Melyik országba mi kell, hogyan utazhatunk?

-

Július 1-e óta egységes uniós digitális Covid-igazolvánnyal utazhatunk Európában, ám  a konzuli szolgálat 2020. július 11-i  álláspontja szerint a világjárvány miatt továbbra  sem javasolják a külföldre utazást!

Az  EU országai elfogadják az uniós digitális Covid-igazolványt, amely az EU egész területén ellenőrizhető, ám a legtöbb ország kér mellé egyéb dokumentumokat is. Az országok azt is szabályozhatják, mely típusú oltás  és hány dózis felvétele után lehet kötöttségek nélkül beutazni.  A  gyerekekre pedig életkortól függően más szabályok vonatkoznak, a legtöbbször, ha a szülőkkel utaznak mentesülnek az antigén/PCR teszt elvégzésének kötelezettsége alól, de ez is országonként változik.

Megnéztük, hogy melyek a legkedveltebb tengerparti üdülőhelyek beutazási szabályai a július 12-i hivatalos álláspont szerint.

Görögország

A Görögországba érkezőknek a beutazástól számított 72 óránál nem régebbi negatív PCR tesztet, vagy 48 óránál nem régebbi negatív Rapid/antigén gyors tesztet kell bemutatniuk, amennyiben nem rendelkeznek oltási igazolvánnyal, vagy védettséget igazoló okmánnyal.

Az oltási igazolvánnyal szembeni követelmények: A második oltás beadása után el kell telnie 14 napnak ahhoz, hogy elfogadják az oltási igazolványt. Elfogadott oltóanyagok: Pfizer BioNtech, Moderna, Astra Zeneca/Oxford, Novavax, Johnson & Johnson/Janssen, Sinovac Biotech, Gamaleya (Szputnyik), Cansino Biologics, Sinopharm.

Az utazás megkezdése előtt minimum 24 órával Görögországba belépőnek kötelező a Passenger Locator Form (PLF) kitöltése. Az angol nyelvű online nyomtatványt a következő linken érhetik el: https://travel.gov.gr/ A kitöltés után az utas kap egy QR kódot, amelyet be kell mutatnia a határellenőrzést végző hatóságoknak. A QR kódot az utas a mobil telefonja segítségével, vagy kinyomtatott formában mutathatja be. A légitársaságok már felszállás előtt ellenőrzik a QR kód meglétét. Jelenleg csak abban az esetben lehet megkezdeni az utazást, amennyiben az utas megkapta a QR kódot. A rendszer a kódot csak az utazást megelőző éjszaka küldik meg.

Az oltási igazolvánnyal szembeni követelmények: A második oltás beadása után el kell telnie 14 napnak ahhoz, hogy elfogadják az oltási igazolványt. Elfogadott oltóanyagok: Pfizer BioNtech, Moderna, Astra Zeneca/Oxford, Novavax, Johnson & Johnson/Janssen, Sinovac Biotech, Gamaleya (Szputnyik), Cansino Biologics, Sinopharm.

Csak a beoltottak mehetnek be éttermekbe és kulturális rendezvényekre.

FRANCIAORSZÁG

Franciaország 3 jelzéssel jelöli a vírus terjedésének fényében a világ országait (zöld, narancssárga, piros.A védettséget igazoló európai digitális COVID pass vagy annak papíralapú változata abban az esetben fogadható el, amennyiben megfelel az alábbi feltételeknek:

  • bizonyítja, hogy a beutazásra legalább két héttel a második injekció után kerül sor, elfogadott oltóanyagok: Pfizer, Moderna, Astra-Zeneca

  • bizonyítja, hogy a beutazásra legalább négy héttel a Johnson/Johnsonoltás után kerül sor

  • bizonyítja, hogy a beutazásra legalább két héttel az első adag oltás után kerül sor koronavíruson átesett személyek esetében

A magyar védettségi igazolványt nem fogadják el: az igazolásnak tartalmaznia kell az oltás fajtáját és a beadások időpontját.

