Te is balkezes vagy? Ez a te napod

-

Az ősemberek eredendően kétkezesek voltak. Az evolúció során, mikor elkezdtünk eszközöket használni, akkor alakult ki a jobb kéz dominanciája. Az, ha valaki balkéz, dominanciát kapott se nem hátrány, se nem előny. Egyszerűen csak kicsit másként működik. Ha valaki balkezes, ezt jobban is érti. Nem tudja a bal kéz mit csinál a jobb? Dehogynem! Csak kicsit más a bal-ansz. 😊

Fotó: Pixabay

Balkezes hiedelmek

Van az a korosztály, akiknél a bal kéz hátrányt jelentett régen, amire még buta mondások is születtek. Viccesen sutának titulálták őket, pedig ez akkor sem volt igaz. Kialakultak a ballépés, balsors, balsiker, balfék, balfácán, balszerencse, balsejtelem…stb. kifejezések, amik a balkezesség történelem során bugyután gondolt hátrányos helyzetéből adódtak. A középkorban ugyanis azt hitték, hogy az ördög balkezes. Születésünk után az első két életévünkben egyáltalán nincs különbség a két kéz használata között, csak két-három éves korban kezd az egyik kéz dominánsabb szerephez jutni. Ezen készség kialakulása genetikai alapokon nyugszik, és jelentős kapcsolatban van azzal, melyik agyféltekénket használjuk többet. Minden év augusztus 13-án ünnepeljük hivatalosan is a balkezeseket.

Fotó: Pixabay

Balkézzel sikeres lehetsz

A balkezesség tehát egy jó lehetőség! A gondolkodás, a kommunikációs készségek, a művészi véna igencsak közel áll hozzájuk. Rengeteg olyan híres történelmi személy, színész, tudós, író került ki a balkezesek csapatából, akik megváltoztatták teljesítményükkel a világot. Julius Caesar, Napóleon – bal kézzel mutatott irányt seregeinek. Balkezes volt Nagy Sándor, III. Alexandrosz, aki meghódította a fél világot. Michelangelo, Leonardo da Vinci, Holbein, Dürer, Raffaello – a bal kezével festett. Beethoven, Mozart, Bach, Paganini bal kézzel jegyezte le műveit. Jimi Hendrix híres volt az ikonikus balkezes gitárjáról, amivel mesterien bánt. Newton – fizikus, matematikus, csillagász, filozófus és alkimista – bal kézzel vette fel az almát a földről, mikor rájött a gravitáció létezésére. Goethe – német író, költő –  szintén balkezes volt.

Fotó: Pixabay

Ha ez nem lenne elég, Petőfi Sándor, Puskás Ferenc, Paul McCartney is a balkezesek táborát erősítik, sőt Bill Clintont bal kézzel ír alá. Sting, Bob Dylan, bal kézzel komponál, Charlie Chaplin, Tom Cruise, Keanu Reeves bal kézzel lettek hollywoodi sztárok. Ha valaki ezek után úgy gondolná, hogy a balkezesség hátrány – akkor nagyon téved!

Fotó: Pixabay

Jobb vagy balkéz

Az emberek döntő többsége a jobb kezét használja elsődlegesen finomabb tevékenységei elvégzéséhez. Lényegbeli különbség azonban nincs a jobb és a balkezesek között, csak más képességeiket használják. Szóval az egyik kéz ügyesebb. De ez pontosan így van a lábunkkal is, sőt még a szemeink, és a füleink is így működnek.  A balkezesség  nem megszokások függvénye, hanem genetikai alapokon nyugszik. Egyszerűen biológiailag így alakul ki. A balkezesek jobban használják a jobb agyféltekéjüket, ezért lehet az, hogy sok művész kerül ki közülük. Vicces viszont, hogy a balkezesek sűrűn össze szokták téveszteni az irányokat, jobbra, vagy balra – nekik majdnem ugyan az!

Fotó: Pixabay

A Balkezesek világnapja

A balkezesek valójában a Föld népességének kis részét teszik ki, kutatások alapján 10-15 százalékáról beszélünk. Tehát ebből kiindulva a legkisebb kisebbség. Ennek az ellensúlyozására jött létre egy amerikai szervezet, ami a balkezeseket tömörítette. Hogy hangot adjanak maguknak, 1992. augusztus 13-tól minden évben megrendezik a balkezesek napját, ami elég gyorsan el is terjedt a világban. A balkezesség néha nehézségekkel is jár, hiszen a világunk a jobbkezesekre van felépítve. Mivel az európai műszaki szabványok az eszközök jobb kézzel való kezelését feltételezik, tipikusan a balkezesek jobb keze jelentősen ügyesebb, mint a jobbkezesek bal keze. A balról jobbra haladó írásnál például elég nehézkes, főleg régen, mikor tintával, töltő tollal írtak, elkerülhetetlen volt a maszatolás és a csúnyának titulált írás. Sőt a balkezesek írás közben hamarabb elfáradnak, és akár memória- és koncentrációs zavarok is előfordulhatnak. Az olvasással és helyesírással kapcsolatos problémák, jobb-bal oldal tévesztés, és még beszédzavarok is kialakulhatnak. Egyes eszközök bal kézzel való használata nehézségekbe ütközik, de már vannak kifejezetten balkezesnek gyártottak is. A balkezesek között gyakrabban fordul elő a csapongás, a koncentrációzavar és a feledékenység, ami nem azért van, mert nem figyelnek, hanem egyszerűen csak máshogy jár az agyuk. Ez a nap erre is felhívja a figyelmet!

Fotó: Pixabay

Persze azért nem ilyen rettentő a balkéz dolog, hiszen sok előnnyel is jár. A balkezes sportolók ügyesebbek, a küzdősportokban kiszámíthatatlanabbak. Egy kutatást szerint a balkezesek a problémamegoldás terén találékonyabbak, többféle megoldási találnak. Nem csak látják a képet, hanem érzelmeket csatolnak hozzá, nem csak hallják a zenét vagy az embereket, hanem érzik is. Többnyire jobban kommunikálnak, és beszélnek, de ezt nem lehet általánosítani. Azt is szokták mondani balkéz használókra, hogy olyanok mint a nők, képesek egyszerre több dologgal is foglalkozni.

Fotó: Pixabay

A balkezesek világnapján azért gondoljunk balkezes ismerőseinkre, és a fentiek tudatában talán jobban meg is értjük őket!

Az élet édes élvezete – szépség, öröm, mulatás

Egy jó masszőr nem csak masszíroz, hanem meg is hallgat

 

Ma van a globális túllövés napja

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!