spot_imgspot_img
spot_img

Az inzulinrezisztenciáról őszintén – beszélgetés Heim Georginával

-

Article Top Ad (AdSense)

Heim Georgina diplomás táplálkozástudományi szakértő, sporttáplálkozási menedzser, hormontanácsadó, életmód- és gasztroblogger. A StopSugar oldalán hasznos tanácsokat oszt meg a táplálkozásra tudatosan odafigyelő olvasóival, és az inzulinrezisztenciával együtt élőknek is segít. Az a kib@szott inzulinrezisztencia című könyve már a címével is azt sugallja, hogy Gina maga is pontosan tudja, mivel jár ez a betegség. Vele beszélgettünk a cukorbetegség és inzulinrezisztencia mibenlétéről, étrendváltásról.

 

– Modellkedtél, többek közt emiatt is mindig fókuszban volt az életedben a táplálkozás, a mozgás fontossága. Mikre kellett odafigyelned modellként?

– Alapvetően nagyon fegyelmezett ember vagyok, de mindig is tudtam, hogy a fogyókúra nem biztos, hogy menne nekem. Szeretek enni, szeretem az ízeket, szeretek főzni. Modellként nem csak a súlyunkra kell odafigyelni, hanem a bőrünk állapotára is. Mindent ki lehet retusálni a fotókon, de egy kifutós modellmunkánál ez nem lehetséges. Az arcbőr állapota a megfelelő étkezést tükrözi. Én a saját bőrömön is tapasztaltam ezt, mert amikor több tejterméket fogyasztottam, mint amit a szervezetem tolerálni tudott, az arcbőröm sínylette meg. A modellszakmában a konfekcióméreteknek is meg kell felelni, arányosnak kell lenni, és persze a rendszeres mozgás is fontos.

 

Inzulinrezisztencia interjú
Heim Georgina diplomás táplálkozástudományi szakértő, sporttáplálkozási menedzser, hormontanácsadó, életmód- és gasztroblogger. kép: Heim Georgina

– Mikor kezdtél el tudatosan foglalkozni a táplálkozástudománnyal?

– Nálam véletlenül jött ez a pálya, hiszen az első diplomámat közgazdász szakon szereztem. Egy teljesen általános vizsgálat folyamán kaptam a diagnózist, hogy inzulinrezisztenciám van. Ennek most már közel 10 éve. Viszont sajnos az orvosom úgy engedett utamra, hogy annyit mondott el, mit nem ehetek, de azt nem, mit igen. Szakmai segítséget sem kaptam, aki ezt fejben helyre tehette volna. Mindennek nekem kellett utána járnom, utána olvasnom. Akkoriban ez még baromi nehéz feladatnak bizonyult, nem is volt elég anyag hozzá. Leginkább külföldi forrásokat találtam. Azért kezdtem el mélyebben beleásni ebbe a témába  magam, mert tudtam, ha én nem voltam megfelelően informálva, akkor valószínűleg mások sem.

Mindig is érdekelt, hogy a táplálkozás és az emberi szervezet működése miként függ össze. Így egyenes út vezetett ahhoz, hogy visszaüljek a felsőoktatás iskolapadjába. Később tudatosabban is elkezdtem másoknak segíteni. A blogom is működött akkor már jó néhány éve, és onnan is sok pozitív visszajelzést kaptam az olvasóktól, hogy jó, hogy egy sorstárs tud nekik hasznos tanácsokat adni.

Inzulinrezisztenciáról interjú Heim Georgina
A StopSugar oldalán hasznos tanácsokat oszt meg a táplálkozásra tudatosan odafigyelő olvasóival, és az inzulinrezisztenciával együtt élőknek is segít. kép:Heim Georgina, Stop-Sugar

-Az inzulinrezisztencia egyre többeket érint, egyre többen kell, hogy szembenézzenek vele. Betegségként definiálható egyáltalán?

– Hivatalosan nem betegség. Számos háttéroka van, hogy miért nem, ebbe most ne menjünk bele. De az inzulinrezisztencia egy olyan vészjelzése a szervezetnek, ahol még be tudunk avatkozni. Vissza ugyan nem fordíthatjuk, egy élethosszon át tartó életmódváltást kíván meg, azonban meg tudjuk előzni például a 2-es típusú diabéteszt, aminek számos szövődménye lehet.

