Barbie baba születésének igaz története

-

Idén 63 éves lett a világ egyik legismertebb játéka, a Barbie baba, amely a női testképre gyakorolt hatása miatt régóta elmélkedések és viták tárgya.

Neked mi a legkorábbi emléked Barbie-val kapcsolatban? Emlékszem, amikor én a nyolcvanas években megkaptam az első babámat ámulva csodáltam gyönyörű ruháján a foszforeszkáló csillagokat, amik a sötétben is világítottak. Sokáig ez volt az egyetlen Barbie babám, de nem bántam. Befontam a haját, naponta tízszer átöltöztettem… és éveken keresztül az életem része volt. Velem ellentétben a lányaimat soha nem hozták lázba a Barbie babák, amit mindig sajnáltam, mert klassz lett volna újra játszani.

Barbie, mint a nők választási lehetőségeinek szimbóluma

Barbie több mint 50 éve létezik, és sok gyerek gyermekkorának ikonikus része. Teljes neve Barbara Millicent Roberts, és egy kitalált Wisconsin állambeli Willows városból származik. “Édesanyja” Ruth Handler, aki megfigyelte, hogyan játszott kislánya a papírbabáival, amelyek hol egyetemisták voltak, hol pompomlányok, vagy éppen karriert befutó felnőttek. Handler és cége, a Mattel végül 1959. március 9-én mutatta be Barbie-t a New York-i Játékvásáron. Az új baba nagyon különbözött az akkoriban népszerű babáktól. Mert ez egy felnőtt testű baba volt. Az anyák nem is voltak elragadtatva tőle, de nem azért, mert túl vékony volt. Amikor Barbie megjelent, egyáltalán nem hasonlított az édes és ártatlan babákhoz, amelyekkel a lányok játszottak. Nem szerették, hogy Barbie ilyen „érettnek” tűnt.

Handler azonban úgy gondoltam, hogy minden kislánynak szüksége van egy babára, amelyen keresztül láthatja magát a jövőjével kapcsolatos álmaiban. „Ha azt akarja eljátszani, hogy milyen lesz 16 vagy 17 éves korában, akkor kicsit hülyeség lett volna egy lapos mellkasú babával játszani. Szóval gyönyörű melleket adtam neki.” – mondta Handler a New York Timesnak. Azt szerette volna, hogy Barbie idősebb legyen egy gyereknél, hogy a lányok általa élhessék meg a jövőjüket. Handler ezt írta önéletrajzában: „Az egész Barbie-filozófiám az volt, hogy a babán keresztül a kislányok bármilyenek lehessenek. Barbie mindig azt a tényt képviselte, hogy a nőnek van választási lehetősége.”

első Barbie baba
Fotó: Karolina Stanieczek/flickr.com

A Barbie-t inspiráló babát egyáltalán nem gyerekeknek szánták.

Ruth egy 1956-os svájci nyaralás alkalmával fedezte fel a “Bild Lilli” babát és hármat azonnal haza is vitt.  A “Bild Lilli” babákat 1952-ben adták ki Németországban, és valójában egy felnőtt képregényen alapultak, amelyben Lilli a férfiak körében igen népszerű, és meglehetősen kedves szingli nő volt. A férfiak ilyen Lilli babákat kaptak ajándékba a legénybúcsúkon, amit aztán feltettek az autójuk műszerfalára, lelógatták a visszapillantó tükörből, vagy egyszerűen a barátnőiknek ajándékozták. Lilli egyébként határozottan szexualizáltabb volt, mint Barbie: az egyik képregényben bikinit visel, miközben egy rendőr azt mondja neki, hogy a kétrészes fürdőruhák illegálisak. Mire Lilli megkérdezi: „Ó, és szerinted melyik részt vegyem le?” Khm-khm….

Az első Barbie-k

Barbie kezdetben barna vagy szőke volt, majd 1961-ben kiadták az első vörös hajú babát, amit 1980-ban az afro-amerikai és spanyol Barbie követett. Eleinte három dollárba került, amelyhez a legújabb párizsi kifutótrendek alapján készült kiegészítő ruhákat is lehetett vásárolni egy és öt dollár közötti áron. 1959-ben, vagyis születésének évében 300.000 darabot adtak el belőle. A mai napig több mint 70 divattervező készített ruhákat a Mattel számára, több mint 96 millió méter szövet felhasználásával.

1965-ben Barbie-nak már nem csak kinyíló és becsukódó szemei, de hajlítható lábai is voltak. 1967-ben adták ki a Twist ‘N Turn Barbie-t, amelynek mozgatható teste derékban csavarodott. Minden idők legkelendőbb Barbie babája az 1992-es Totally Hair Barbie volt, amelynek a feje tetejétől egészen a lábujjakig ért a haja.

totally-hair-Barbie
Fotó: Barbie Mattel1994/flickr.com

Nem a Barbie volt az egyetlen, amit Ruth Handler feltalált…

Miután leküzdötte a mellrákot és 1970-ben eltávolították a mellét, Handler felmérte az  emlő protézisek piacát. A rendelkezésre álló lehetőségeket látva végül nekilátott egy olyan helyettesítő mell tervezésének, amely hasonlít a természeteshez. 1975-ben szabadalmat kapott a Nearly Me-re, egy olyan anyagból készült protézisre, amely tömegében és sűrűségében nagyon közel áll a természetes mellekhez.

Ruth Handler nem csak a világ egyik legsikeresebb játékgyártó cégét hozta létre. Barbie babája a világ egyik legnépszerűbb és legikonikusabb játéka lett, amellyel immár 63 éve világ minden táján játszanak vele a gyerekek…

Itt további érdekes olvasnivalót találsz:

A ’80-as évek popsztárjai egykor és most

 

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!