spot_imgspot_img
spot_img

Bókba csomagolt sértések – a negging jelensége

-

Article Top Ad (AdSense)

Az idegen szóból eredő kifejezés, a negging magyarul negatív visszacsatolást jelent. Olyan érzelmi manipuláció, mely során valaki hódító vagy elcsábítási szándékkal úgy bókol a másiknak, hogy közben kritikát és sértést is elrejt a mondandójában.  Sokszor fel sem tűnik az érintettnek, hogy a neki címzett dicséret mögött bántó szándék lapul. Nézzük meg közelebbről ezt a jelenséget!

 

Bántó bókok és érzelmi manipuláció

A negging kifejezést alapvetően leginkább nő-férfi viszonylatban, udvarlási helyzetre és párkapcsolati kommunikációra vonatkoztatva használják. Még legfőképp külföldi cikkekben olvashatunk róla, de valószínűleg egyre több anyag jelenik meg majd a témában magyarul is. Mi is érdeklődünk a téma iránt, így megpróbáljuk felvázolni a negging lényegét, mibenlétét.

Az elismerő szavakba bugyolált kritika célja, hogy a bókoló sebezhetővé tegye a másikat. Az illető saját pozíciójának, lehengerlő stílusának és karizmájának erősítése érdekében mesteri módon játszik a szavakkal. Egyszerre ad és elvesz. A negging jelenségét a társkereső appokon sokan tapasztalhatják, noha nem biztos, hogy érzik a kettősséget. A szerelem keresése közben hajlamosak az emberek szemet hunyni az intő jelek felett. Pedig aki már a kezdetekkor manipulációs játékot játszik, azzal jó óvatosnak lenni!

 

Alattomos módon csökkenti az önbizalmat

Az, aki sértésekkel kombinálja az elismerő szavakat, a másik önbecsülésének csökkentésére törekszik. Teszi mindezt úgy, hogy a lelkileg megsebzett félben mindez nem is tudatosul. A kapcsolatok elején is megjelenő viselkedés a párkapcsolatban, majd a mindennapokban még jobban felerősödhet, intenzívebb lehet.

A negging nemcsak az ismerkedés és együttlét során jelentkezhet. Az érzelmi manipuláció, a kettős értelmű mondatok származhatnak szülőtől, főnöktől, munkatárstól, baráttól is.

Lássunk néhány olyan mondatot, amivel valószínűleg már sokan találkoztak. Kissé sztereotipikusan hangozhat a férfi-nő reláció, de a negging kapcsán ez a leggyakoribb.

 

Túl szép vagy ahhoz, hogy társkereső applikáción keresd a párod.

Nő létedre elég jól veszed a poént.

A nők nem szoktak ilyen lazák lenni.

Ahhoz képest, hogy hány éves vagy, nagyon jól tartod magad.

A korodhoz képest fiatalos vagy.

Nem kell édességet rendelned, nem eszel cukros ételeket biztosan, hiszen olyan csinos vagy.

Még ilyen husisan is egész jól nézel ki.

Vidéki létedre elég pörgős/modern/stb vagy.

 

Szerencsétlen megfogalmazás vagy bántó szándék?

Sokan hallhatnak ilyen és ehhez hasonló övön aluli, önbizalom-gáncsoló megjegyzéseket egy-egy családtagtól, hamis baráttól is.  Legyünk résen, mert az ilyen típusú mondatok lassan, de hatékonyan mérgeznek. Beszéljük meg az illetővel, hogy miért bántó, amit és ahogy mondja, lássuk meg, hogy milyen rejtett szándék áll a mondatai mögött. Előfordulhat, hogy egy ártatlan megjegyzés mögé gondolunk mélyebb szándékot, de sajnos az is, hogy a bókba mártott kritika szándékos önbizalomleépítő-módszer része. 

Kapcsolódó cikkeink:

A mérgező barátság jellemzői – Így ismerd fel a toxikus embert!

Önérvényesítési trükkök a szókimondó Andrea Owen bestsellerírótól

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!