Body positivity: elfogadom és szeretem a testem

-

Mindannyian megérdemeljük, hogy testünket elfogadjuk, annak ellenére, hogy mit mond a környezetünk, a média, a populáris kultúra.

A testi szépség eszményéről és idealizált képéről évezredek óta megannyi vers, könyv, film, dal, alkotás született. Az embereket kezdettől fogva érdekelte a küllem. Ha bár a szépség megítélése tökéletesen szubjektív és mindenkinek megvan saját szépségideálja, a Milói Vénusz, a Dávid szobor, Marilyn Monroe és Brad Pitt esztétikumával sokan egyetértünk. De mi van, ha én nem a Milói Vénusz, a Dávid szobor, Marilyn Monroe vagy Brad Pitt vagyok? Egészen pontosan semmi. Attól még, hogy ők a nagybetűs szépségideálok, nekem nem kell Marilyn Monroe-hoz hasonló mell- és csipő aránnyal rendelkeznem vagy azok hiányában önbizalomhiánnyal küzdenem.

body positivity
Test elfogadása és szeretése
Fotó: Womanizer Toys/unsplash.com

Oh hányszor megkaptam én is bizonyos mondatokat.

Beteg vagy, hogy ennyit híztál?

Milyen jó gazella tested volt régen.

Beteg az agyad, hogy ennyit fogytál.

Ki ne rúzsozd a szád, mert különben olyan, mint a felnőttfilmes feltöltött szájú lányoké…

Minannyian egyetértünk abban, hogy ezek a nüansznyi „megerősítések” nem kifejezetten támogató jellegűek az egészséges önbizalom elérése érdekében. A nagyobb probléma ott kezdődik, amikor már saját magunk által kerülünk be egy negatív belső narratívába, amely képes néhány pillanat alatt leradírozni önbizalmunkat.

body positivity
Nem beletörődés az ha elfogadjuk a testünket.

A body positivity egy olyan értékteremtő mozgalom, amely segíthet abban, hogy adottságainkat elfogadjuk, és megéljük a saját testi szépségünket. Fontos kiemelni, hogy ez nem beletörődömség, és nem megy szembe az egészségtudattal, hanem ez saját magunk értékei mellett való kiállás.

Body positivity gyakorlása

Hálalista a testedről

Ez a pszichológiai technika is lényegében a hálanaplózás egyik fajtája. Írd le a testeddel kapcsolatban, hogy miért vagy hálás. Lehet ez jó közérzet, az ajkaid, amellyel csókolsz, a karjaid, amelyek ölelést tudnak adni szeretteidnek, hajkoronád, amelybe belekap a szél, a lábaid, amelyek visznek egyik helyről a másikra.

Összehasonlító játék – GAME OVER

Fejezd be azt, hogy másokhoz hasonlítod magad! Bár a közösségi médiában zúdul ránk másodpercről másodpercre a „tökéletesnek” hitt alakok áradata, ne dőlj be ennek! Ez talán súlyosabb játék, mint ha valaki negatív jelzőt aggat a testeddel kapcsolatban rád! Az, hogy te magadban újra és újra mondogatod, hogy bezzeg milyen alakja van x-nek y-nak és neked miért nem olyan, az toxikusan hat az önértékelésedre. Kövesd ki azokat a profilokat, amelyeknél ezt érzed, de ennél még fontosabb az, hogy tisztázd magadban, hogy mindenki különálló személy, más-más adottságokkal. Kövesd be, akik inspirálóan hatnak rád, tetszik az életfelfogásuk, kisugárzásuk.

Test- és elmeszerető mozgás

Ha még nem sportolsz fontold meg! Próbálj ki olyan mozgásformákat, amelyek legjobban illenek a személyiségedhez, amelyre titkon vágytál. Legyen akár rúdtánc, salsa, pilates vagy a bevállalósabbaknak akár box. Óriási köszönetet fog mondani a lelked és tested egyaránt, hogy foglalkoztál velük!

Test- és elmeszerető táplálkozás

Veled is előfordult biztos, hogy egy kiadós pizzázás után puffadt voltál, lomha, esetleg ingerlékeny. Emiatt is érezheted azt, hogy „bűnöztél”, mert érzed, hogy nem volt jó hatással befalni a zsír- és szénhidrátbombát egyszerre. Válaszd az energiadús, friss, vitalizáló ételeket!

Mindannyiunknak vannak démonjai és azokkal naponta meg is kell küzdenünk. Ezekkel a tippekkel javíthatsz általános közérzeteden, felpumpálja az önbizalmadat, és hosszú távon jelentősen javíthatsz a magaddal való kapcsolatoddal is.

További izgalmas cikkeket olvashatsz:

Soltész Krisztina: Fontos lenne, hogy kicsit utolérje a lélek a testet

Detox stratégiák a testi-lelki egészség érdekében

 

 

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!