Benedek Tibor ma lenne 50 éves

-

Benedek Tibor háromszoros olimpiai bajnok, Európa- és világbajnok vízilabdázó Magyarország szövetségi kapitánya 2019. július 18-án hagyott itt bennünket. Ma lenne 50 éves…

Benedek Tibor mindig rendkívül népszerű volt, mindenki a sport iránti teljes elhivatottságáról és hajthatatlan akaraterejéről ismerte. Igazi rekorderként 437 alkalommal játszott Magyarország színeiben, akit a Total Waterpolo szaklap az elmúlt húsz év legjobb vízilabdázójának választott. Termékeny gólkirály volt, több tucat hazai és nemzetközi bajnoki címet nyert magyar színekben és olyan klubcsapatokkal, mint a magyar UTE és a Honvéd, valamint az olasz Roma és a Pro Recco.

A legendás sportoló

A 2000-es, 2004-es és 2008-as olimpiai aranyérme mellett 2003-ban világbajnokságot, 1997-ben Európa-bajnokságot, két világbajnoki címet és egy vb-t is nyert. Hétszer lett olasz, hatszor magyar bajnok. Ötszörös Euroliga-győztes volt, egyszer az UTE-vel és négyszer a Pro Reccóval.

Évekig volt a magyar válogatott csapatkapitánya, kézsérülése miatt 1995-től azonban csak csuklóvédőben játszhatott. 2004-ben drámai körülmények között védték meg bajnoki címüket Athénban. 2005. májusában szívritmuszavara miatt lemondott csapatkapitányi posztjáról, de 2007. februárjától egészségi állapota ismét lehetővé tette a szereplést.  A 2008-as pekingi olimpiai győzelem után búcsúzott a válogatottól, 437 meccses csúccsal a háta mögött. 2000-ben az évszázad magyar vízilabda játékosának választották.

A legendás edző

Az edzői munka iránt már visszavonulása előtt is érdeklődött, 2010-től Kemény Dénes szövetségi kapitány segítője volt. A férfi válogatott szövetségi kapitányi posztját 2013. január 10-én vette át, irányítása alatt az együttes 2013-ban világbajnok lett, 2014-ben a budapesti Európa-bajnokságon második, 2016-ban Rióban ötödik lett az olimpián.

1999-ben megszületett első gyermeke, Ginevra. 2010-ben házasodtak össze szerelmével, Epres Pannival, akivel két gyermekük született. 2020. május elején bejelentette, hogy minden sporttal kapcsolatos tevékenységét abbahagyja. Mindenki érezte, hogy baj van, de elképzelni nem tudtuk, hogy megtörténhet a tragédia. Halála után ezrek búcsúztak tőle a margitszigeti Hajós Alfréd Uszodánál. Örökre a szívünkben marad…

 

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!