Bosszú Rt., Rizsporos hétköznapok vagy fotókülönlegességek – Mivel telik a hétvégéd?

-

Az esős időben legszívesebben ki sem mozdulnál otthonról? A legkézenfekvőbb egy jó könyv, de a járványhelyzetre tekintettel a fesztiválok jelentős része online is elérhetővé tette a programjait, így otthonról is követheted a kultúrát!

Könyv

Budai Lotti: Rizsporos hétköznapok
– Női életutak és mindennapok a történelemben

A Rizsporos hétköznapok első részében a 18-19. századi dámák budoárjait és szalonjait járta be, divat- és sminktitkaik után kutatva. A mostani kiderül, hogy a modern kor találmányai és vívmányai előtt miféle megoldásokat és praktikákat használtak a történelmi idők asszonyai a mindennapjaik kisebb-nagyobb problémáira.

Például miként oldották meg a nők a “nehéz napokat”, hogyan mostak és szárítottak hajat a szintetikus samponok és a hajszárítók megjelenése előtt, vagy hogyan zajlott a középkorban egy nagymosás.

A gazdagon illusztrált kiadványban szóba kerül a jegyesség, gyermekszülés, házasság és özvegység témája, de olyan érdekességeket is érint, miként viszonyultak egykor a “szingliség”-hez, a fogamzásgátláshoz vagy a leszbikus szerelemhez.

Budai Lotti: Rizsporos hétköznapok
Budai Lotti: Rizsporos hétköznapok

Budai Lotti öt éve elindított Rizsporos hétköznapok elnevezésű blogját. Az ott megjelenő tartalmak kiegészítése és újragondolása az impozáns kiadvány, amely már a sorozat második kötete. A szerzőtől romantikus történelmi kalandregények is megjelentek.

Álomgyár Kiadó , Megjelenés: 2020. október 20.

 

Marilynne Robinson: Háztartás

Ruth és Lucille egy idahói kisvárosban élnek szigorú nagyanyjukkal, majd, amikor ő meghal, különc nagynénjükkel, Sylvie-vel. Édesanyjuk elhagyta őket, és egy szikláról a közeli tóba kormányozta az autóját, ugyanabba a tóba, ahol korábban a lányok nagyapja is életét vesztette egy vonatbalesetben.

Marilynn Robinson: Háztartás
Marilynn Robinson: Háztartás

Ruth és Lucille nemcsak a gyászt, de Sylvie sajátos gyereknevelési módszereit és csavargó életmódját is másképp dolgozza fel:

míg az előbbi a kalandot látja benne, az utóbbi számára egyre kínosabbá válik a nő jelenléte, és mindent megtesz, hogy a családi köteléket elszakítva normális életet kezdjen. A Háztartás Marilynne Robinson minden érzékre ható regénye: pillanatkép két árva lányról, akiknek a felnőttkor küszöbén meg kell tanulniuk, milyen ára van annak, ha a saját útjukat akarják járni. Marilynne Robinson Pulitzer-díjas író, esszéista 1943-ban született Idaho államban. A könyvet Szabadkai Bernadett fordította.

Magvető Kiadó , Megjelenés: 2020. október 05.

 

Jonas Jonasson: Édes a Bosszú Részvénytársaság

Jonas Jonasson új regényében egy kreatív svéd reklámszakember cége,

az Édes a Bosszú Rt. vállalja különféle sérelmektől szenvedő ügyfelei részére a bosszúállás lebonyolítását – a törvényesség határain belül.

Jonas Jonasson: Édes a bosszú
Jonas Jonasson: Édes a bosszú

Egy fiatal fehér nő és egy fekete fiú a cégtulajdonos segítségével szeretne bosszút állni az életüket tönkre tévő, gátlástalan neonáci műkereskedőn. De ahogy megszokhattuk már a svéd író történeteinél, ez nem olyan lesz egyszerű. A jonassoni fordulatokban gazdag cselekménynek rajtuk kívül fontos szereplője még egy afrikai javasember, továbbá Irma Stern, a világhírű dél-afrikai festőművésznő és egy nyugdíjazás előtt álló rendőrnyomozó. A szerző humora Kúnos László sziporkázó fordításában ezúttal is ellenállhatatlan, világszemlélete fájdalmasan aktuális és lényeglátó.

