spot_imgspot_img
spot_img

Sophie Marceau, az 56 éves istennő!

-

Article Top Ad (AdSense)

Sokan a Házibuli című filmben ismertük meg a nevét, pedig akkoriban még csak 14 éves kamaszlány volt. Azóta az egyik legnagyobb francia színésznő lett,  kedvenc írója Szabó Magda, és ma ünnepli 56. születésnapját…

Nagyjából tizenkét éves lehettem, amikor először láttam a Házibulit, és máris olyan akartam lenni, mint a Vic Beretton szerepébe bújó Sophie Marceau. Én is szerettem volna egy különbejáratú Poupette-t, a nagymamát, akivel az égvilágon mindent meg lehet beszélni. Szerelmes voltam Mathieu-be, és átéltem Vic-kel a kamaszkor minden szépségét és fájdalmát, még a telefonnal is úgy mászkáltam a lakásban, mint ő. A ma 54 éves színésznő, azóta is az egyik kedvencem, talán azért mert megmaradt egy örökké bájos és hétköznapi embernek.

Fotó: cineserie.fr

Házibuli

Egy bolti eladó és egy teherautó sofőr gyermekeként született 1966. november 17-én, egy Párizs környéki kisvárosban – igen távol a a filmvilág csillogásától. Egészen addig nem jutott eszébe, hogy bármilyen kapcsolatba kerüljön a szórakoztatóiparral, amíg édesanyja el nem vitte egy modellügynökséghez, ahol sok lány közül kiválasztották. Innen kapta meg a fényképét Claude Pinoteau rendező, aki a Házibuli című filmjéhez kereste a tökéletes főszereplőt.

1984-ben aztán már olyan sztárokkal szerepelt egy filmben, mint Catherine Deneuve és Gerard Depardieu, majd jött Jean-Paul Belmondo-val gyerekkorom másik kedvenc filmje a Kellemes Húsvéti Ünnepepeket!, amelyben Julie-t, a diáklányt alakította, aki az isteni Belmondonak hála jó kis kalamajkába keveredett. Megunhatatlan alkotás…

Sophie Marceau-Belmondo-film
Fotó: smarties1967/flickr.com

Ezek után sorban jöttek a szerepek: az Eszelős szerelem, a Zsaruszerelem, a Pokolraszállás, A párizsi diáklány, majd a Huhogók 1988-ban. Ekkoriban ismerkedett meg szerelmével Andrzej Zulawski francia-lengyel rendezővel.

Fotó: purepeople.com

A 26 évvel idősebb férfival való kapcsolatának hírére sokak szemöldöke felszaladt, de ez nem akadályozta meg őket abban, hogy 16 évig együtt éljenek (egy ideig Lengyelországban is), majd 1995. júliusában megszületett közös gyermekük Vincent Zulawski. Ez az év hozta meg számára a nemzetközi hírnevet is, mégpedig franciaországi Izabella szerepében A rettenthetetlen című filmben nyújott játékának, no és Mel Gibson fantasztikus filmjének köszönhetően.  Néhány év és több alakítás után egy James Bond film következett, amelyben Pierce Brosnan partnereként a kissé beteglelkű Elektra Kinget alakította. A következő évben ismét egy Zulawski film következett: a Hűség című alkotásban egy tehetséges fotós szerepét játssza, aki egy botrányos bulvárlapnál vállal munkát és romantikus kapcsolatba bonyolódik egy excentrikus gyermekkönyvkiadóval. Talán a könnyed szerepek miatt, de a filmes elismerések valahogy soha nem taláták meg.

Sophie Marceau
Fotó: myouiment324/flickr.com

A kamera másik oldalán:

A színésznőt a hírnévnél azonban valahogy mindig sokkal jobban vonzották az új kihívások, ezért amikor a Zulawskival való kapcsolata véget ért, úgy döntött, hogy átveszi a helyét a kamera másik oldalán. Így rendezte meg élete első nagyjáték filmjét, a Beszéljünk a szerelemről című alkotást, amelyet sok szempontból saját élete ihletett. 1996-ban az Anna Karenina forgatása során aztán az újabb szerelem is rátalált Jim Lemley producer személyében, akitől megszületett második gyermeke, Juliette.

2001-ben Apró hazugságok címmel megjelent önéletrajzi ihletésű regénye, amelyben szintén több hasonlóság fedezhető fel a főhős és a színésznő között. Következő rendezése 2007-ben A 401-es szoba inkább bukás lett, mint siker, mégis ennek a filmnek köszönheti szerelmét, A hegylakóból megismert Christopher Lambert-t, akivel néhány évnyi együttélés után 2012-ben házasodtak össze, ám sajnos két évvel később elváltak útjaik. Egy rövidebb affér után – Cyril Lignac francia séffel – immár néhány éve egyedül élvezi az életét: saját produkcióira és az írásra koncentrál, mert ahogy ő mondja „az írás az maga a teremtés”.

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!