spot_imgspot_img
spot_img

Biztonságos strandolás és a COVID-19

-

Article Top Ad (AdSense)

Jelenleg a korlátozások enyhítésének szakaszában járunk, és a nyári, meleg időjárás miatt egyre többen vágynak víz közelébe. Júliustól a kültéri fürdőhelyek nagyrésze már kinyitott Magyarországon, tehát a strandolni vágyók útnak indulhatnak. De elkapható-e medencében a koronavírus? Illetve milyen intézkedésekkel figyelnek az üzemeltetők a biztonságunkra?

Az amerikai járványügyi központ (CDC) szerint a medencékben található fürdővíz nem veszélyes, mivel a strandokon kötelező a víz fertőtlenítése, és a vírus már nem életképes egy kémiai anyagokkal kezelt medencében. A víz klórozása során elemi oxigén keletkezik, amely oxidáló hatású és erőteljesen károsítja a COVID-19 szerkezetét. Az uszodai vizek klórozása során használt klórmennyiség tehát elég ahhoz, hogy az esetleg vízbe kerülő koronavírust elpusztítsa. Ezt Dr. Ebb Lautenbach, a Pennsylvaniai Egyetem fertőző betegségekkel foglalkozó oktatója is megerősítette a New York Times-nak.

Tartsuk be a fürdőkultúrát

A medencékben található víz eszerint biztonságosnak mondható, viszont nem töltjük az egész strandolási időt benne, tehát ugyanúgy megvan az esélyünk a megfertőződésre, mint bárhol máshol. A koronavírus-járvány elsősorban cseppfertőzéssel, emberről-emberre terjed, azaz a megbetegedés szempontjából nagyobb veszélyfaktort jelent a tömeg, mint a medencében töltött idő. Minél kevesebb fizikai érintkezéssel és a lehetőség szerinti legnagyobb mértékű távolságtartással elővigyázatosak lehetünk, és aktívan tehetünk a saját, és mások egészségéért is.

Most még fontosabb a helyes higiénés fürdőkultúra betartása. A medencehasználat előtti kötelező zuhanyzás, a lábmosó használata és a kulturált strandolás alapvető szabályai vírushelyzetben még inkább érvényesek.

Maszkban vagy anélkül

A maszk használata fürdőzés közben nem életszerű, ezért erre nem is kötelezik az oda látogatókat, viszont a legtöbb helyen sorban állásnál és a jegy vásárlásánál fel kell venni, mivel ebben a szituációban is több személy tartózkodik egymáshoz közel. Ezért érdemes élni az online jegyváltás lehetőségével, amivel szintén elősegíthetjük a sikeres védekezést.

Új szabályok

A Magyar Turisztikai Ügynökség által kiadott COVID szabályzat tartalmazza a biztonságos fürdőüzemeltetés szabályait mind a személyzet, mind a látogatók számára. Előírja fertőtlenítő folyadék kihelyezését a vendégek által látogatott területekre, többek között a mosdókban és a pihenőterekben is. Kötelező lett a vizesblokkok óránkénti takarítása, illetve az öltözők felületeit 2 óránként, a medencekorlátokat és kapaszkodókat pedig 30 percenként fertőtlenítik.

Mivel a legnagyobb rizikófaktor a sok ember egy helyen tartózkodása, a tömeg elkerülése érdekében az üzemeltetők jelentősen csökkentik az egyes fürdők befogadóképességét: a strand területén minimum 16 négyzetmétert, a medencékben pedig 4 négyzetméternyi vízfelületet kell biztosítani 1 főnek. A kormányrendelet szerint csak olyan medencék működtethetők, amelyekben biztosítható a látogatók közötti minimum 1,5 méteres távolság.

Kötelező a papucs használat

A strandolókra vonatkozó új szabály, hogy a járványügyi készültség alatt kötelező a papucs viselete a fürdő minden helyiségében, akár egy beltéri pihenőszobában, akár a kültéri medence melletti területen tartózkodunk. A kézikönyvben ismételten felhívják a fürdőzők figyelmét a gyakori kézmosásra. Érdemes többször felkeresni a vizesblokkokat, egy saját szappannal vagy fertőtlenítővel még kisebb a megfertőződés esélye, mivel felületeken is életképes maradhat a vírus.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ oldala szerint a legújabb kutatások alapján a túlélés a felület típusától, a hőmérséklettől, a vírustörzstől és a páratartalomtól függően 2 óra és 9 nap között változhat.

Egy kültéri strandon kisebb a fertőződés kockázata, mint egy túlzsúfolt szupermarketben. Nem kell lemondanunk a nyári strandolásról, ha ugyanúgy betartjuk a járványügyi védekezési javaslatokat, ahogy máshol is tennénk.

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!