Sajnos az a tapasztalatom, hogy azért sem kidolgozott az állami kereteken belül végzett szakellátás, mert a diabetológián sok esetben azt mondják a páciensnek, hogy majd akkor jöjjön vissza, ha valóban cukorbeteg lesz. Azonban az én meglátásom is az, hogy nem szabad megvárni ezt az állapotot.

Az e-bookodnak igen kifejező címe lett. 

A helyzet nehéz, ezért az e-bookomnak is kemény címe lett: Az a kib@szott inzulinrezisztencia. Azért is ez a cím, mert pontosan jól emlékszem, milyen érzés volt, amikor közölték velem a diagnózist és – ahogy már említettem – magamra hagytak vele. Tudom, hogy sokan küzdenek azzal, hogy ellentétes információkból szedjék ki, mi a jó nekik. Ezzel a kiadvánnyal szeretném megkönnyíteni a sorstársaim életét.

Inzulinrezisztencia könyv
kép: Heim Georgina, Stop-Sugar

– Mik az első jelek, amik gyanúsak lehetnek, s oda kell rájuk figyelni?

– Külső és belső jelek egyaránt vannak. Ezeket az emberek azonban ritkán veszik komolyan. Azt tapasztaljuk, hogy leginkább a nőket érinti ez az állapot, mert a nők azok, akik jobban odafigyelnek arra, ha mondjuk drasztikusan elkezdenek hízni. Legtöbben akkor mennek  vizsgálatra, ha a sablon diéták sem hoznak eredményt. Másik nagy csoportjuk azok a nők, akik azért indulnak el a komolyabb kivizsgálások felé, mert sajnálatos módon nem jön össze valamiért a baba. Illetve vannak azok a fiatal lányok is – mint harmadik nagy csoport -, akiknek eleve menstruációs problémájuk van, és ez nem feltétlen kizárólagosan nőgyógyászati probléma.

Külső jelek között pedig a hajhullást, erőteljes szőrnövekedést, pattanásos arcbőrt tudnám megemlíteni (bár még lehetne sorolni, sőt, van, akinél egyik vagy másik jelenik csak meg, vagy semmi külső jele nem mutatkozik). Ezeket azonban nem elég külsőleg kezelni, az eredendő okot kell diagnosztizálni és megoldani.

– Milyen vizsgálatokkal támasztható alá az inzulinrezisztencia?

– Maga a többpontos (általában 3 pontos) cukorterhelés úgy történik, hogy a páciensnek kora reggel éhgyomorra kell megjelennie a laborban, s így vesznek tőle vért. Ebből megnézik, hogy egyáltalán terhelhető-e. Ha a kezdő cukorérték magas, arra már nem szabad ráterhelni. Ilyenkor egy másik időpontba vissza kell fáradni, ha akkor sem lehet terhelni, tovább kell menni a diabetológiára, mert súlyosabb problémát jelezhet. Optimális esetben, ha terhelhető a páciens, akkor a vérvétel után közvetlenül 75 gramm glükózoldatot megitatnak vele a helyszínen. Ezután egy órára ki kell fáradni a váróba, majd ismételten vért vesznek tőle, újabb 60 perc múlva pedig ismét. Kizárólag a harmadik vérvétel után lehet megreggelizni.

Vannak olyan esetek, amikor a hárompontos nem elég, akár 5 vagy 7 alkalmas vérvételre is szükség van. Az orális cukorterheléses vizsgálat segítségével szépen kiolvasható, hogy a cukor -és inzulinértékek hogyan mozognak a terhelés hatására.

– Milyen más betegségek társulhatnak az inzulinrezisztencia mellé?

– Mikor az inzulinrezisztencia beigazolódik, tovább szoktak vizsgálódni a szakorvosok. Például az endokrinológus a pajzsmiriggyel kapcsolatban. Akinek pajzsmirigy alulműködése van, annál gyakran fennáll inzulinrezisztencia, és ez fordítva is igaz. Ugyanígy nőgyógyászati problémák esetén: a menstruációs zavarok, a PCOS és a meddőség is összekapcsolódhat inzulinrezisztenciával. Továbbá a túlsúly is olyan probléma, ahol feltételezhető, hogy szénhidrátanyagcsere zavara áll fenn.

