spot_imgspot_img
spot_img

Az okosmaszk felismeri a közeledben lévő fertőzötteket

-

Article Top Ad (AdSense)

2020 márciusa óta hirtelen új piaci igény jelent meg: minden eddiginél nagyobb szükségünk lett arcmaszkokra.  A technológia is reagált az új igényre, néhány cég elképesztő funkciókkal rendelkező okosmaszkokat fejlesztett ki, ezekből hoztunk egy kis válogatást.

Social okosmaszk

Az MIT és a MilliporeSigma egyesítette erőit, hogy valódi megoldsokat fejlesszenek ki a Covid-19 világjárvány jelentette kihívásokra. Az egyik ilyen a szociális maszk, tervezője a román Ciprian Burzo.

Nagy előnye az átlátszóság, mivel arcunk jelzéseit és a nonverbális kommunikációt nem rejti el a viselete. Alkotóinak fontos szempont volt, hogy mindenki számára könnyen elérhető legyen a maszk, ezért fogtak bele a tömeges gyártásba 3D nyomtatóval. Úgy tervezték, hogy észlelje a vírusrészecskéket, lázat is mér, ráadásul a közelben lévő COVID-19 fertőzöttekről is figyelmeztetést küld.

Social Mask
Social Mask | Fotó: techthelead.com

Amazfit Aeri okosmaszk

Az Amazfit volt az egyik első cég, amely egy intelligens arcmaszk dizájnnal állt elő, még májusban. Két változatot terveztek az Aeriből, mindkettő önfertőtlenítő (!) funkcióval rendelkezik. A szokásos, cserélhető szűrőkön kívül az Amazfit Aeri több szűrővel és érzékelővel is felszerelhető, beleértve a friss levegőt biztosít ventilátort is.

Ahogy a Social Mask esetében, itt is nagy előnynek számít az átlátszó dizájn, ami nem csak modernné teszi, hanem megmutatja azokat a mikrokifejezéseket is, amelyek sokat számítanak a személyes kommunikációban.

AERI okosmaszk
AERI okosmaszk | Fotó: techthelead.com

Xupermask

Hiába az oltás, úgy tűnik, a maszkviselés még jó ideig velünk marad. Jelenleg is a járványügyi korlátozások része nagyon sok országban. Tehát Will.i.am ötlete, hogy a Honeywell-lel társuljon és egy okos maszkot dolgozzon ki, meglehetősen bölcs üzleti lépés volt.

Az eredmény a Xupermask, ami ránézésre elég posztapokaliptikus látszatot kelt, ismerős lehet filmekből vagy videójátékokból is a dizájn. Ez egyáltalán nem meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy egy hollywoodi jelmeztervezőhöz, Jose Fernandezhez köthető a kialakítás, aki többek között a Fekete Párdcus és az X-men filmek jelmezein is dolgozott.

Technikai szempontból ANC fejhallgatóval, mikrofonnal és még LED-lámpákkal is rendelkezik az arc mindkét oldalán. Egészségügyi szempontból sem lehet okunk panaszra a beépített ventilátoros HEPA szűrők miatt. Maga a maszk nagyrészt szilikonból készült, állítható fejpántot kapott a kényelmes viseletért. A Xupermask egyetlen töltéssel 7 órán át működik, és USB-C kábellel újratölthető.

Okosmaszk
A maszk elkészítésében a híres rapper, Will.i.am is közreműködött | Fotó: techthelead.com

Maskalike

Egészen megdöbbentő, mi mindenre képes a mai technológia. Ez az okosmaszk gyakorlatilag lemodellezni az arcunk eltakart részét egy arcfelismerő szoftver segítségével! Sokan használunk arcfelismerő funkciót az okostelefonokon is, na most ez a maszkviselettel megszűnt.

Persze, ott van még az ujjlenyomatos azonosítás, de télen ez sem a legjobb opció, ivel nagy valószínűséggel kesztyűt viselünk és így a telefon nem tudja beazonosítani az ujjlenyomatot. Tehát a Maskalike megmutatja az arcodat az orrod, a száj, az áll replikálásával egy nyomtatási eljárással.

Egyébként ha iPhone-felhasználó vagy, ezzel a kütyüvel végre feloldhatod a telefonodat Face ID-vel, miközben maszkot viselsz. De ez nem működik minden iPhone-on és felhasználónál – vásárlás előtt mindenképp nézz utána, hogy melyik eszközökkel kompatibilis a higtech okosmaszk.

Maskalike

Elképesztő technológia | Fotó: techthelead.comForrás: Techthelead

Magyarországon is megjelent az omikron variáns

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!