spot_imgspot_img
spot_img

Az orvosi-krimi műfaj megteremtője: Robin Cook

-

Article Top Ad (AdSense)

Kevés olyan ember van, akinek be kellene mutatni Robin Cookot az orvost és írót, aki főleg arról vált ismertté, hogy közegészségügyi és orvosi-krimi témájú regényeket ír. Viszont van néhány olyan dolog, amit nem sokan tudnak róla, de most megosztjuk veletek!

Robert Brian „Robin” Cook 1940. május 4-én született. Leginkább arról ismert, hogy ötvözi az orvosi témákat a thriller műfajával. Számos könyve bestseller lett a The New York Times listáján. Könyvei közel 400 millió példányban keltek el világszerte. Több, mint 40 könyvet írt eddig, és még mindig aktív (szerencsénkre!). Habár már 83 éves, de még mindig praktizál a bostoni Massachusetts Generalban, és a szakma legkiválóbb szemészeként tartják számon.

Első regényét egy tengeralattjárón írta

Diplomáját a Columbia Egyetem és a Wesleyan Egyetem Orvostudományi karán szerezte, majd tanulmányait a Harvard Egyetemen fejezte be, orvostudományi továbbképzésen. Később akvanauta (tengeralattjáró doktor) lett az Egyesült Államok haditengerészeténél, amikor 1969-ben besorozták. Cook 1969 és 1971 között szolgált, elérve a hadnagyi rangot. Első könyvének nagy részét egy tengeralattjárón írta, valamint a Szöktetés című regényében is sok tapasztalatot írt le a búvárkodással kapcsolatban.

kép: pinterest

Cook tanulmányozta a bestsellereket

Első, önéletrajzi ihletésű könyve 1972-ben jelent meg A gyötrelem éve. Ebben az orvostanhallgatók első gyakornoki évét mutatta be az olvasóknak, de csak Amerikában lett nagy siker. Tanult a kudarcból, és nem is akárhogy:

„Tanulmányoztam, hogyan manipulálja az olvasót az író. Készítettem egy listát azokról a technikákról, amelyeket felírtam kis kártyákra, és mindegyiket alkalmaztam a Kómában.” Ezt követte 1979-ben a Szfinx című egyiptológiai thriller, majd 1981-ben egy másik orvosi thriller, az Agy.

Oktatási célból is ír

Cook regényei egyesítik az orvosi tényeket a fantáziával. Orvosi thrillerei részben azért készültek, hogy a közvélemény tudatában legyen mind a modern orvoslás technológiai lehetőségeinek, mind az ezzel járó társadalmi-etikai problémáknak. Cook azt mondja, azért döntött a thrillerek írása mellett, mert ez „lehetőséget ad neki, hogy felkeltse a közvélemény érdeklődését olyan dolgok iránt, amelyekről úgy tűnt, hogy nem tudtak. Úgy gondolom, hogy a könyveim tanítják az embereket.” – olvasható a bookbrowse.com oldalán.

Ő volt az első író, aki az orvostudomány világát nem romantikus műfajként, hanem krimiként igyekezett ábrázolni. A mai napig Cook olyan kérdéseket feszeget, mint a szervadományozás, az in vitro megtermékenyítés, a termékenységi kezelés, a géntechnológia, a kutatásfinanszírozás, az irányított ellátás, az orvosi turizmus, az orvosi műhiba, a gyógyszerkutatás, valamint a szervátültetés. Regényeiben igyekszik aktuális problémákkal is foglalkozni, legyen az orvostudomány, vagy ahogy éppen a Vektor című könyvében: a bioterrorizmus.

„Inkább orvosnak gondolom magam, aki ír, nem pedig írónak, aki történetesen orvos.” Művei népszerűségét így magyarázta: „A fő ok az, hogy mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy veszélyben vagyunk. Valamikor mindannyian betegek leszünk” – mondja. – „Lehet írni a nagy fehér cápákról vagy a kísértetjárta házakról, és arra juthatsz, hogy akkor nem megyek be az óceánba, vagy nem megyek kísértetházakba, de azt nem mondhatod hogy nem megyek be a kórházba.” – mondja a Jay MacDonalddal készül interjúban.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

DJ Marcio Alexandre (@marcio_alexandre_) által megosztott bejegyzés

Korábban a régészet is foglalkoztatta

„Amikor hatodikos voltam, valaki odaadta C. W. Ceram Istenek, sírok és tudósok című könyvét. Nagyon szépen van megírva, és annyira izgalmas, ezért úgy döntöttem, ezzel akarok foglalkozni. Ebben a korban két barátommal minden szombatot New Yorkban töltöttünk, a délelőttöt a Természettudományi Múzeumban, délután pedig átsétáltunk a parkon a Metropolitan Múzeumba. Imádtam az egyiptomi dolgokat. Egyiptológus akartam lenni.” – meséli a Boston Magazine interjúban.

Jöhet még néhány érdekesség?

Cook házas, és egy fiúgyermek apja. Nagyon szeret sportolni, például kosárlabdázni vagy kerékpározni. Egy ideje már nem búvárkodik, de szeret sznorkelezni.

Arra a kérdésre, hogy germafób-e (aki fél a baktériumoktól, a tisztátalanságtól, a szennyeződésektől), így válaszolt az interjúban: „Nos, mindig is olyan voltam, akinek kézfertőtlenítője van a zsebemben. Évek óta így van. Szóval, igen, azt hiszem, bizonyos mértékig az vagyok.”

Kicsit magáról is mintázta regényeinek visszatérő karakterét, dr. Jack Stapletont. Állítása szerint egy könyvet nagyjából egy év alatt készít el, amit több hónapos nyomozás előzi meg, sokszor továbbképzéseken vesz részt, vagy a barátai segítségét kéri. A konkrét történet megírása általában két hónapjába telik, és felét gépeli, a másik pedig felét kézzel írja.

„Egy könyv írásának elején nagyon sokat vázolok, és ismerem az egész történetet. Természetesen olyan dolgok történnek, amikor írsz, amire nem számítasz, mert a szereplőid olyan dolgokat mondanak, amelyekre eredetileg nem gondoltál.”

Ezeket a legnagyobb rajongók sem tudták a Poirot sorozatról

 

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!