Irány a föld alá- Barlangok napja

-

Ebben a nyári kánikulában nem is tűnik rossz ötletnek a hűsölés. Ennek az egyik legkézenfekvőbb formája a barangolás- a barlangok rejtélyes világába. Ha már ma van a barlangok napja, gondoljunk rájuk, mint program lehetőség is, hiszen megannyi látvánnyal találkozhatunk a talpunk alatt. A barlangok sokak számára taszító sötét helyek, pedig számtalan titkot rejtenek a múltból, és ámulatba ejtő képződményeket láthatunk bennük. Nem is kell túl sokat utazni ahhoz, hogy ámulatba ejtő barlangokat találjunk, mert hazánk is bővelkedik ezekben a természeti csodákban.

Fotó: Pixabay

Mi is a barlang

A barlang a Föld szilárd kérgében, természetes úton létrejött, két méternél hosszabb, ember által járható üreg. Tudománya a szpeleológia, más néven barlangtan. Feltárói, tanulmányozói, bejárói a barlangkutatók vagy barlangászok. A tevékenységüket a barlangkutatásnak vagy barlangászatnak nevezzük. Ami a barlangokban vár minket: a látvány, a kristálytiszta levegőt, és egy oly érdekes világ, amitől egyik ámulatból a másikba eshetünk. A barlangok megkülönböztetése azon alapszik, hogy miként képződtek. Léteznek a „befogadó” kőzettel együtt létrejött barlangok és a már létező kőzetbe valamilyen utólagos módon kialakult barlangok. A barlangászok segítségével már rengeteg mindent tanulhatunk a barlangok által, akár a földünk keletkezéséről, a geológiáról, a kőzetekről.

Fotó: Flickr

Mit jelent a feltárás

A barlang ismeretlen terep és néha roppant veszélyes. Ezért csakis szakavatott kutatók, tapasztalt barlangászok végzik ezt a feladatot. Fontossága viszont egyértelmű, hiszen rengeteg tudást tárnak fel előttünk. Információkat szerezhetünk a földtörténeti korokról, rálátást adnak a kőzetek különleges tulajdonságaira, régészeti felfedezéseket találhatunk bennük, és akár a föld vízháztartásáról is információkkal szolgálhatnak. A barlangok nagy részét alapvetően nem lehet bejárni, csakis a szűkebb részek tágításával, kiépítésével juthatnak a barlangászok tovább. Sok esetben kell barlangi tavakat átúszni, kürtőket járhatóvá tenni, ami roppant érdekes, de veszélyes munka is. A feltárás folyamata viszont olyan egyedülálló élmény, amit kevesen élhetnek át. A már kiépített barlangok- amelyeket már turisták is látogathatnak-  rendelkeznek még bőséggel feltáratlan részekkel.

A barlangok napja

Június 25-e az a nap, amikor minden évben megünnepeljük a barlangokat. Ezen a napon tehát a Föld szilárd kérgébe lévő, két méternél nagyobb üregeket ünnepeljük, bármilyen furán hangzik is. Ezen a napon a barlangokról tudhatunk meg mindent, hivatalosan a szpeleológia, (barlangtan) titokzatos világába tekinthetünk bele. Nagyon sok rendezvényt, túrát szerveznek ezen a napon, illetve a rákövetkezendő időszakban. Rengeteg érdekességet tapasztalhatunk meg, élhetünk át és tanulhatunk meg erről- a laikusok számára misztikusnak tűnő- világról. A barlangok története magába foglalja a történelmet is, keletkezésük számos kérdésre magyarázattal szolgálhat. Mikor a barlangtúrákon leereszkedünk a „sötétségbe”, olyan izgalmas világba jutunk, ahol maga a földanya fogad be magába és tárja elénk elgondolkodtató világát. A barlang bejárata nem más, mint a csodák kapuja, hiszen a mélyben teljesen más környezet fogad minket, mint a felszínen.

Fotó: Flickr

Érdekességek

  • A Földön a leghosszabb barlang a Mamut-barlang rendszer. Amerikában Kentuckyban található, hossza pedig 590 km.
  • Magyarországon a leghosszabb a Baradla-Domica barlangrendszer, mely 25 km, ebből a magyarországi szakasz 20,5 km hosszúságú
  • A legmélyebb barlang Grúziában található, 2 140 méter mély
  • Magyarországon pedig az István-lápai-barlang, ami 254 méteres mélységbe ér el a föld alá.

