spot_imgspot_img
spot_img

Botrányok, amelyekre mindig emlékezni fogunk

-

Article Top Ad (AdSense)

Az ember gyarló és gyakran hibát hibára halmoz, amelyek olykor hatalmas botrányt kavarnak. Így volt ez a történelem zűrzavarosabb évszázadaiban, és így van korunkban is. Íme néhány botrányos részlet a történelemből és napjainkból.

VI. Sándor pápa és a kurtizánok

VI. Sándor pápa
Fotó: flickr.com

Rodrigo Borgia a világtörténelem egyik legbotrányosabb életet élő és leghírhedtebb egyházfője, akiről halála után  „a legsötétebb pápa” címet is elnyerte. Botrányaiban két gyermeke, Cesare és Lucrezia is gyakran osztoztak, bizonyos források szerint a pápa még a gyermekei közti szexuális kapcsolatot is támogatta. A VI. Sándor pápa nem rettent vissza semmitől: intrikák és gyilkosságok szinte mindennaposak voltak a pápai udvarban, ahogy az orgiák is, amelyek közül az egyik a „gesztenyék lakomája” néven vált híressé. A híres reneszánsz történetíró Johann Burckhard így írt erről: „Cesare Borgia római rezidenciájában egy lakomát rendezett, ahol 50 kurtizán is megjelent. A nők a vacsora után táncolni kezdtek a vendégekkel, először ruháikban, majd teljesen mezítelenül. Ezt követően az égő gyertyákkal teli tartókat az asztalokról a földre helyezték, gesztenyéket szórtak szét a padlón, majd azokat felvéve az égő gyertyák között vonaglottak négykézláb, még mindig mezítelenül. Mindezt a pápa és gyermekei szeme láttára. A kurtizánokkal a legügyesebb táncot lejtő vendégek számára díjakat, selyemtunikákat, cipőket ítéltek oda.”

VIII. Edward és Wallis Simpson szerelme

wallis simpson-VIII. Edward
Fotó: flickr.com

1936. január 20-án meghalt V. György angol király, akitől fia, Edward vette át a trónt. A másnapi trónralépésének kihirdetésével együtt az új király hivatalosan azt is bejelentette, hogy eljegyezte az amerikai és akkor még házas Wallis Simpsont. Az uralkodó házassági terve hatalmas botrányt és népszerűtlenséget váltott ki, mindenki ellenszenvvel viseltetett az elvált nő iránt, olyannyira, hogy Wallis inkább Dél-Franciaországba menekült. Végül más mód nem lévén, VIII. Edward lemondott a trónról, csak hogy feleségül vehesse szerelmét, ami végül 1937. június 3-án Franciaországban meg is történt. Házasságuk 35 évig, egészen a férfi haláláig tartott…

Maradona botrányai

Maradona_2010
Fotó: commons.wikimedia.com

A legendás argentin focista élete maga a nagybetűs botrány. Az argentinok nemzeti hőse talán semmit nem tudott úgy csinálni, hogy azt ne borzolja fel a botrány szele, legyen szó magánéletéről vagy futball karrierjéről. Nem egyszer ragadtatta magát tettlegességre, kokainfüggő volt és kétszer durva doppingbotrányba keveredett, amely miatt az egész argentin válogatott leszerepelt. Először az 1986-os világbajnokságon, majd 1994-ben találtak doppingszert a vérében, és szégyenszemre hazaküldték a vébéről. De a botrányok sorának ezzel nincs vége: 2020-ig Maradona 37 millió eurónyi adóhátralékot halmozott fel és még a mai napig öt állítólagos gyermeke pereskedik a bíróságon, hogy elismerjék őket.

O.J. Simpson gyilkossági ügye

OJ Simpson-botrányok
O.J. Simpson ügyvédei körében. Fotó: flickr.com

Minden idők egyik legmeghatározóbb botránya az ex amerikaifutball-sztár, O.J. Simpson gyilkossági ügye és az azt követő felmentő ítélet. 1994. novemberében vette kezdetét a bírósági eljárás, amelyet minden amerikai televízió élőben és hatalmas felhajtással közvetített. Az egykori focistát és színészt azzal vádolták, hogy 1994. júniusában meggyilkolta volt feleségét,  Nicole Brown Simpsont, és annak új társát, Ron Goldmant. A gyilkosság után O.J. Simpson birtokán megtalálták a gyilkosság helyszínén talált véres kesztyű párját az áldozatok DNS-ével, de sem szemtanú, se a gyilkos fegyver nem került elő. Hiába vallottak a tanúk arról, hogy Simpson korábban hány alkalomma és mennyire brutálisan bántalmazta feleségét, és hiába volt több bizonyíték is a férfi ellen, 1995. október 3-án az esküdtszék nem találta bűnösnek és felmentette. Azóta is ezt tartják az igazságszolgáltatás egyik legnagyobb tévedésének…

Monica Lewinsky és Bill Clinton afférja

clinton-lewinsky-botrányok
Fotó: en.wikipedia.org

Minden idők leghíresebb politikai szexbotránya 1998-ban robbant ki. A hivatalban lévő amerikai elnök és a 22 éves fehér házi gyakornok szexuális kapcsolata 1995 és 1997 között tartott, amely miatt később a kormányhivatallal való visszaélés miatti felelősségre vonási eljárás indult Bill Clinton ellen. A 21 éves frissen végzett Monica Lewinsky 1995. júniusában családi kapcsolatainak segítségével került a Fehér Házba Clinton elnök kabinetfőnöke, Leon Panetta irodájába. A botrány 1998. január 17-én robbant ki, amikor a Drudge Report nevű oldal közzétette, hogy a Newsweek állítólag információkat tart vissza az elnök és egy gyakornok viszonyáról. Néhány nap alatt aztán az ügy még tovább gyűrűzött, majd országos botránnyá dagadt.

A fiatal gyakornok álltólag kilenc alkalommal járt a híres Ovális Irodában, majd miután látogatásait többen nem nézték jó szemmel áthelyezték a Pentagonba. Lewinsky itt mesélt egyik kolléganőjének az elnökkel folytatott afférjáról, aki persze az egészről hangfelvételt készített és egy Clinton-ellenes csoportnak továbbadta. Eleinte mindketten tagadták az ügyet, majd az események láncolata folytán előbb Monica ismerte be a kilenc alkalmat, majd a bizonyos kék ruhán beazonosított spermamintája után az elnök is kénytelen volt színt vallani. Bár az ügy miatt a republikánusok megpróbálták megbuktatni, ez nem sikerült, és Bill Clintont még egyszer elnökké választották.

Ha tetszett, olvasd el ezt is:

Mata Hari: a kém, aki nem is volt igazi kém

 

 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!