Az ukrán-orosz konfliktust csak színészek játszák el – állítják a háborútagadók

-

Az összeesküvés-elméletek az orosz-ukrán háború kapcsán is felütötték a fejüket. Jó példa erre a háborútagadók létezése: emberek egészen nagy csoportja gondolja úgy, hogy az orosz-ukrán háborúról készült fotókon/videókon felbérelt színészek szerepelnek, akik utasításra játszák el a konfliktus eseményeit. 

Terjednek az álhírek

Két hónappal az ukrajnai orosz megszállás után továbbra is terjednek a hamis vagy félrevezető videók és képek a háborúról. A gyorsan terjedő dolgok közé tartozik, hogy a régi videókat aktuálisnak ábrázolják – valamint azt állítják, hogy a most készült, háborús eseményeket bemutató képek régiek, még akkor is, ha igazolhatóan a jelenlegi konfliktusból származnak.

Az internetnek megvan az a tulajdonsága, hogy futótűzként terjed rajta az információ akkor is, ha az távol áll a valóságtól. Legutóbb olyan állítások terjedtek el, hogy a kelet-ukrajnai Csuhuivban egy lakóépület lerombolásáról készült képek inkább az oroszországi Magnyitogorszk városában történt 2018-as gázrobbanásból származnak. A romos épületnél készült képen egy sebesült civil nő is látható: a háborútagadók szerint csak egy színész, akit egy támadás jeleneteinek eljátszására béreltek fel.

Ezek az állítások – melyeket legnkább az oroszbarát propaganda és összeesküvés-elméletek hívői terjesztenek – egytől egyig hamisak. A sebesült nőről két fotós készített felvételeket, ezek meg is jelentek weboldalakon és az újságok címlapján szerte a világon. Mindkét fotós megerősítette, hogy a képek február 24-én készültek – ezt a tényt tovább erősítik a képek metaadatai, amelyek ugyanazt a készítési dátumot mutatják.

Nem minden az, aminek látszik

A jelenség fordítottan is megfigyelhető, azaz korábbi képeket vagy videókat tüntetnek fel úgy, mintha az a ukrán-orosz háborúban készült volna. Jó példa erre ez az elmosódott videó, amelyről azt állították, hogy rajta egy bátor ukrán lány látható, amint épp szembeszáll egy orosz katonával. 12 millióan néztek meg a TikTokon és közel egymillióan a Twitteren.

Az igazság viszont az, hogy a katonával szemben álló fiatal lány nem ukrán és a videó nem most készült. A 11 éves palesztin Ahed Tamimi látható rajta, akinek bátyját 2012-ben letartóztatták és egy izraeli katonával száll szembe.

Családokat szed szét a háborús dezinformáció

A háborúról szóló különböző valóságokat felvonultató hírek a társadalom összetűzéseit is magukkal hozzák. Nem ritka, hogy az orosz családok összevesznek az ukrajnai háborúról alkotott különböző nézeteik miatt. Nagy volt a döbbenet, amikor Jean-Michel Scherbak orosz színész azt írta a közösségi médiában, hogy szégyelli, hogy országa háborút indított Ukrajna ellen. Erre édesanyja (!) – Vlagyimir Putyin orosz elnök régi támogatója – letiltotta őt és megszakította vele a kapcsolatot.

“Üzenetet írt nekem a Facebookon, hogy áruló vagyok, és hogy rosszul választottam.” – mondta a Reutersnek telefonon Scherbak.

Az ukrajnai háború miatti nézeteltérés anya és fia között csak egy a sok közül, a propaganda és az álhírek  megosztják az orosz családokat és barátokat a harcok február 24-i kitörése óta. A háborútagadók létezése csak egy a számtalan összeesküvés-elmélet és álhír következményei közül.

Párhuzamos valóságok

Az orosz propagada egy párhuzamos valóságot épít a lakosság fejében arról, hogy mi is zajlik Ukrajnában. Az oroszoknak tilos nevén nevezniük a dolgot, azaz nem használhatják a háború szót az ukrajnai események kapcsán. Aki mégis erre vetemedve, súlyos büntetésre számíthat. A hivatalos álláspont, hogy az orosz hadsereg katonai hadműveletet végez a szomszédos országban.

Ukrajna és szövetségesei brutális inváziónak nevezik Oroszország akcióit, Kijev háborús bűnökkel vádolja Moszkvát. Az oroszok támadása civilek ezreinek életét követelte, és szakértők szerint sajnos messze még a vége. A pusztítás következtében városok váltak rommá, az ukránok által eddig ismert élet véget ért, csaknem 4 millió ember menekült el a háború elől és volt kénytelen elhagyni az otthonát.

Forrás: Reuters, BBC, Index

10 híres sztár, akiről nem is sejtenéd, hogy Ukrajnából származik

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!