spot_imgspot_img
spot_img

Az újrahasznosított anyagból készült esküvő ruha megálmodója, Bálint Sára divattervező

-

Article Top Ad (AdSense)

Bálint Sára: Ezeket a nemes, de célja vesztett anyagokat méltó módon illene felhasználni.

A hagyományostól eltérő esküvői ruhák tervezőjével, Bálint Sárával beszélgettünk az idei esküvői divatról.

A fiatal tervezőnő eleinte csak barátok, rokonok felkéréseire készített ruhákat, majd az esküvői ruhák irányába fordult. 2010-ben megalapította a BALINTSARA márkát, amely különlegessége, hogy régi csipkét használ fel, azaz újrahasznosítja az egykori nemes alapanyagot, mindezt  könnyed, bohém formában.

 “Emlékszem az első kollekcióra, amit csipkék újrahasznosításával készítettem, akkor még álmomban sem gondoltam volna, hogy ebből végül menyasszonyi ruhák születnek majd. De abban biztos voltam, hogy ezeket a nemes, de célja vesztett anyagokat méltó módon illene felhasználni.”

A márka egyik fontos üzenete a hagyományok és régi dolgok tiszteletére való buzdítás, és annak az elvnek a követése, hogy minden minőségi régi dolognak helyet találhatunk a modern világban is, csak az értelmezésen múlik.  Ruháiban az újrahasznosítás, a környezettudatosság és az érzelmek találkoznak egymással, így válik minden egyes ruha egyedülállóvá és szerethetővé.

 „A nagyszülőktől örökölt csipke emlékek megjelenése az esküvői ruhán a jelen, a múlt és a jövő kapcsolatát jelképezi, majdnem olyan fontos lehet, mint egy nagy múltra visszatekintő eljegyzési gyűrű, de itt újra értelmezéséről is szó van egyben.”

A tömeges esküvők  tavalyi elmaradása után elindult az idén a házasulandók által várva várt esküvői szezon?

 -Igen, igaz nagy reményeim nincsenek, hisz a szezon felén már túl vagyunk, így ismét fél szezonunk lesz, ugyanúgy, mint tavaly volt. Persze ez is csak akkor, ha nem érkezik meg a negyedik hullám szeptember közepétől. Érezhetően rengetegen akarnak házasodni az egyik pillanatról a másikra, és aki el tudja intézni a helyszínt és a szolgáltatókat, az belevág.

– Sok idő nincs rá, meg lehet még oldani, vagy hatalmas kompromisszumokra van szükség, ha valaki ragaszkodik az idei nyári esküvőhöz?

– Ma is volt olyan konzultációm, ahol egy júliusi esküvőre ötleteltünk. Ez a ruha még épp belefér júliusig, de a meglévőkkel együtt sokkal több már nem,  mert bár a elkészítése csak pár nap, a tervezési és kivitelezési folyamat sok egyeztetéssel jár.  Eltart egy ideig eljutni a  végleges eredményig, amikor  már biztos benne a menyasszony, hogy valóban  azt a formát, anyagot szeretné.

-Hányszor kell egyeztetni egy tökéletes esküvői ruha megszületéséhez?

-Minden pontos méretre készül, ami azt jelenti, hogy nincsen két egyforma ruha. Nem egy kész szabásmintát gyártok le kisebbre, nagyobbra, hanem mindenki változtat rajta egy kicsit a saját ízlése szerint. Emiatt 6-8 próba kell ahhoz, hogy elkészüljön a végleges változat. Talán egy sütemény sütéshez tudnám a legjobban hasonlítani: mire az ember összeszedi az alapanyagokat az eltart egy ideig, maga a sütés csak ötven perc. Itt is pontosan ez történik, részletekben csináljuk meg a ruhát és egy-egy részlet időközben megváltozik. A kivitelezési idő végül 2-3 nap.

-Mi mostanában a menyasszony ruha trend, színben és fazonban?

– Ez egy jó nehéz kérdés. Nemzetközi szinten teljesen más a divat, mint ami itthon. Még nagyon mennek a tüllök és csipkés dolgok, de a visszafogottabb és nagyobb ruhák között is sokféle variáció van. Nem tudnám egyértelműen meghatározni, hogy melyik a divat. Akik nálam megfordulnak ők már egy másféle stílust keresnek, nem a klasszikus ruhára vágynak.

-Hogy jellemeznéd az általad megálmodott kreációkat?