Az oltási feltételeket nem teljesítő uniós beutazóknak továbbra is 72 óránál nem régebbi negatív PCR vagy antigén tesztet (francia vagy angol) szükséges bemutatni, azaz:

Az oltási vagy teszt elvárásokon túl becsületbeli nyilatkozatok kitöltését is kéri a francia fél, ami itt tölthető le.https://mobile.interieur.gouv.fr/Actualites/L-actu-du-Ministere/Attestation-de-deplacement-et-de-voyage

OLASZORSZÁG 

A hatályos olasz egészségügyi miniszteri rendelet speciális beutazási szabályokat állapít meg 2021. július 30-ig.

Eszerint 2021. június 21-től Európai Uniós országból az alábbi személyi kör léphet korlátozás nélkül Olaszország területére.

Covid-oltási igazolás (európai uniós egységes zöldigazolvány/Green pass) birtokosa, amennyiben az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által elismert vakcina második beadását követően legalább 14 nap telt el; az Európai Unió által elfogadott és 2021. július 1-től elérhető green pass valamennyi formai követelményének megfelelő, angol nyelvű igazolást tud bemutatni (QR kód szükséges)

  • azon személy, aki hitelt érdemlően igazolja, hogy a COVID-19 betegségen esett át és a hatóságilag előírt karanténidőszakot letöltötte;

  • 48 óránál nem régebbi negatív antigén/PCR teszt birtokosai.

A fentiek igazolásához használható az európai uniós egységes zöldigazolvány, illetőleg bármilyen egyéb, uniós tagállami hatóság által angol, francia, spanyol vagy olasz nyelven kiállított papír vagy elektronikus formátumú igazolás.

Ezek hiányában a beutazó 10 napos hatósági karantén és járványügyi megfigyelés alá kerül, mely 10 nap elteltével kötelező a PCR/antigén teszt elvégzése.  Május 24-től egyéni utazás esetén a beutazó, csoportos utazás esetén a csoport/család egy tagja köteles a következő hivatkozáson található elektronikus adatlapot (PLF) kitölteni, még a beutazás előtt: https://app.euplf.eu/#/for

A beutazó köteles továbbá az olaszországi lakóhely/tartózkodási hely szerinti egészségbiztosítónál bejelentkezni.

Olaszországban augusztusra várják a delta variáns tetőzését. Az átoltottak számának emelkedésével bizonyos közlekedési eszközökön, egyes szolgáltatások igénybevételekor, valamint a vendéglátásban kötelezővé teszik majd az olasz és egyben EU-s védettségi igazolást.

MÁLTA

Málta július 14-től csak azokat a turistákat engedi be, akik teljesen immunizáltak a koronavírussal szemben.  A negatív PCR-teszt mostantól nem elegendő.  Egyedül az Európai Unió és Nagy-Britannia által kiállított oltási igazolványokat fogadnak el. Kivételt fognak képezni ugyanakkor a teljesen beoltott szülőkkel utazó 12 évesnél fiatalabb gyerekek, ha vírustesztjük negatívnak bizonyul.

SPANYOLORSZÁG

Spanyolország 2 kategóriába sorolja az országokat: kockázatos és nem kockázatos országok.Magyarország  06. 21. 0:00-tól lekerült a kockázatos beutazási országok listájáról, de hetente felülvizsgálják a listát.

Azok, akik a járvány szempontjából nem kockázatos országból utaznak be (jelenleg Magyarország is ide tartozik), a formanyomtatványt kell kitölteniük előzetesen, azon kívül további kötelezettségük nincsen.Azoknak, akik beutaznak az országba – beleértve azokat is, akik tranzitálnak más országba – kötelező kitölteniük (az eddig is érvényes előírásokkal megegyezően) egy formanyomtatványt az indulás előtt. A formanyomtatvány kitöltése után az utas egy QR-kódot kap, amelyet be kell mutatni egyrészt az indulás előtt a beszállást kezelő személyzetnek, másrészt érkezéskor az ellenőrzés során. A formanyomtatvány a https://www.spth.gob.es honlapon vagy a SPAIN TRAVEL HEALTH – SpTH applikáción keresztül tölthető ki.