Athenaeum Kiadó , Megjelenés: 2020. október 09.

Leiner Laura: Bízz bennem

Leiner Laura: Bízz bennem
Leiner Laura: Bízz bennem

Egy év telt el az Iskolák Országos Versenye óta. A Szirtes tavalyi győzelme után a gimi összes diákja beadta a jelentkezését a következő évi megmérettetésre. Kocsis igazgatón hatalmas a nyomás: melyik négy diákja lehet képes a címvédésre amellett, hogy nem roppan össze a negatív kritikák, kommentek súlya alatt, ami az interneten és a táborban éri őket? Az igazgató úgy dönt, ezúttal nem a tanulmányi versenyeken jeleskedők közül választ…

Az iskolák versenye II. trilógiájának első kötete. Leiner Laura a magyar tinik kedvence, akinek a napjaink Magyarországán játszódó könyvsorozataival számos gimis magára ismer. A Szent Johanna Gimivel berobbanó szerző dedikálásaira és könyvmegjelenéseire óriási sorok kígyóznak. Rajongói akár órákat képesek várakozni, hogy megszerezzék a legújabb részt vagy az író aláírását.

L&L Kiadó , Megjelenés: 2020. október 09.

 

Fesztivál

26. Lengyel Filmtavasz – Ősszel – Online

A budapesti Lengyel Intézet kárpótlásul a májusi Lengyel Filmtavaszért a mozi szerelmeseit egy őszi online találkozásra hívja meg, hiszen a tavasz nemcsak egy évszak, hanem lelkiállapot is lehet.

A kortárs lengyel film az európai filmművészet egyik legérdekesebb jelensége. Az utóbbi évek kínálata és a számos fesztiváldíj – köztük az Oscar-díj – igazolják a lengyel film egyre növekvő nemzetközi pozícióját és presztízsét. A 26. Lengyel Filmtavasz kínálatában négy olyan kivételes alkotás szerepel, melyek hazájukban elsöprő sikert arattak, többek között a kiváló színészi teljesítményeknek köszönhetően. Csütörtök este a Bartosz Kruhlik által rendezett Szupernóva című filmet láthatja a közönség, amely a dráma, a thriller és a katasztrófamozi határán mozog.

Péntek este Lukasz Grzegorzek filmjét, Az edző lánya című alkotást vetítik, amely egy fiatal teniszező lány és apja kapcsolatán keresztül mutatja be a tinédzserek problémáit és egy felnőtt férfi dilemmáit. A szombati esti programban Jan Komasa mozija, a Corpus Christi szerepel. A film a húszéves Daniel történetét meséli el, aki a javítóintézetben lelki változásokon megy keresztül és titokban arról álmodozik, hogy pap lesz. vasárnap este Maciej Pieprzyca Ikarosz. Mietek Kosz legendája című filmjével zárul. A megtörtént esemény által ihletett film egy vak zongorazseni történetét meséli el. Mietek gyermekként veszíti el a látását.

A filmek a Budapesti Távmozi keretében, Magyarország egész területéről megtekinthetőek lesznek (eredeti nyelven, magyar felirattal).

Online nézhető:
Budapesti Távmozi (Művész Távmozi), Lengyel Intézet
2020. október 15. (csütörtök) 19:00 – 2020. október 18. (vasárnap) 22:00

 

Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál 2020 * ATAFF

Az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál fókuszában a látványtervezők munkássága áll. Tíz produkció került az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál nagyjátékfilmes versenyébe. A szolnoki fesztiválon október 13. és 18. között több filmet első alkalommal láthat a magyar a közönség. A Pál Adrienn c. filmjéért Cannes-ban FIPRESCI-díjjal kitüntetett Kocsis Ágnes legújabb, Éden című alkotásával nyit a fesztivál, Dombrovszky Linda Golden Globe-díjért versenybe szálló Pilátusa is versenyben van és itt mutatják be Magyarországon először a svéd kultrendező, Roy Anderson új moziját, amely a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Ezüst Oroszlán díját nyerte el.

