Az ürüléket is megenné: ezért olyan veszélyes Kim Kardashian követése

-

Nem telik el úgy nap, hogy ne szólnának a hírek Kim Kardashianról. A hajáról, a bájairól, az öltözékéről, a legújabb cikis megnyilvánulásáról, de lassan azt is lecikkezik, ha tüsszent egyet. A legutóbbi húzásai viszont egészen bicskanyitogatóra sikeredtek.

Realitysztárból influenszer

Gondolhatnánk, kit zavar, hogy a valóságshow-sztár folyik nap mint csap a csapból. A pasik a nyálukat csorgatják rá, a nők meg a fiatal lányok csillogó tekintettel követik, és próbálják minduntalanul lekoppintani a szépségét vagy éppen a stílusát. Na, itt van a kutya elásva. Kimnek csak az instán 323 millió(!) követője van. A jó Isten tudja, mennyi ebből a férfi és mennyi a nő. Egyedül az biztos: több millió nő van kitéve a veszélyes üzeneteinek. Mindjárt erre is rátérek, de előbb suhanjunk át azon, miként lett belőle ekkora sztár.

Minden 2007-ben kezdődött. Azzal szerzett ismertséget magának, hogy nyilvánosságra került a szexvideója, és a bíróság 5 millió dollár kártérítést ítélt meg neki. Még az évben kapott is egy saját show-t az E! tévécsatornán. A Keeping up with the Kardashians a családja életét bemutató valóságshow. 2010-ben Kim volt a legjobban kereső valóságshow-sztár. Innentől kezdve minden róla szólt és a testvéreiről, így hosszú évek óta képezik a bulvárlapok és női magazinok kifogyhatatlan témáját. Időközben testvéreivel, Kourtney-val és Chloéval létrehozták a D-A-S-H nevű butikláncot, ahol ruházati cikkeket, és parfümöket is árusítanak, emiatt már joggal hívhatja magát „üzletasszonynak” is. Közben Kim feltűnt néhány sorozatban és valóságshowban. Ennyi, ezzel kifújt. Nem híres színésznő, sem pedig énekes, messze nem művésznő, csak egy jól kinéző valóságshow-sztár, akiből lényegében influenszer lett.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Kim Kardashian (@kimkardashian) által megosztott bejegyzés

Szóval, mi a probléma vele?

Az, amit közvetít. Amit akarva-akaratlanul is üzen a nőknek és a fiatal lányoknak. Kezdjük ott, évek óta nyílt titok, hogy photoshoppolja a képeit. A neten halomszámra találni „Kim Kardashian legnagyobb fotóbakijai” című cikkeket. Hol tökéletesíteni próbálja magát, hol pedig tökéletlenné tenni, attól függően, mire pályázik. Néha azt dobja be a követőinek, ugyanolyan ember, mint bárki más, ő is szeplős, – tessék érte sajnálni -, de még azok sem voltak igaziak. Hol a lábait, a karjait vékonyítja, hol pedig a köldökét is levarázsolja magáról. Tehát egyedül Kim aktuális pasija – meg esetleg a családtagok – tudhatják azt, hogy nézhet ki valójában a 41 éves televíziós személyiség.

Amivel viszont széles körben sikerült – ismét – kivágnia a biztosítékot, az a New York Times-ban tett kijelentése.  Többek között fiatalság, öregedés volt a téma az interjúban és szóba került, mi minden megtenne azért, hogy fiatal maradjon. Idézem:

„Mindent kipróbálok. Ha azt mondanád nekem, hogy szó szerint minden egyes nap kakit kell egyek, és ettől fiatalabbnak néznék ki, lehet megcsinálnám. De csak lehet.”

Mielőtt bárki azt hinné: nem a fekálián van a hangsúly. Hanem azon, hogy Kim azt az üzenetet közvetíti, hogy a szépségért, a fiatalságért mindent meg kell tenni. Igen, ha kell, akkor elveszi a Fifike még ki sem hűlt csomagját, és bepuszilja. De ez egyszerűen elfogadhatatlan!

