Bronzérmes a Kozák Danuta – Bodonyi Dóra kettős

-

Kozák Danuta és Bodonyi Dóra párosa 500 méteren harmadik helyen ért célba az új-zélandi és a lengyel hajók mögött, míg a Csipes-Medveczky kettős hatalmas csatában a negyedik helyet szerezte meg.

Az 1987. január 11-én született Danutát minden idők legeredményesebb magyar kajakosaként tartják számon. 2016-ban a rioi olimpián 3 aranyérmet nyert: diadalmaskodott kajak kettesben Szabó Gabriellával, majd kajak egyesben és kajak négyesben 500 méteren Szabó Gabriellával, Csipes Tamarával és Fazekas-Zur Krisztinával, így az örökranglistán beérte Keleti Ágnest és Egerszegi Krisztinát.

Kozák_Danuta
Fotó: hu.wikipedia.org

Kozák Danuta 9 éves volt, amikor 1996-ban nagybátyja levitte egy kajakedzésre. Hat évvel később az ifjúsági Európa-bajnokságon ezüstérmet nyert, egy évvel később pedig már két aranyéremmel tért haza, 2005-ben ifi világbajnok volt. Ezután sorra nyerte az aranyakat, majd 2008 májusában távozott edzőjétől, Fábiánné Rozsnyói Katalintól. A Honvédhoz igazolt, ahol új edzője a korábbi olimpiai bajnok, Csipes Ferenc lett. Ezt követően a 2008-as pekingi olimpián ezüstérmet nyert, majd 2012-ben Londonban kétszeres olimpiai bajnok lett. 2016-ban Rioban pedig megszerezte további három olimpiai aranyát.

Jelenlegi edzője Somogyi Béla, aki egyben férje is, Zora nevű kislányuk 2017. júniusában született. A szülés után nem sokkal Danuta újra visszaszállt a kajakba, és 2018-ban a világbajnokságon a szokásos három számban ismét diadalmasokodott a mezőny felett. Korábbi társa, Szabó Gabriella visszavonulása után a 27 éves ötszörös világbajnok Bodonyi Dórát kérte fel, akivel remek párost alkotnak.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Hadvina Dóra (@bodonyi_d) által megosztott bejegyzés

A szarvasi születésű kajakozó 2015-ben a Portugáliában megrendezett U23-as világbajnokságon hívta fel magára a figyelmet, amikor 500 méteren aranyérmes lett. 2016-ban majdnem visszavonult, de végül edzőt váltott és új trénere, Hadvina Gergely szemléletének köszönhetően a folytatás mellett döntött. A következő évben pedig sorra jöttek a szebbnél-szebb eredmények: négy világbajnoki és hét európabajnoki aranyérem.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Hadvina Dóra (@bodonyi_d) által megosztott bejegyzés

Hadvina Gergellyel a közös munkának köszönhetően nem csak a sportsikerek jöttek, de Dóra a magánéletben is révbe ért és edzőjével immár házaspárként készülnek a versenyekre. Munkájuk gyümölcse pedig Bodonyi Dóra most megszerzett első olimpiai érme, amelyet reméljük még sok követ majd…

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!