spot_imgspot_img
spot_img

Brain dump, avagy így ürítsd ki az agyad

-

Article Top Ad (AdSense)

„Színház az egész világ és színész benne minden férfi és nő.” -írta Shakespeare. Belegondolva Shakespeare zseniális gondolatába értelmezhetjük úgy, hogy századunkban különösen sok helyen kell helytállnunk különböző szerepekben.

Shakespeare hasonlatával élve a világon mindenkinek jut legalább egy, de több szerep is a darabban. Vagyunk gyerekek, diákok, szülők, feleségek, szeretők, férjek. Néha választjuk a szerepünket, néha kapjuk azokat. Néha akarjuk, néha nem. Viszont, ha nem jutna, vagy nem vállalnánk el az adott felkérést, akkor pusztán lebegnénk, nem lenne egyfajta megtartó erő, amely keretet ad az életünknek.

A 21.században a hihetetlen elvárások, kötelességek és gyors információáramlás miatt különösen terheltek vagyunk. Kifogyhatatlan to do listek, alvás helyett kattogás, tervek, túlgondolás, túlpörgés és akkor még nem említettük a határidőket, meetingeket, programokat. Ahhoz, hogy átlásd pontosan milyen a színpadod, mit kell tenned, hogy jól érezd magad a saját szerepedben létezik egy módszer a brain dump, amely megoldást nyújthat erre.

A brain dump egy tetszőleg témával kapcsolatos információátvitel az agyból papírra, vagy elektronikus eszközre. Ez kicsit elméleti megfogalmazás, vegyünk tehát egy hétköznapi példát. Biztos te is emlékszel vissza azokra a bizonyos témazárókra, érettségire, vizsgákra. Sokan úgy készültek, hogy lefirkantották a tananyagot, amelyet elsajátítottak. Lényegében ez is egy „agyürítés”. Ugyanúgy megtehetjük ezt a saját gondolatainkkal. A módszer a következő.

brain dump
Szabadítsd fel elméd!
Fotó: elements

Fogj egy papírt (inkább ajánlom, mint bármilyen elektronikus eszközt, mert sokkal hatékonyabb) és írj le mindent, ami a fejedben van, ami körülötted zajlik, amivel elégedett vagy, amit meg kell csinálnod, ami örömöt okoz, ami kevésbé. Először kicsit döbbenetes lesz az a temérdek információ, ami rádmered a papírról, de semmi ok az aggodalomra.

Nagyon fontos, hogy ne hessegesd el a gondolataid, ne szégyelld és ne menekülj előlük!

Tarts egy 10 perces pihenőt, ezt semmiképp ne hagyd ki!

Ha visszatértél az irományodhoz, csak figyelj! Milyen témák foglalkoztatnak, milyen szavakat írtál le, milyen jellegűek ezek a gondolatok, milyen kategóriákat, összefüggéseket vélsz felfedezni?

Vegyél egy új papírlapot és válaszd ketté. Egyik felére írd a teendő a másik felére a stresszforrás szót. A teendő részhez pakold oda mindazt az első papírról, ami ehhez kapcsolódik, akár számlabefizetésről, akár beadandóról, munkáról van szó.

Megint tarts 5 perc szünetet, majd térj vissza újra a papírokhoz!

A stressz rész három felé osztható:

-Jogos aggodalom, amin tudok változtatni. Ez kiválóan megmutatja, hogy mi a következő lépés, a helyes út.

-Stresszforrás, amelyek igazából nem is problémák – ezeket a badarságokat egyszerűen csak húzd ki.

-Jogos aggodalmak, amelyek hatáskörömön kívül esnek. Sajnos ezek a dolgok az élet részét képezik, de legalább tisztábban látod érzéseid forrását.

Ha már a kezdeti köd elillant és már kristálytisztán látod a dolgokat nincs más hátra, mint megoldást találni. Ehhez némi önismeret szükséges. Válaszd ki azt, ami leginkább működik nálad, ami lehet a meditáció, pszichoterápia, testedzés, illóolajok párologtatása, naplóírás, szeretteiddel való időtöltés. Ha szükséged van rá, akár pár naponta is megcsinálhatod ezt a módszert, tűélességgel fogod érezni, hogy mikor van rá szükséged.

mind map
A mind map az egyik legjobb vizualizációs technika.
Fotó: elements

Ennek a módszernek van egy változata, amely a mind map nevet kapta. Ahogy neve is mutatja egy gondolattérkép megírásával rendszerezheted gondolataid. Egyes források szerint ezt a technikát már Arisztotelész is használta, de nyugaton a 70-es években kapták fel igazán. Ehhez ajánlok egy kiváló alkalmazást a Mind Mapping-et. Itt kulcsszavakat irkálhatsz, így a lehető legegyszerűbben tudod átlátni a kezdeti gondolatfoszlányaidat.

Visszatérve Shakespeare-hez, az európai irodalom egyik legnagyobb atyjának gondolatához. Színdarabunk lehet olykor dráma, komédia, esetenként tragédia. De párhuzamba véve ezzel a módszerrel, igenis tehetünk, hogy hogyan alakul a történet, miként reagálunk azokra. Ez a módszer nagyban segít abban, hogy megkülönböztessük életünk különböző területeit és rendezzük azokat magunkban, hogy aztán a színdarabban nagyot tudjunk alakítani.

További érdekes, témához kapcsolódó cikkeket olvashatsz:

A hálanaplózás művészete

5 különleges és inspiráló napló lélekfrissítéshez

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!