TÖRÖKORSZÁG

2021. 05. 11-től Magyarország állampolgárai korlátozás (negatív teszt, kötelező karantén) nélkül léphetnek be Törökországba a két ország közötti megállapodás értelmében, amennyiben rendelkeznek a koronavírus elleni védettséget (beoltott, vagy fertőzésen átesett) igazoló, magyar illetékes hatóság által kiállított, érvényes megfelelő igazolással (védettségi igazolvány), függetlenül az oltáshoz használt vakcina típusától. A török szabályozás hasonlóan korlátozásmentes belépést tesz lehetővé a védettségi igazolvánnyal rendelkező személyekkel együtt utazó, oltással nem rendelkező 18 év alatti gyermekeknek is.

A Törökországba történő belépéskor formanyomtatványt kell kitölteni, a védettségi igazolvánnyal utazóknak is.  a https://register.health.gov.tr oldalon keresztül.)

HORVÁTORSZÁG

 Horvátországba  július 1-jén léptek hatályba a változások, és előreláthatóan július 15-ig lesznek érvényesek.

 Azok a magyar állampolgárok, akik nem rendelkeznek az uniós zöld kártyával, a következők egyikének bemutatásával léphetnek be a Horvát Köztársaságba:

– Oltási igazolás

– Negatív PCR vagy BAT teszt

– Covid-19 betegségen történt átesettség igazolása

A digitális COVID igazolvány felmutatása, érvényes útiokmányok birtokában, mentesít a határátlépési korlátozások alól. 

Mit kell tartalmaznia a digitális COVID igazolványnak?

  • A Pfizer/Astra/Moderna/Sputnik/Sinopharm vakcinák esetében – mindkét dózis felvételét.

  • A Janssen (Johsnon) vakcina esetében az egyetlen dózis felvételét, továbbá a dózis felvételét követően el kell telnie 14 napnak.

  • Továbbá, a Pfizer/Moderna/Sputnik/Astra vakcinájával oltott személyek esetében – külön szabályok alapján – már az első dózis felvétele után korlátozott időtartalommal szabad a beutazás.

Utazás előtt érdemes a konzuli szolgálat honlapján a pontos információkról tájékozódni.

Fontos tudni, hogy egyre több ország szigorít a kotonavírus delta és a delta plusz mutáció terjedése miatt.

Hollandiában két héttel az után, hogy a koronavírus-járvány visszaszorítását célzó rendkívüli intézkedések legtöbbjét feloldották. Újabb megszorításokat jelentettek be. A bároknak, éttermeknek és kávéházaknak hétvégétől éjfélkor, míg a diszkóknak és más zenés kluboknak teljesen be kell zárniuk. A nyitva maradó vendéglátóhelyeknek szigorúbb távolságtartási szabályokat kell alkalmazniuk, a rendezvénytermek befogadóképességük legfeljebb kétharmadáig fogadhatnak látogatókat.A rendkívüli intézkedések szombat reggel hat órától lépnek életbe és augusztus 14-ig maradnak érvényben.

A kötelező karantén – más kivételek mellett – nem vonatkozik azokra, akik egészségügyi okokból kifolyólag nem kaphatják meg a koronavírus elleni oltást, és azokra a szlovák állampolgárokra sem, akik a határ 100 kilométeres körzetében a szomszédos állam területén rendelkeznek állandó lakhellyel, nekik azonban a határátlépésnél egy 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszttel kell rendelkezniük.

Szerbiában hétfőtől szigorúbban ellenőrzik a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások betartását az egészségügyi minisztérium illetékesei, mivel sokan felelőtlenül viselkednek . Az ellenőrök azt figyelik majd, az emberek viselnek-e maszkot, illetve hogy a vendéglátóhelyeken betartják-e a megfelelő távolságot és létszámkorlátot.

Szlovéniában függetlenül attól, hogy milyen járványügyi besorolású egy ország, a beutazást védettségi igazoláshoz kötik.

Fotók:Pixabay

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!