Az otthonunk és lelkünk kapcsolata – érdekességek az otthonpszichológiáról

-

A járványhelyzet miatt kiszámíthatatlanabbá vált körülöttünk a világ, korlátozottak a lehetőségeink, egyre többet vagyunk a lakásban, így még inkább felértékelődött az otthonunk szerepe.

Az otthonunk a legintimebb mikrokörnyezetünk, léttér, menedék.

Hogyan hat a lelkünkre a lakásunk? Ezt próbálja megragadni az otthonpszichológia. Megmutatjuk, hogyan.

Intim tereink

Bármekkora is a lakásunk, bárhol is van, itt kezdjük és fejezzük be a napunkat, itt töltődünk fel (sokan már itt is dolgoznak) itt jutunk új energiákhoz fizikailag, szellemileg és lelkileg is.

Mostanában, a járványhelyzet miatt pedig még több időt töltünk a négy fal közt, többféle funkciója lett a szobáinknak, tereinknek. A konyhákban már nemcsak az ételek készülnek, hanem az éttermi, beülős étkezés élményét pótló falatozások is itt zajlanak. A nappalik már mozipótlók, edzőtermek is, egy szeletnyi munkahelyek, a hálószobák pedig remélhetőleg nemcsak a szundikálás (teregetés, stb) helyei, hanem randihelyszínek is.

Otthopszichológia
kép: unpslash.com

Otthonunkhoz fűződő érzelmeink

Mindenki emlékszik a gyerekszobájának a hangulatára, a kamaszkorának kedves kis zugára. Egyes tárgyak helye még élénken él az emlékeinkben, ahogy mondjuk a függöny vagy a falak színei is. megmaradnak az emlékeinkben az illatok is, az otthonszag, ahogyan mondjuk a nagymama szekrényének az illata is. Meghatározó helyek, élmények ezek a lelki fejlődésben és az emlékek kialakulásban is.

Az otthon az a léttér, ahol létezésünk jelentős részét töltjük. Itt hajtjuk álomra a fejünket, itt álmodunk, remélünk, bizakodunk, tervezünk, s itt kelünk fel, hogy újra megindítsunk egy napot. 

otthon
kép:unsplash.com

Hangulatunk és otthonunk

Lehet, hogy nem gondoltál még bele, de ami az otthonunkban történik, azt visszük magunkkal külső kapcsolatainkba, külső helyszínekre.  A külső környezet hatásait  – szűrve, szelektálva, gyengítve, felerősítve – cipeljük haza.

Így nem túlzás azt állítani, hogy bizony nagyon is befolyásolja a jóllétünket, kedélyállapotunkat az a mikrovilág, amit magunk körül teremtünk.

Az a tér, amit otthonunknak tudhatunk, tükrözi a személyiségünket is. A képek a falon, vagy épp azok hiánya, a bútorok stílusa, elrendezése, az uralkodó színek.

Igen, azzal is számolni kell, hogy van, aki egészen más otthont álmodik magának, mint amiben élni tud, anyagi vagy egyéb ok miatt is.

otthon
kép:unsplash.com

 

Hogy életközelibb legyen mindez, itt van néhány érzékletes példa:

Ha a dolgok mindenütt az élükre vannak állítva, szorongásokat tükrözhet a nagyfokú precizitás. A zsúfoltság is beszédes lehet, azt az érzetet sugározhatja, hogy be vagyunk zárva az életünkbe, nem kapunk levegőt, nem tudunk kiszabadulni valamiből.  Az az ember, akiknek az otthonában mindennek nagyon fix helye van, szoronghat az elengedéssel kapcsolatban.

Otthon és lélek
kép:unsplash.com

Ablakok-kilátás

Az sem elhanyagolható részlet, hogy az ablakunk hova néz. Mit látunk, mikor kinézünk otthonunkból. Teljes panoráma tárul elénk, netán fákra, zöldre néznek az ablakok, esetleg egy unalmas, ingerszegény, netán lehangoló látvány tárul elénk. A kedélyállapotunkat nagyban befolyásolhatja a kilátás és a lakásba beszűrődő fények is.

otthonunk és lelkünk
kép:unsplash.com

Az otthonpszichológia mibenléte

Az otthonpszichológia a személy és otthona interakcióját emeli ki, és az otthonhoz fűződő érzelmeinkkel, attitűdjeinkkel, az otthonon belüli kapcsolatainkkal, tárgyi, személyi kötődéseinkkel, az otthon szerepével, megfelelő kialakításával foglalkozik. A jobb életminőségért otthonunk is sokat tehet, ha figyelünk magunkra és a körülöttünk lévő térre.

Egy lakótér pszichológiai szemmel nézve önismereti barangolás is.

 

Az otthonunk állapota, a tárgyaink, a színek használata tükrözi:

 • a gondolat- és érzésvilágunkat
 • a múlthoz való viszonyunkat
 • a családi viszonyainkat
 • az akadályainkat,
 • a lelki blokkjaikat
 • a konfliktusainkat
 • az elengedéshez való viszonyunkat
 • az életenergiánkat

 

Mire jó az otthonpszichológia?

 • bizonyos tárgyak, berendezések, színek jelentőségére ráébredhetsz
 • növelheted az otthonodban és az életedben a pozitív energiákat
 • felismerheted és kijavíthatod az életterületeidet akadályozó dolgokat
 • élénkítheted pl. a gazdagság, egészség, kapcsolatok és a karrier területét
 • létrehozhatsz egy kiegyensúlyozott otthont és életet

Ha felkeltette az érdeklődésed a téma, akkor egy otthonpszichológiával foglalkozó szakemberre is érdemes felvenned a kapcsolatot.

Álomszép fürdőszoba – mi a legújabb dizájn trend?

Cikkeink hasonló, pszichológia témában:

A pszichológusok legféltettebb titkai- Akarsz beszélni róla?

 

Túlzásba vitt optimizmus – a pozitív gondolkodás 4 legfrusztrálóbb üzenete

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!