Barlangok Magyarországon

Magyarországon jelenleg 4018 barlangot tartanak számon, ami nem is biztos, hogy pontos adat, hiszen képtelenség lenne mindet feltárni, felfedezni. A jelenleg ismertek közül viszont csak kicsivel több mint száz éri el az egy kilométert. A barlangok a hazai természetvédelmi törvény szerint magántulajdonba nem adható, védett természeti értéknek minősülnek! Köztudott tény az is, hogy a barlangoknak gyógyító hatása is van. Ezek hazánkban a Szemlőhegy, Budai Vár Barlang, Pálvölgy, Jósvafő, Tapolca, Miskolc, Abaliget. Az ezekben megtalálható mikroklíma jó hatással bír a légzőszervi betegségekben szenvedők számára.

Fotó: Flickr

Legismertebb bejárható barlangjaink

Aggteleki-cseppkőbarlang Teljes hossza szlovákiai szakasszal együtt nagyobb, mint 25 km. Már a neolitikum embere is menedékre talált itt. Jósvafő községig húzódó főágának hossza 7 km. A barlangot páratlanul változatos színű és formájú cseppkövek díszítik. A Csontház-terembe barlangi medve csontjaival, kő- és csont szerszámokkal együtt emberi csontvázakat is rejt. Található benne egy hatalmas „hangversenyterem”. A kitűnő akusztikájú terem ma koncerteknek ad helyszínt, sőt barlangi esküvőket is celebráltak már benne. Épp ezért a hírek szerint az egyik leglátogatottabb.

Jósvafői barlang a Baradla-barlang aggteleki főág, Vörös-tó-Jósvafő közötti két kilométeres kiépített szakasza is látogatható. Ez a világ leghosszabb villanyvilágítással kiépített, járdákkal bíró idegenforgalmi barlangja.

Fotó: Flickr

Miskolc-tapolcai Barlangfürdő Tulajdonképpen egy tavasbarlang, amit barlangfürdővé alakítottak át. Tavas-barlang egyedülálló a kontinensen. A fürdőben különleges, egyedülálló élményben lehet része mindenkinek!

Tavasbarlang Tapolcán Magyarország egyetlen olyan barlangja, ami csónakkal is bejárható. Kis csalás azért van a dologban, mivel nem eredetileg volt bejárható csónakkal, hanem ezt a Tapolca patak felduzzasztásával érték el. A mintegy három kilométer hosszú barlang pompásan megvilágított, kétszáz méteres szakasza egy vízi körútvonalon járható be.

Fotó: Flickr

Csodabogyós-barlang Balatonederics A Keszthelyi-hegység délkeleti részén nyílik, közvetlenül a fennsík perem alatt. A barlang 1992. óta fokozottan védett, mivel hazánk tizenkettedik, a Dunántúl nyolcadik leghosszabb barlang.

Pálvölgyi-barlang, Budapest A Budai-hegység leghosszabb barlangrendszere, mely 7200 méter, mélysége 104 méter. Kiépített szakasza 500 méteres hosszú. Vannak még feltáratlan részei is, ami nem bejárható, így valószínűsítik, hogy hossza akár az eddigi duplája is lehet. A nyári melegben kiváló menedék-program, mivel állandó 11 Celsius fok található benne. Kiépített szakasza eléri az 500 méteres hosszúságot.

Szemlőhegyi-barlang, Budapest Tanösvényekkel várják a látogatókat, ami 300 méternyi bejárhetó barlangot jelent. A barlang tiszta levegője miatt alkalmas asztmás és légúti betegségben szenvedők kezelésére.

Abaligeti-gyógybarlang A különleges cseppköveiről híres. Itt található az abaligeti Denevérmúzeum, ahol megismerkedhet a látogató a denevérek furcsa világával.

 

Velence körben, két keréken

 

Így védekezzünk a kullancsok ellen

Sikkes nyári piknikötletek

 

Kategória:
 

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!