spot_imgspot_img
spot_img

Bizarr ősi szokások, amelyeket nem biztos, hogy kipróbálnánk

-

Article Top Ad (AdSense)

A régi korok emberének is megvoltak a maga szokásai. Egyesek furcsák és megdöbbentőek voltak, mások pedig nagyon hasonlítanak ahhoz, ahogyan napjainkban is csináljuk. Ha visszatekintünk a történelembe, meglepődve tapasztalhatjuk, hogy a régiek mindennapi élete tartogat némi érdekességet.

A modern ember a szokások rabja. Megvannak az alvási és evési szokásaink, és néha furcsa, értelmetlen babonákat követünk. Nem is különbözünk annyira a régebben élt emberektől, persze jócskán van rengeteg olyan ősi szokás, amire felkapjuk a fejünket.

Tanuljunk az ókori görögöktől

Semmi sem tette vonzóbbá a görög nőt, mint a szép vastag szemöldök. A görögök számára a szemöldök a szépség és az észbeli képességek kombinációját mutatta, ezért a nők mindent megtettek azért, hogy tökéletes homlokbajuszt növesszenek. Ennek érdekében volt, hogy korommal vagy fagyantával kecskeszőrből készült műszemöldököt ragasztottak a szemük fölé. A fűzőt is az ókori Görögországban viselték először. Története egészen az ókori Kréta szigetére, a minószi nőkig nyúlik vissza, akik már i.e. 2000 körül viseltek hasonlóan korlátozó ruhadarabokat.

ősi szokások-minoszi nők
Fotó: flickr.com

Az alvás szépségre gyakorolt áldásos hatásával mindannyian tisztában vagyunk, és már az ókori görögök is tudták, amit napjainkban minden mediterrán nép: ebéd után kell az a kis szieszta. Egy 5. századi orvosi szöveg például azt tanácsolta, hogy egy dél körüli rövid alvás megakadályozza a test „kiszáradását”.

Menstruáció, izzadság, szex, és egyéb furcsa római szokások

A súlyos menstruációs tünetekre a római nők ópiummal átitatott tampont használtak, míg az egyiptomi férfiaknak megengedték, sőt bátorították is őket, hogy szabadságot vegyenek ki, hogy gondoskodhassanak menstruáló feleségükről vagy lányaikról.

A Colosseumban eltöltött nagy nap után a közönség különleges ajándéktárgyakat vásárolhatott. A gladiátor izzadsága volt a kedvenc, csakúgy, mint a bemutató során elpusztult állatok zsírja. Az izzadságot olívaolajjal keverték össze, és parfümként adták el, és erőteljes afrodiziákumként tartották számon.

osi-szokasok-gladiator
Fotó: envato.elements.com

Az ókori világban egyáltalán nem volt szokatlan, hogy egy római köpködje magát. Ezt tulajdonképpen bármikor megtették, amikor elmebeteg vagy epilepsziás emberrel találkoztak. Mert, hogy ezek a tulajdonságok, hogy nemkívánatosak voltak, hanem fertőzőnek is számítottak. Azzal, hogy egy római leköpte magát, meg is védte magát egy betegség terjedésétől. Annak ellenére, hogy ennek még a római gyógyászatban sem volt alapja, mégis széles körben elterjedt babona maradt hosszú-hosszú évekig.

És amit a köpködés nem tudott meggyógyítani, arra ott volt a Theriak nevő orvosi csodafőzet. A Nero személyes orvosa által feltalált vegyület 64 különböző összetevőből áll, köztük ópiumból és viperahúsból, és állítólag mindent meggyógyított a mérgezéstől a pestisig.

Manapság már van Viagra, de az idősebb Plinius egy sereg ókori római afrodiziákumot javasolt, amely inkább egy boszorkány bevásárlólistájára emlékeztetett, semmint egy orvos receptjére. Plinius galambtojás sárgáját javasolta, disznózsírral keverve, vagy verébtojásokat, avagy a saját vizeletébe fulladt gyíkot, hogy visszaadja a szexuális lendületet. Arra az esetre, ha ez nem működött volna, pedig ott volt a kakas heréje, amit az illetőnek magánál kellett hordania.

ókori róma nők-ősi szokások
Fotó: Wikimedia. Commons

Az alacsony libidójú hölgyek számára a jóságos Plinius doktor ellenben azt tanácsolta, hogy nyeljék le a keselyű nyelvét, vagy viseljenek denevérvérrel átitatott gyapjút a fejükön.

Marihuána az ókori Egyiptomban?

Hérodotosz szerint bizonyos keleti törzsek szerettek marihuánát égetni, és egy szép kövön csücsülve gyönyörködni a látványban. Mint sok Hérodotosz által elmesélt dolgot, a történészek ezt is fenntartással kezelték, de 2008-ban a régészek egy 2700 éves múmia sírját fedezték fel a nyugat-kínai Hszincsiang tartományban. A múmia mellett, aki feltehetően a Yuehzi nép sámánja volt, közel 800 gramm marihuánát találtak, ami körülbelül 8000 dollárt ért a modern fogyasztók számára. A sírban találtak még egy köteg Bob Marley-lemezt és egy plakátot, amelyen az állt: „Legalizáld!” Vajon, hogy került oda a lemez és a marihuána? Ezt mindenki döntse el maga…

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!