Article Top Ad (AdSense)
Tegnap lezajlott a Bocuse d’Or magyar döntője a Hungexpo területén. Nagyszerű hangulatban zajlott a verseny és gyönyörű ételek készültek.
Dalnoki Bence nyerte a Bocuse d’Or magyar döntőjét
Bíró Lajos pedig az Akadémia új díját, az Életmű-díjat vehette át
Magyar döntő
Október 21-én került megrendezésre a Bocuse d’Or magyar döntője. A versenyt a Hungexpón területén történt, egy teljesen új „arénában” A megmérettetésen nem kisebb tétje volt, mint az, hogy jövőre ki fogja hazánkat képviselni az európai válogatón. Négy szakács indult a versenyen és dolgozott a boxokban. A versenyen hazánk legnagyobb és legismertebb séfjei, a szaksajtó képviselő és rengeteg érdeklődő vett részt.
Az idei verseny egy nagyon komoly munka kezdetét is jelenti, hiszen Magyarországon fogják megrendezni újra az európai válogatót! A felkészülésre és az európai méretű rendezvény szervezésére már csak néhány hónap áll rendelkezésre. A Bocuse d’Or európai döntőjére, március 22-én kerül sor.
Versenyfeladat
A versenyzőknek már a megszokott feltételek mellett, két étel elkészítése volt a feladat. Egy hal- és egy húsételt kellett prezentálniuk a szakmai zsűri részére.
A halétel kötelező alapanyaga a balatoni sudár ponty volt, amelyből éttermi stílusú tányért kellett készíteni, melyet két szervizben várt el a zsűri. A haltányér kötelező eleme a bezdáni pirospaprika is volt.
A hústéma kötelező alapanyag a mangalica volt, a szakácsok teljes állat bármely részét felhasználhatták. További kötelező elem volt a tarja és a nyelv is. A legalább három különböző köretnek és legalább egy mártásnak kellett szerepelnie. A csapatok reggel egy meglepetés alapanyagot is kaptak, ez a snidling volt.
Bocuse d’Or magyar döntőjének versenyzői
A döntőben négy kiváló szakács szerepelt. Az első boxban Huszár Tibor, a nyírbátori Kakukk Étterem kreatív séfje foglalt helyet. A másodikban Kelemen Roland, a múltkori hazai döntő második helyezettje, a hajdúszoboszlói Hunguest Hotel Aqua-Sol séfje versenyzett. A harmadikban Dalnoki Bence, míg a negyedikben Adamek Balázs, a székesfehérvári Diófa Étterem konyhafőnöke dolgozott.
A magyar döntőjének zsűrie
A Hungexpo vadonatúj rendezvénytermében megrendezett versenyen a szakma kiválóságai foglaltak helyet a zsűriben.
A kóstolózsűri tagjai a következők voltak: Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke, Bíró Lajos, Erdei János, Tiago Sabarigo, Rácz Jenő, Sárközi Ákos, Barna Ádám és Jahni László.
A konyhai zsűriben Széll Tamás, Lutz Lajos, Vajna Tamás, Nyíri Szása, Segal Viktor és Harmath Csaba
A versenyt a már megszokott módon két gasztronómiában szakavatott szakember celebrálta. A kiváló hangulatról Jókuti András és Gianni Annoni gondoskodott.
Helyezések és díjak:
-
Dalnoki Bence és Nyikos Patrik
-
Kelemen Roland és Fodor Noel
-
Adamek Balázs és Kocsis Marcell
A legjobb csapat díja: Dalnoki Bence és Nyikos Patrik
A médiazsűri különdíja: Dalnoki Bence
A Legjobb commis: Fodor Noel
Idén első alkalommal adtál az Életmű-díjjat
ÚJ DÍJ egy új kezdeményezés is a haza gasztronómia kiemelkedő személyiségeinek. Ettől az évtől minden magyar döntő alkalmával kiosztják, kiosztásra fog kerülni!
Éetmű-díj : Bíró Lajos étteremtulajdonos, séf, gasztroszakember kapta!
Forrás : Magyar Bocuse d’Or Akadémia
Fotó: Valuska Gábor, Fekete Antonio/Magyar Bocuse d’Or Akadémia