spot_imgspot_img
spot_img

Az „oltás életet ment” kampányban magyar hírességek buzdítanak a vakcina beadatására

-

Article Top Ad (AdSense)

Úgy tűnik, hamarosan enyhülnek a pandémia miatti korlátozások, a beoltottak száma szerdán elérte a hárommilliót és a magyarok több, mint fele nyilatkozott úgy, hogy biztosan vagy talán beoltatja magát a jövőben. Járványügyi összefoglalónkban a legfontosabb, az életünket leginkább érintő COVID híreket gyűjtöttük össze.

Miklósa Erika, Cseh László és Csányi Sándor is oltakozásra buzdít

Ismert emberek hívják fel a figyelmet az oltakozás fontosságára egy új állami kampányban. Az akció az „Az oltás életet ment”, nevet kapta, és keretein belül a kormány Facebook oldalán tettek közzé olyan videókat, melyekben magyar hírességek buzdítanak az oltás mielőbbi felvételére. Többek között Borbás Marcsi, Csisztu Zsuzsa, Nagy Feró és Nacsa Olivér is felhívja a figyelmet a vakcina beadatásának fontosságára. A kampány fő üzenete: nagyon fontos, hogy mindenki oltassa be magát a koronavírus ellen, hogy az életünk visszatérhessen a normális kerékvágásba. Az összes videó elérhető a kormányzat Youtube csatornáján is.

Az oltás után mennyi idővel vagyok védett?

Valószínűleg a legtöbb oltáson átesett személyben felmerült már ez a kérdés. A szakemberek határozottan felhívták a figyelmet arra, hogy a vakcina beadása után nem alakul ki azonnal a védettség, tehát ugyanúgy szükséges betartani a higiéniai szabályokat és az előírt korlátozásokat.

Az első oltás után a szervezet ugyan már elkezd ellenanyagokat termelni, de a valódi védettség a második oltás után csak 1-2 héttel várható – írja a napidoktor.hu.

A vakcina típusától függ, hogy mikor kapjuk meg a második adagot, tehát az is, hogy mikor érhetjük el a teljesen védett állapotot. A Budapest Környéke felsorolja az összes lehetőséget ebben a cikkben. 

  • Moderna: A Moderna első oltása után 28 nappal kaphatjuk meg annak második adagját, majd ezt követően még 14 napot kell várni a teljes védettséghez, azaz az első adagtól számított 42. napon beszélhetünk teljes biztonságról.
  • Pfizer/BioNTech: A Karikó Katalin technológiáján alapuló vakcinánál 35 nap eltelte után adható be a 2. adag, a teljes védettség kialakulása innentől minimum 7 nap. Ez összesen szintén 42 napot jelent.
  • AstraZeneca: Ennél a vakcinánál kell a legtöbbet várnunk, mivel 12 hét telik el a két oltás beadása között és a védettség is az egyik legkésőbb, a második oltást követő 15 nap után jelentkezik, tehát majdnem 100 (!) napnak kell eltelnie a teljes védettség kialakulásához.
  • Szputnyik V: Az orosz oltóanyagnál kell a legkevesebbet várni a második adagra, mindössze három hetet. Ugyanennyi idő kell a teljes védettséghez, tehát az első oltás utántól számított 6 hét elteltével már fellélegezhetünk.
  • Sinopharm: A kínai fejlesztésű Sinopharmnál 3-4 hét elteltével kaphatja meg a páciens az  oltás második felét, ezt követően még 2 hét a védettség kialakulása. tehát körülbelül 6 hetes intervallumról beszélhetünk.

A szakemberek hozzáteszik, hogy már az első oltással is elérünk valamilyen szintű védettséget, mivel az immunválasz elindult a vakcina beadása után a szervezetben. Ugyan a különböző oltóanyagok más-más hatékonysági százalékokat közöltek, a COVID fertőzés súlyos lefolyásától – azaz a lélegeztetőgépre kerüléstől – minden vakcina 100 %-osan megvéd.

Az oltás életet ment! | Fotó: BBC

Oltás: Lehet-e keverni a különböző vakcinákat? Karikó Katalin válaszolt

Az AstraZeneca vakcinájában megrendült a bizalom, néhány országban betiltották a használatát, ezzel kapcsolatban sokszor felmerül a kérdés, hogy aki megkapta az első adagot az oltásból, az mit kap majd második alkalommal. A Reuters értesülési szerint Franciaországban például azok az 55 év alattiak, akik megkapták az első AstraZeneca oltást, a második oltásra már mRNS alapú vakcinát kapnak majd – azaz Pfizert vagy Modernát.

Arról viszont nincs információ, hogy a különböző oltások keverése okozhat-e problémát, vagy volt-e rá már egyáltalán példa. A Pfizer–BioNTech és Moderna vakcina alapjául szolgáló felfedezést jegyző Karikó Katalin válaszolt egy ezzel kapcsolatos kérdésre a Facebook oldalán. A biokémikus szerint az mRNS technológián alapuló vakcinákkal mindig helyettesíthetőek más oltások, de hivatalos engedélyt még nem kaptak erre.

„Kedves Katalin! Azt szeretném kérdezni, hogy az AstraZeneca 2. oltása helyett beadható-e a Pfizer vakcina? Van-e ezzel kapcsolatos tapasztalat?”

„ Az mRNS vakcinák mindig helyettesítenek más vakcinát, de engedély még nincsen rá„ -válaszolt a szakember.

Szombattól újra tarthatnak nyilvános miséket a templomokban

Az MTI információ alapján szombattól az egyház területén is enyhítésekre számíthatunk, ugyanis minden katolikus templomban tarthatnak újra miséket személyes részvétellel. A Magyar Kurír katolikus portálon közzétett püspöki rendelkezés megerősíti a hírt, ugyanakkor a megyés püspökök továbbra is felmentést adnak a kötelező részvétel alól a híveknek. Valamennyi püspök kéri a papságot és a híveket, hogy továbbra is tartsák be a biztonsági előírásokat: a miséken kötelező a maszkviselés, a kézbe áldoztatás, a kézfertőtlenítő használata és a távolságtartás.

Fotó: Papageno

A LightAir légtisztító berendezés a COVID elleni harcban

A forradalmian új svéd technológia, az Ionflow légtisztító berendezés néhány percen belül elpusztítja a COVID-19 vírust a levegőben és a felületeken egyaránt. Egy vezető európai kutatóintézet is igazolta a megállapítást, az IrsiCaixa új tesztjei azt mutatják, hogy a LightAir IonFlow technológiája lerombolja a levegőben terjedő vírusokat, így nagymértékben csökkenti a fertőzések terjedését. Működési elve az ionizációs folyamat, az ionok a vírusokat borító védőfehérjét támadják, és semlegesítik: ezzel megakadályozzák, hogy a vírus az emberi sejtekhez kapcsolódjon és megfertőzze azt. Az innovatív légszűrő remek megoldás lehet a közös terek fertőtlenítésére, például az osztálytermek vagy az irodák esetében.

„Fontos a gyógyszeres kezelések biztosítása és az oltások létrehozása. De nemcsak erről van szó. Az IonFlow légtisztító berendezés egyértelműen része a pandémiára adott válaszoknak. Büszkék vagyunk arra, hogy bevált megoldást kínálunk a fertőzések csökkentésére az irodákban, iskolákban, otthonokban és más közös helyiségekben.” -nyilatkozta Lars Liljeholm, a LightAir vezérigazgatója

Források: Telex, HírTV. Budapest Környéke

Hogyan kezeljük otthon koronavírusos hozzátartozónkat?

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!