Bécsi szelet – ez az, amit mindenki szeret

-

Azok a felejthetetlen hétvégék, mikor a nagyszüleink bőszen csapkodták a húst, liszt, tojás és zsemlemorzsa került a konyhaasztalra – felejthetetlenek. A legtöbb gyermek élvezettel maszatolta össze magát a panírozás játékában, persze csak addig, míg a nagyi, vagy a szüleink megengedték. Általában akkor lett vége a mulatságnak, mikor már az egész konyha ragadt, kezünk, arcunk lisztes volt, és kérdőn tettük fel a magasba a kezünket, amin már vastagon állt a panír, „most mi legyen?”

Fotó: Pixabay

A bécsi szelet történet

A bécsi szelet, az az a rántott hús, pontosan olyan szerteágazó történettel bír, mint a legtöbb tradicionális étel. Vannak elméletek, legendák melyekből bőséggel válogathatunk. Azt rebesgetik, hogy a bundázott sült hús már a középkori spanyol szakácskönyvekben is szerepelt. Miután 1491-ben kiűzték a mórokat, a keresztények fennhatósága alá került Andalúzia és vele együtt a konyhaművészet is. Persze sokan ragaszkodott az ürühús hagyományos arab elkészítési módjához, mely szerint a húst lisztben felvert tojás lébe és kenyérmorzsába forgatták, majd kisütötték. Ez az ételkészítési módszer hosszú ideig a bizánci udvar slágere volt. Onnan átkerült a taljánokhoz és szinte egyenes út vezetett a bécsi udvarig. Katharina Prato 1907-ben kiadott nevezetes délnémet szakácskönyve már tartalmazta a zsemlemorzsás borjúszeletet.

Fotó: Pixabay

Lehet, hogy így történt a bécsiszelet

Radetzky tábornagy 1857-ben Lombardiában hadakozott és ott megtapasztalta milyen a „panírozott hús”. Mivel tetszett neki, küldött a főnökének belőle. Ferenc József felettébb megkedvelte ezt az ételt, amit az utasítások alapján elkészítettek az udvari szakácsok. Miután Radetzky hazatért, személyesen adta át a receptet a császárnak.

A hús fogyasztása világszerte alapja volt a táplálkozásnak. Így Kínában is. Egy francia kereskedő, nevezetesen Erhard Flybye, kinek felmenői amúgy német földről származtak, selyemmel kereskedett. A hazafelé vezető hosszú hajóútra, melynek időtartamát akkor csak a tenger kedvessége, és a szél ficánkolása tudta csak meghatározni, jó nagy adag húst vitt magával. Mivel az út sok szélcsendes napot tartogatott a számára, hogy ne romoljon meg a hús, lisztbe hengergette, zsákokba tette. Viszont mikor megéhezett, nem tartotta elégnek a húst és spórolni is szándékozott vele, így tojást vert fel, és abba mártogatta. Miután gyorsan kisütötte, rájött, hogy az így keletkezett bunda nem csak megvédi a húst, hanem még ízletesebbé is teszi. Hazaérve több alkalommal is elkészítette, és miután kereskedő volt, eljutott német földre is. Egy fogadóban megszállva  készíttetett a saját receptje szerint bundázott húst, amit ellesett tőle a fogadó tulajdonosa. A többi már egyszerű… nagyon gyorsan elterjedt.

Fotó: Pixabay

A kalandozó magyarok mikor megtelepedtek a Kárpát medencében, gulyáik, jószágaik szép legelőkön hízlalva gyarapodtak. A levágott húst már nem tették nyereg alá, nem is tartósították a húst vermeket ásva, hanem egyszerűen elkészítették. Az ősök lisztbe, kukoricadarába hempergették a méretes húsdarabokat, majd kisütötték zsiradékban. Az ilyenfajta étel főleg különböző ünnepek alkalmával lett gyakori, és kétségtelenül mindenki szerette, ette. Ahogy a mondák szájról szájra terjedtek, úgy a hús eme elkészítési módja is elterjedt Európa szerte. 10.század közepére az Osztrák-őrgrófságban már szinte mindennapi ételnek számított a bundázott hús. Tehát lehet, hogy a rántott hús hun honból származik.

Fotó: Pixabay

A bécsiszelet örök sláger

Szinte mindenki által fogyasztott étel, amit nagyszüleink, szüleink is rendszeresen tettek az asztalra. Fogyasztjuk a hétköznapokban, hétvégéken és ünnepnapokon. Fogyasztottuk a menzán, habzsoltuk a nagyinál. Két kenyér közé dobva koviubival, igazi csemege. Elmaradhatatlan kelléke az éttermek étlapjának, méghozzá annyira, hogy több egészen speciális változata, tálalása is felbukkant mostanában, a gasztronómia rajongóinak örömére. A számtalan variáció közül rengeteg finomság található a piacon, de mégis az eredeti bécsi szelet a legjobb.

Fotó: Pixabay

Ünnepelje meg ezt a napot mindenki egy igazi, hamisítatlan bécsiszelettel! Jó étvágyat!

Vacsora váratlan fordulatokkal-emeli a tétet a séf

Debrecenben keresik Az ország burgerét!

Sárgarépa kisokos-5 tény és egy könnyű grill recept

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!