– Talán a bohém jelző illik a legjobban rájuk. Valamennyire trendet is követő, de inkább szabad. Van, aki úgy érkezik hozzám, hogy valamit már kiválasztott a kollekciómból, más pedig a stílusomhoz illeszthető ötlettel áll elő. A lehetőségek tárháza végtelen, az is előfordul, hogy valaki összeállít a neki tetsző ruhákból egy képsorozatot, megnézzük melyik ruhából mi tetszik neki, az eleje, a háta, és onnan szemezgetünk. Ha ez az én stílusomon belül van, vagy érzek benne némi hasonlóságot azzal, amit képviselek, akkor végtelenül sok variáció közül lehet választani.

-Hozzád a bohém stílusod miatt főleg a fiatal menyasszonyok fordulnak?

– Nem. Vannak a 30 év alattiak, de számos idősebb is. Mindenképpen azok, akik nem a klasszikus vonalat szeretnék, akik érzékenyebbek a dizájnra, a művészetre. Általában ebből a körből kerül ki a hozzám forduló menyasszonyok többsége.

-Milyen típusú ruhát szeretnének a legtöbben? Kivágott, csipkés?

– A legjellemzőbb, hogy sokan újrahasznosított, környezettudatos ruhát keresnek. Nálam amúgy is ez a fő irány, és az idén az előző évekhez képest  határozottan több, erre nyitott menyasszony talált meg. Azt hiszem általánosságban véve is  sokkal többen nyitottak  erre, mint korábban. Menő.

– Mégis mit jelent egy menyasszonyi ruha esetén a szó, hogy újrahasznosított anyagból készül?

– Nem a ruha van újra hasznosítva, hanem az anyag, amiből készül, például egy régi csipke. Valószínűleg nem is esküvői ruhának készült egykor, viszont arra is tökéletesen alkalmas. Régi nemes kelmék. Ezeket muszáj kiegészíteni új anyagokkal, hisz kevés van belőlük, illetve a végeredmény is különbözik az új anyagokból készültekhez képest,  rusztikusabb az összhatásuk.

-A menyasszonyoknak miért fontos ez?

– Aki amúgy is így él, annak ez természetes, egyfajta tudatosság. Mostanában a környezettudatosság is egy trend. Nagyon előtérbe került, legyen szó elektromos autóról, újrahasznált alapanyagokról.

– Hol lehet ilyen régi kelméket beszerezni?

– Piacokról, néha kapok is, de gyakran régi, használt dolgokat árusító online portálokról. Amikről látom, hogy mindenképpen felhasználhatóak, azokat begyűjtöm, hogy legyen, ha szükség lesz rá. Korlátlanul ezeket sem lehet vásárolni.

– Menyasszonyi koszorú vagy a fátyol a menő?

– A koszorú még mindig nagyon keresett, de a fátyol a templomi esküvőknél elmaradhatatlan. A fátylakból az egyszerűbbek, az egyrétegű, picit uszályosakat keresik, már nem a nagy, húzott tetejű, fodros a kedvelt, illetve a városiasabb ruháknál az egészen rövideket részesítik előnyben. Ugyanúgy divatosak a fejpántok, a koszorúkból a virágkoszorú. De egyre több olyat látok, hogy inkább egy szép ékszer kerül a hajba.

-Mit tudnál javasolni a menyasszonyoknak a ruhaválasztásnál?

– Ne próbáljanak meg mások lenni az esküvőjükön, mint akik a való életben. Aki nem jár magas sarkú cipőben vagy mélyen dekoltált ruhában a hétköznapokban, az ne az esküvőjén kezdje el. Nem fogja magát jól érezni. A kánikulai esküvőknél pedig érdemes természetes anyagból készülő, könnyű ruhát választani, hisz ki kell benne bírni egy egész napot. Egyre több kétrészes ruha készül, a felső részt le lehet cserélni és ezáltal kicsit felfrissülni. A napszakot is figyelembe kell venni. Fontos, hogy alkalomhoz illő ruhát válasszunk, ne legyen túl rövid, túl dekoltált. A család az esküvőn végig jelen lesz, és kellemetlen helyzet adódhat abból, ha a menyasszony túl sokat mutat magából. Érdemes konszolidáltabb megoldásokat választani: vagy a ruha eleje vagy a háta legyen kicsit jobban kivágva, legalább valamelyik irányból klasszikusnak nézzen ki. Az esküvő egy hosszútávú döntésnek a megünneplése, komoly dolog, ennek megfelelően kellene hozzá felöltözni, ami nyilván mindenkinek mást jelent. Abba érdemes előre belegondolni, hogy a násznéppel 10 órát lesz az ara összezárva, és ne azon kelljen végig aggódni, hogy semmije se villanjon ki túlságosan.

 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!