Éden című film részlete
Éden című film részlete

TISZApART mozi, 2020. október 13. (kedd) 10:00 – 2020. október 18. (vasárnap) 23:00

Budapest Art Week 2020 – BAW20

2020. október 16 – 25. között ötödik alkalommal érkezik az egyedülálló képzőművészeti eseménysorozat. Tíz nap alatt a lehető legváltozatosabb módon mutathassák be a haza vizuális művészet színe-javát. Több mint 30 kortárs galéria, 20 kiállítótér, 12 múzeum és 8 műterem, több tucat programmal várja a képzőművészetek iránt érdeklődőket. Minden programon kötelező a maszk viselése, akár saját Art Week-es arcmaszkokat is beszerezhetnek.

A 2016-ban indult eseménysorozatot, nemzetközi példák alapján, azzal a céllal hozták létre, hogy a hazai vizuális művészetekre kíváncsi tömegek olyan mustrán vehessenek részt, amelynek során

a művészekkel való találkozásoktól, a múzeumok és galériák világán át megismerhetik a budapesti képzőművészeti világ sokszínűségét.

A tíznapos vagy egynapos karszalagokkal több tucat program és kiállítás látogatható, ám a programokon való részvétel regisztrációhoz kötött, melyet a honlapon keresztül lehet megtenni.

Budapest, 2020. október 16. (péntek) 10:00 – 2020. október 25. (vasárnap) 18:00

Fotóhónap 2020

Az országos fotófesztivál minden évben arra is törekszik, hogy a kortárs szcéna legismertebb magyar alkotóit állítsa reflektorfénybe a nemzetközi alkotókkal párhuzamosan. 2020-ban rekordszámú, mintegy 55 esemény került a Fotóhónap sokszínű programjába: a kiállítások mellett tárlatvezetések és szakmai előadások töltik ki az október közepétől november végéig tartó időszakot.

Csemegézzetek a fotózással kapcsolatos programok közül a címre kattintva! Többek közt Robert Doisneau első magyar kiállítása is látható a Mai Manó Házban!

© Robert Doisneau: A csók a városháza előtt, Párizs, 1950, 18 x 24 cm, BHV nagyítás / Az Atelier Robert Doisneau jóvoltából
© Robert Doisneau: A csók a városháza előtt, Párizs, 1950, 18 x 24 cm, BHV nagyítás / Az Atelier Robert Doisneau jóvoltából

Budapesten kívül Bács-Kiskun, Baranya, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Fejér, Nógrád és Hajdú-Bihar megyék települései is helyszíneket biztosítanak a programhoz, így az ország mind a 7 régiójából csatlakozott kiállítás a fesztiválhoz.

Budapest, 2020. október 13. (kedd) 18:00 – 2020. november 30. (hétfő) 21:00

 

Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár

60 programmal vár az őszi Margón személyesen és online! A szigorú biztonsági előírások betartva minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy biztonságban legyetek a helyszínen, ahol találkozhattok majd kedvenc szerzőitekkel.

A rendezvényen hatodik alkalommal adják át a legjobb első prózakötetnek járó Margó-díjat, melynek nyertese a pénznyeremény és a próbafordítás mellett 10 millió forint értékű médiatámogatást kap a Bookline jóvoltából. Az elismerést idén Harag Anita debütáló kötete kapta.

A járványügyi szabályokat figyelembe véve, a nézők és a közreműködők biztonságát szem előtt tartva regisztrációt vezetnek be, a látogatószámot csökkentik, a maszkviselés kötelező lesz az épületen belül, és a további intézkedésekről folyamatosan tájékoztatnak a felületeiken (margofeszt.hu, facebook.com/margofeszt).

A járványügyi intézkedések miatt a könyvvásárt hagyományos formában nem tartják meg, de a friss megjelenések a Bookline-nak köszönhetően online és a helyszínen is kedvezményesen megvásárolhatók lesznek.

 

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!