spot_imgspot_img
spot_img

Bejelentették az újabb szigorítást – zárnak az iskolák és az üzletek is

-

Article Top Ad (AdSense)

Újabb teljes lezárás, az iskolák átállnak digitális tanrendre, két hétig bezár szinte az összes üzlet és szolgáltató – csak az élelmiszerboltok, a benzinkutak, a drogériák és a patikák lehetnek nyitva.

Gulyás Gergely a mai Kormányinfón elmondta, hogy a jelenlegi járványügyi adatok alapján egyértelműen nő a terjedés sebessége, a reprodukció ráta pedig az egyik legmagasabb Európában. A politikus hozzátette ugyanakkor, hogy nagyon jól haladunk az oltásokkal és jövő hétre már Magyarország lehet a leginkább átoltott ország az Európai Unióban. A fertőzöttek növekvő száma miatt azonban az emberek védettségét még a nyugati és keleti vakcinákkal sem lehet a kövektező hetekben fenntartani.

Gulyás elmondása szerint a koronavírus harmadik hulláma erősebb, mint az eddigi kettő, ezért a szakemberekkel való egyeztetés után a lezárás mellett döntöttek. A következő szigorítások március 8.-től lépnek hatályba:

  • Az óvodákat és iskolákat április 7-ig bezárják, a digitális oktatás részletein jelenleg is dolgozik a járványügyi bizottság.
  • Március 8-tól március 22-ig két hétre bezárnak az üzletek, kivéve az élelmiszerboltok, patikák, drogériák és benzinkutak.
  • Minden szolgáltatás szünetel, kivéve a magánegészségügyet.
  • Minden munkaadónak biztosítania kell az otthoni munkavégzést, ha erre van lehetőség.
  • Kötelező a maszkhasználat mindenhol.
  • Szigorodik a határátlépés.
  • A szabadtéri sporttevékenység továbbra is engedélyezett. 

A döntések részleteiről hamarosan tájékoztatják a lakosságot. Gulyás Gergely ígérete szerint a nyitási folyamatok már március 22-én elkezdődnek, de csakis fokozatos, óvatos nyitással lehet számolni. A készülő vakcinaigazolványokról újságírói kérdésekre elmondta, jelenleg nincs egységes EU-s szabályozás, és nincs döntés arról sem, hogy kell-e tartalmaznia az oltás fajtáját is, majd elmondta, ha egy ország nem fogadja el a magyar oltási igazolványt, akkor viszonossági alapon mi sem fogadjuk el azért az országét.

Forrás: HVG

Covid-19 kontra tények, vakcinák, harmadik hullám

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!