Budapest megtelik Valentin-napra – Elmenekülne előle?

-

Budapest Valentin-napra ismét megtelik turistákkal, a Kiwi.com, a csehországi székhelyű utazási-technológiai cég foglalási listáinak élén áll. Éppen ezért készített egy összeállítást azok számára, akik a közelgő Valentin-napot sokkal kevésbé nyüzsgő és frekventált helyeken, távol a várostól és a turisták tömegétől szeretnék eltölteni. Kerékpártúra egy észt szigeten, mocsártúra Hollandiában, lovaskocsizás egy török szigeten, vulkántúra Szicíliában vagy madárles Írország legdélebbi csücskében.

Budapest ismét a foglalási listák élén áll a vezető utazási technológiai cég, a Kiwi.com adatai szerint. A legtöbb foglalás Budapestre a Valentin-napi hétvégére Oroszországból, Ukrajnából és Franciaországból érkezett, a turisták kétharmada nagy valószínűséggel a hétvégére (kevesebb mint 3 napra) marad, és csaknem 40 százalékuk partnerrel érkezik. A szerelmesek tehát megtöltik fővárosunk legromantikusabb helyeit.

A Kiwi.com rejtett gyöngyszemeket, felfedezetlen szigeteket javasol azoknak, akik inkább meghittebb körülmények között töltenék szerelmükkel a Valentin-napot. Íme pár varázslatos hely, ahová elmenekülhetünk a város nyüzsgése elől.

Prangli – Észtország

Észtország területéhez több mint 2000 sziget tartozik. Prangli, a Tallinnhoz legközelebbi észt sziget a Finn-öbölben fekszik. Bár elég kicsi, és 1 nap elég ahhoz, hogy teljesen körbejárjuk, a Kiwi.com hosszabb tartózkodást ajánl. Kerékpárokat bérelhetünk, és felfedezhetjük Kelnase hangulatos kikötőjét, az igazán érintetlen halászfalvakat és homokos strandokat. A sziget, ahová Tallinn belvárosából lehet eljutni, páratlan színekben pompázó vad természetet, valamint megnyugtató nyugalmat és csendet kínál akár egy romantikus hétvégére is.

Hogyan juthatunk el oda? A legjobb Tallinba utazni, Budapestről az út kb. 6 órát vesz igénybe, de az élmények kárpótolnak a hosszú utazásért. A februári tallinni repülőjegyek árai 10 000 Ft-tól indulnak.

Terschelling – Hollandia

Terschelling a nyugat-fríz szigetcsoport második legnagyobb szigete, története a középkorig nyúlik vissza. Jelképe Hollandia legrégebbi világítótornya, a Brandaris, 1594-ből származik. A sziget különösen híres festői kerékpárútjairól, több mint 45 km hosszan cikk-cakkban haladnak a tengerrel körülvett mocsarakon keresztül. A vízi sportok, például a vitorlázás vagy a sárkányhajózás kedvelői sem fognak csalódni. Ha Terschellingbe látogatunk, mindenképpen túrázzunk a mocsarakban és látogassunk el a sziget keleti részén található Boschplaat természetvédelmi területre – itt egyedülálló növényfajok, pillangók és nagy madárkolóniák találhatók. A roncsmúzeumban – Wrakkenmuseum Terschelling – a part menti vizekben felfedezett több mint 150 hajóroncsból származó leleteket tekinthetjük meg. A tél a szigeten meglehetősen enyhe – nyugodtan tervezhetjük már most az utazást.

Hogyan juthatunk el oda? A Harlingentől Terschellingig közlekedő gyors személyszállító kompút 45 percet vesz igénybe. Harlingen 1 óra 20 perc autóval Amszterdamból vagy 2,5 óra vonattal Amszterdam Zuidból. Februárban a jegyárak Budapestről Amszterdamba 14 000 forinttól indulnak.

Büyükada – Törökország

A Herceg-szigetek egy 9 szigetből álló szigetcsoport, amelyből 5 lakott, és a legnagyobb közülük Büyükada. Mivel Isztambul közelében található, és a városi kikötőből komppal könnyen megközelíthető, elmenekülhetünk ide a város és az autók nyüzsgése elől. Ez egyike azoknak a szigeteknek, ahol a gépjárműforgalom teljesen tilos – csak lovaskocsik és kerékpárok közlekedhetnek. Büyükada híres gyönyörű oszmán építészetéről, különösen a fából készült, történelmi villákról és kúriákról – a szultánság idején a hercegeket ide száműzték. Ma Isztambul leggazdagabb lakóinak van itt nyaralója, ahol a szezonban a hétvégéket és a vakációkat töltik. Egykor az ott inspirációt kereső isztambuli művészvilág gyöngyszeme volt, ma már egyre több turistát vonz, ezért érdemes szezonon kívül, akár most odamenni.

Hogyan juthatunk el oda? Kompjárattal Isztambul valamelyik kikötőjéből, például Kabataş, Eminönü, Kadiköy és Bostanci kikötőjéből. A repülőút Budapestről Isztambulba 2 óra, februárban kb. 17000 Ft-ért foglalható.

Filicudi, Lipari-szigetek, Szicília

Filicudi egy vulkanikus sziget, forró éghajlattal és sziklás partokkal. Az 1970-es években drogbárókat és bűnözőket küldtek ide száműzetésbe. Ma Filicudi teljesen más arcát mutatja – egy paradicsomi sziget tiszta azúrkék vízzel és ami a legfontosabb, kevés turistával. Amit különösen érdemes megnézni a boldog semmittevés közben, az a sziget déli részén található Capo Graziano városa – a lipari régészet egyik legnagyobb felfedezése, ami körülbelül 30 ovális kunyhónak ad otthont. A közelében található a festői és meghitt Le Punte strand, amely Filicudi főutcájáról érhető el.

Hogyan juthat el oda? Budapestről 2 óra alatt eljuthatunk Palermóba, ott pedig felszállhatunk egy kompra – a hajóút körülbelül 2,5 órát vesz igénybe. Ha februárban tervezi az utazást, akkor most akár 3709 Ft-ért is talál repülőjegyet Palermóba.

Cape Clear – Írország

Ez a kempingrajongók abszolút slágere. Cape Clear Írország legdélebbi lakott szigete, igaz, csupán 120 ember lakja. A vad romantikát keresők csodálhatják itt a zord tengert, a vadvirágos réteket, a sziklákról akár bálnákat, cápákat, delfineket is láthatnak és ez Írország fő madármegfigyelő központja is. Itt találjuk a Fastnet-sziklát, amely hivatalosan az ország legdélebbi pontja, és melyet Írország könnycseppjeként is ismernek.  Hogy miért? Ez volt az utolsó földterület, melyet az Újvilágba induló több ezer kitelepült látott.

Hogyan juthatunk el ide? A leggyorsabb módja, ha először Corkba, majd onnan Baltimore-ba vagy Schullba utazunk, ahonnan kompok indulnak Cape Clearbe (40 perc). Februárban akár 7740 forintért is kapunk repülőjegyet Budapestről Corkba.

Félnem kell egy esetleges lezárástól?

Ha naprakészek akarunk lenni, és a célországban a járványügyi helyzetet és a korlátozásokat szeretnénk ellenőrizni, használjuk a Kiwi.com felhasználói számára elérhető új szolgáltatást, amelyet a Sherpa°-val együttműködve hoztak létre. Emellett a Kiwi.com app „Foglalásaim kezelése” részben azt is ellenőrizhetjük, hogy milyen vízum szükséges az úti célunkhoz és az átszálláshoz, valamint közvetlenül igényelhetünk eVisa-t is.

Kategória:
 

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!