Akárcsak az, hogy a 2022 MET-gálára képes volt néhány hét alatt 10 kilót fogyni azért, hogy beleférjen Marilyn Monroe ruhájába. Teljesen elhagyta a cukrot, a szénhidrátokat, és csak zöldségeket meg fehérjéket vett magához, és naponta kétszer viselt szaunaruhát, meg futópadozott. De mégis mit üzen azzal, hogy lényegében képes volt koplalni, – és ezt teljes mellszélességgel, büszkén válta is -, hogy beleférjen egy ruhába? Úgy csinált, mintha valami hősies tett lett volna, emberfeletti teljesítmény, ami dicséretre szorul.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Kim Kardashian (@kimkardashian) által megosztott bejegyzés

Ez a dolog is több sebből vérzik, hiszen nem akármilyen ruhába préselte bele magát, hanem Marilyn Monroe estélyijébe, amiben elénekelte J.F. Kennedy-nek a Happy Birthday, Mr. President című dalt. A 4.8 millió dollárt érő 1962-es ruhát úgy adták kölcsön neki a Ripley’s Believe It Or Not! Museum-ból. Pár nappal a Pop Culture egymás melletti fotókkal mutatta meg, hogy a ruha anyaga megnyúlt és hiányzik róla néhány kristály. Rövidesen a múzeum azt nyilatkozta: semmilyen kár nem érte a ruhát. Kim egy speciális próbafülkében vette fel, és miután végigsétált a lépcsőkön, visszaadta a sértetlen estélyit, és egy replikában folytatta az estét.

Most komolyan: mégis kicsoda Kim Kardashian, hogy csakúgy felveheti Marilyn Monroe ruháját?! Mivel érdemelte ki ezt a megtiszteltetést? Ember legyen a talpán, aki eldönti, valóban sérült-e a ruha vagy sem, de mégis, hogy kockáztathatták meg, ráadásul egy Kim Kardashian kedvéért? Felfoghatatlan miért veszélyeztettek egy történelmi jelentőségű ruhát egy realitysztár kedvéért. Monroe biztos forog a sírjában.

Tehát ez az egyik, ami miatt az ember vérnyomása a 200-at veri. A másik: emberek millióinak azt közvetíti, van az a szitu, amikor éhezni kell, hogy jól néz ki és beleférj egy ruhába.

Tehát, mit „üzen” Kim Kardashian és mitől olyat veszélyes?

Foglaljuk össze, mit sugall a celebnő: rakj ki hamis képeket magadról. Takard el az igazságot, pláne a hibáidat. Szégyelld őket. Tégy meg mindent – de tényleg mindent – a szépségért és a fiatalságért, nincsenek határok. Éhezz, fogyj le, ha jól akarsz kinézni. Csak a külső számít.

Ez dől nap, mint nap az insta oldaláról a sok-sok befolyásolható fiatal tinire meg az amúgy is önbizalomhiányos, lelki sérült nőkre. Megállás nélkül mérgezi a nők lelkivilágát és elhiteti velük: csak a szépség, a fiatalság számít. Egy tökéletes selfie. Egy jól beállított fotó. De mégis, mit is várunk egy olyan nőtől, aki 0-24-ben saját magával és a külsejével van elfoglalva?

Szó sincs arról, hogy Kim maga az ördög vagy a velejéig romlott. Egyszerűen rossz az üzenete, és nem gondol bele abba, mit csinál, és talán azt sem méri fel, milyen hatással van emberek millióira. Nem kérte, simán csak felkapták, és szépségideál, Kardashian-trend lett belőle. Nem ő az egyetlen, aki így vagy úgy, de a szépséget és a fiatalságot hirdeti. Már régóta azt „üzenik” a sztárok, és társadalmi szintű „elvárás” lett, hogy tilos megöregedni és megcsúnyulni.

Erre épül a szépségipar. Dolgozz a látszatért, szenteld neki az életedet, költs rá, amennyit lehet, tégy meg mindent, amit csak lehet. Mintha ebben mérnék az emberek értékét – főleg a nőkét -, hogy mennyire szépek, kívánatosak. Ilyen tekintetben talán még Kim és testvérei is áldozatok, akik beleestek ennek az egésznek a csapdájába, és akaratlanul is az élére álltak. Nem is lenne baj, hogy náluk ez az életcél, és élő vámpírokká akarnak válni, de az viszont igen, ha közben csepegtetik a mérgüket az embereknek, és megpróbálják őket is rávenni: tegyék ezt. Mert ez a jó. Ez a helyes.

De nem helyes. Nem ettől lesz valaki igazi, értékes vagy szép. Nem igaz, hogy Kardashian-klónokra vágynak a férfiak. Remélhetőleg lassan lehull a hályog a nők szeméről, és nem követnek egy olyan nőt, aki nem építi, hanem rombolja az önbizalmukat, sőt: az életüket.

 

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!