immáron megint az lehet, ami mindig is volt, megtartva a tradíciókat, a jelen trendjeit követve építették újra. Az újra épített gaszrtonómia, a kávéház étel és italválasztéka, teljes mértékig belesimul a jelen elvárásaiba, ezzel roppant széles közönség számára nyújtanak felejthetetlen élményt.

Régi értékek, megújult, de korhű enteriör

A korhű bejáratot visszaállították, így mikor belépünk valóban egy Grand Caféban érzhetjük magunkat az első perctől kezdve. Megújult a teljes padozat, és egyedi tervezésű térelválasztó elemek is helyet kaptak. Egy nagy közösségi körkanapé és ahhoz illeszkedő dohányzóasztalok szolgálják azok kényelmét, akik elsősorban kötetlen beszélgetésekre térnek be. A beltér meghatározó hangulata az eklektikus és szecessziós formavilág. Az ehhez tartozó tárgyi kultúra is megjelenik a kávéházban, így írógépek, könyvek, íráshoz használt eszközök, klasszikus kávéházi márványasztalok, korabeli thonett székek. A korábbiakhoz képest világosabb lett a beltér, ennek célja a könnyedség, fesztelenség érzésének javítása. Egyedülálló módon két zongora is helyet kap a kávéházban, a bejárat egyik és másik oldalán, amelynek célja, hogy a napközbeni kávéházi rész és az esti bár-éttermi rész is dedikált zenei programot élvezhessen. Újra életre keltették a kávéház történelmi kávéskonyháját a korábbi cukrászpult helyén.

Mit kapunk a Centrál Kávéháztól

Igazi nagykávéház, ide tényleg a nap bármelyik szakaszában betérhetünk a hatalmas üvegablakok mögé, legyen szó családi bruncholásról, délutáni kávéról és desszertről, vagy pezsgő báréletről. A párizsi és budapesti nagykávéházakra jellemző könnyed bisztró konyha mellett megtaláljuk a progresszív, egyedi ételeket. Alapvetően hangsúlyos reggeli- és brunch kínálat, egyedi süteményekkel, klasszikus és különleges tojásételekkel. A kínálatot úgy alakították ki, hogy a nap bármely szakában, érkezünk megtalálhatjuk a kedvünkre való ételeket. Mivel a kávéház alapvető kínálatát mindig is a desszertek adták, ez most sincs másként. A nagy klasszikusok mellett, modern gyönyörűen tálal, játékos finomságok ejtik ámulatba az embert.

Champagne & Koktél Bár

A Central Grand Cafe bárban egész nap élvezhetjük a klasszikus és kortárs kávékat, különleges hideg-meleg italokat. A történelmi nagykávéházakkal ellentétben hangsúlyosak a frissítő-hűsítő italok, melyek között megtalálhatók az ikonikus és modern kedvencek egyaránt. A kora esti óráktól átadjuk magunkat a Piano kísérte Grand Cafe életérzésnek, ahol reflektorfénybe kerülnek a nagy francia házak által kínált champagne-ok, illetve a ház signature koktéljai.

A Centrál mindenkié

Kiemelten fontos az is, hogy a Centrál mindenkié. Lehet az hátizsákos turista, aki betér egy jó presszóra, vagy megbeszélésre érkezett elegáns üzletember jól érezheti magát. Az elegáns, de mégis feszengésmentes környezet, a mosolygós professzionális, de mégis laza vendéglátás, olyan összhangot jelenít meg, tényleg mindenki jól érezheti magát. A Centrál nagykávéház tágas belső terének kialakítása révén, alkalmas bármilyen, esemény, összejövetel megtartására, legyen szó baráti vagy üzleti találkozóról, vasárnapi családi ebédről, vagy egy péntek-szombat piano báros vacsoráról. Ettől függetlenül, ha szeretne valaki kicsit elszeparálódni azt is megteheti a kényelmes boxok egyikében.

Szakavatott vendéglátás

Az idén 30 éves cégcsoport 2021. novemberében jelentette be a Budapest legidősebb kávéházának tartott Centrál működtetésének átvételét az Özyer Csoporttól. Az Eventrend ezzel a második irodalmi kávéház üzemeltetését vállalta fel Budapesten.
Mancza Norbert igazgató – a fiatal gasztronómiai vezető mellett, Juhász Dániel kreatív executive séf – viszi a konyhát, akit külföldről csábítottak haza, a Centrál Grand Cafe gasztronómiai koncepciójának kialakítása az ő nevéhez fűződik. Mellette Bán Balázs séf, Juhász Máté séf dolgozik, ők ketten, kiegészítve egymást, együttesen vezetik a Centrál konyháját. Természetesen kiemelt szerep jutott Takács Judit patisserie séf –mestercukrásznak, akinek letisztultság roppant kreatív desszertjeit muszáj mindenképp megkóstolni.

Szerző: Budafoki Tamás

Forrás / Fotó: EventrendGroup

www.eventrend.hu

Fincsi egy nap! Amit tudni kell- karamella

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!