Böjte Csaba: Belső vizsgálatot indítottak a gyermekbántalmazások miatt

-

Szerdán, június 29-én látott napvilágot a hír, hogy 30 év börtönbüntetést kapott első fokon a dévai Szent Ferenc Alapítvány egyik volt nevelője, aki tíz éven keresztül, 2007 és 2017 között szexuálisan és fizikálisan bántalmazta a rábízott gyermekeket az alapítvány két Hargita megyei bentlakó otthonában.

30 év börtönbüntetést kapott a bántalmazó

Mint az kiderült, a Hargita megyében található, Böjte Csaba által vezetett Dévai Szent Ferenc Alapítvány tusnádfürdői és kászonimpéri otthonban K.Sz. tíz éven keresztül fizikálisan és szexuálisan bántalmazta a rábízott gyerekeket. Az esetről az Azonnali és a Transtelex egyszerre számolt be szerdán, mikor megszületett az ítélet az elkövető ügyében, akit a Csíkszeredai Bíróság első fokon 30 év börtönbüntetésre ítélt. 15 fiú tanúskodott a férfi ellen.

Urbán Erik, a ferences rend erdélyi tartományfőnöke azt mondta az erdélyi római katolikusok portáljának, hogy rendszeresen konzultált az ügyről Böjte Csabával. A rendőrségi kivizsgálás során a nyomozók az állami törvények szerint, majd a bírósági fázisban az ügyvéd rendelkezései szerint jártak el, és alávetették magukat a szükséges eljárásnak.

„Egyetlen, eléggé el nem ítélhető bűnös gaztettei a harminc év minden napjának minden jó cselekedetét, sok ártatlan, önzetlen ember áldozatos munkáját, a felépített védőháló egészét nem teheti semmissé”– mondta Urbán Erik.

Mindent megtesznek azért, hogy többé ne fordulhasson elő

Böjte Csaba is megszólalt az ügy kapcsán és azt mondta: amint tudomást szerezett a visszaélésekről, azonnal a hatóságokhoz fordult. Hozzátette, hogy a gyermekbántalmazásért elítélt munkatársa rendszeresen részt vett képzéseken, és „semmi jele nem volt annak, hogy ilyeneket csinál, de a gyerekeken sem vettünk észre semmit.”

Azt is hozzátette, hogy az eset példa nélküli, és azon vannak, hogy mindez ne fordulhasson elő még egyszer:  „A történtekben nekünk is van felelősségünk, azon vagyunk, hogy ilyesmi ne történhessen meg még egyszer” – idézi őt a Magyar Hang

Éppen ezért belső vizsgálatot indítottak a gyermekbántalmazások miatt.

A román hatóságok nagyon alapos vizsgálatot végeztek az ügyben, és azt mondta a Mandinernek adott interjújában: Ha csak egy kicsit is sárosak lettünk volna, a román hatóságok nekünk is adtak volna egy pár évet! – mondta a ferences szerzetes.

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!