Az MTA orvosai is a védőoltás mellett érvelnek

-

Az MTA Orvosi Tudományok Osztálya mindenkit arra biztat, hogy amennyiben valamilyen speciális orvosi okból nem ellenjavallt, önmaga, családja és a társadalom érdekében vegye igénybe a felajánlott védőoltást. Azt hangsúlyozzák, hogy a járvány terjedését csak a vakcinával lehet megfékezni.

Az InfoRádióban Ádám Veronika osztályelnök mondta el az oltás melletti súlyos érveit néhány nappal ezelőtt. Kiemelte, hogy az oltással kapcsolatos félelmek alaptalanok.

„Ez a betegség nem influenza, hanem egy nagyon súlyos betegség, amelyben Magyarországon már több mint 10 ezer ember meghalt. Semmi mással nem megállítható, mint a megelőzéssel, a megelőzés pedig a vakcina, az egyetlen lehetőség” – jelentette ki az InfoRádióban.

Felhívta a figyelmet továbbá arra is, hogy egy kritikus, 60 százaléknyi népességnek be kell oltatnia magát ahhoz, hogy nagyjából védettek lehessünk.

A kockázat eltörpül a hatásossághoz képest

Mint minden orvosi beavatkozásnak, úgy az oltásnak is vannak kockázatai. A védőoltások kockázata általában eltörpül a hatásosságukhoz képest. Enyhe mellékhatásként a bőrpír, gyulladás, hőemelkedés előfordulhat, de valódi mellékhatás, például allergiás reakció rendkívül ritka.

Biztonságos technológia

Mostanra több millió ember szerte a világon már megkapta a Pfizer-BioNTech vakcinát komolyabb mellékhatások nélkül, ami annak is köszönethő, hogy az új technológia jóval biztonságosabb.

Sokan a vakcina biztonságossága miatt aggódnak, így Ádám Veronika a vakcinafejlesztés gyorsaságával kapcsolatban is meg szeretné nyugtatni az oltásellenesen gondolkodókat:

„Nem a mostani fejlesztés tartott túl rövid ideig, hanem a korábbiak nyúltak hosszúra.”

Most egy olyan, világméretű összefogás volt a tudományban a vakcina előállítására, ami páratlan. Rendkívül fel tudott gyorsulni anélkül, hogy bármilyen biztonsági vizsgálat hiányt szenvedett volna. És rendelkezésre állt a pénz is a kutatásokra, nagyon sok ember tudott rajta dolgozni.“-tette hozzá az InfoRádiónak adott interjúban a szakember.

Az MTA korábban világossá tette azt is, hogy a védőoltások védenek a himlő, a járványos gyermekbénulás, a mumpsz, a kanyaró, a rózsahimlő ellen, csak a legfontosabbakat említve, valamint a védőoltások jelentik a legfontosabb lehetőséget a felnőttkori fertőző betegségek kialakulásának és terjedésének megakadályozásában is.

Forrás: Infostart 

Hasonló témában cikkünk:

A világ vakcina lázban ég

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!