Ha az inzulinrezisztencia nincsen megfelelően szinten tartva, előbb-utóbb a kettes típusú diabétesz is fel fogja ütni a fejét.

– Megelőzhető a rezisztencia?

– Egyrészről van egy genetikai hajlam, amivel számolni lehet. Amikor a kismama terhes lesz, vagy még tervezi a terhességet, fontos, hogy normál inzulinértékekkel rendelkezzen, mert ez a babájának szervezete számára is fontos lesz.

Másrészt pedig a tudatos nevelés, a prevenció nagyon fontos tényező lenne. Én erre tanítom a fiatal családanyákat, hogy már most gondoljanak gyermekükre, és úgy alakítsák ki az ételekhez fűződő viszonyukat, hogy az egészséget támogató legyen számukra, és ne a reklámokból ínycsiklandozóan ható, egészségtelen ételeken nőjenek fel. Ez lenne az alapja az egésznek.

Természetesen sosem késő elkezdeni (maximum picit nehezebb); szerencsére az inzulinrezisztencia diétáját bármelyik egészséges ember nyugodtan magáénak érezheti, ezzel is megelőzve az esetleges kialakulását. Hiszen az IR életmód nem másról szól, minthogy rendszeresen egészséges, tápanyagdús élelmiszereket fogyasszunk, rendszeresen sportoljunk, csökkentsük a stresszt, és preventíven gondolkozzunk.

 

– A szó hallatán sokan azt hihetik, hogy egy teljesen cukormentes életmódot kell követni. Ez igaz?

– Nem szeretem, ha valaki azt mondja, hogy cukormentesen étkezik. Ilyenkor megkérdezem: Gyümölcsöt eszel? Hiszen abban is van gyümölcscukor. Egy inzulinrezisztensnek meg kell tanulnia, hogy milyen gyümölcsöt fogyaszthat és a nap mely időszakában. A hozzáadott cukrot azonban valóban kerülni kell. Cél a hasnyálmirigy kímélése. És itt fontos kiemelni, hogy a cukor több, mint 50 féle különböző, hangzatos néven szerepelhet az élelmiszereken feltüntetve, ezzel is „becsapva” a vásárlót.

Aki most próbál a cukorról leállni, kell számára valami alternatíva. Hosszú távon élhető életvitelt kell kialakítani, így én leginkább a steviát és az eritritet szoktam ajánlani cukor helyett. Magam is ezeket használom, ha itthon sütök, vagy valamit ízesíteni szeretnék.

inzulinrezisztencia
kép: Envato Elements

– Melyek azok az alap étkezésbeli változtatások, amelyek elengedhetetlenek?

Teljes életet lehet így is élni. Amit nekünk magyaroknak nehéz megszokni és megtanulni, a minőségi zöldségfogyasztás. Egy teljesen egészséges ember számára is fontos ez, nem hogy az inzulinrezisztenseknek. A cél az lenne, hogy ne csak mutatóba legyen zöldség a tányéron. Továbbá a búza finomlisztes, gyorsan felszívódó szénhidrátokat le kell cserélni – a teljesség igénye nélkül – teljes kiőrlésű tönköly-/búzalisztre. Ezeken felül vannak alternatív gabonaköretek, amiről sokan még nem is hallottak, mikor elkezdik az új étrendet. Ilyen például a bulgur, hajdina, kuszkusz.

– Az étkezésen kívül mikre kell még odafigyelni?

– Nyilván a mozgásra. Egy óra mozgás a napból csupán 4%-ot vesz el, mégsem mozgunk. Pedig a rendszeres sport is érzékenyíti a sejteket az inzulinra.

Nagyon fontosnak tartom, hogy mentálisan, fejben is helyre kell tenni ezt az állapotot. Az emberekkel meg kell értetni, hogy mi zajlik a szervezetükben, hogy tudják, mit miért kell tenni. Ne a gyógyszerezést vegyék az elsődleges problémamegoldásnak, hanem az életmódváltást.

– Te érintettként, segítesz is a téged felkeresőknek, hogy mentálisan és fizikailag is hogyan lehet az inzulinrezisztenciával együtt élni. Hogyan működik a személyre szabott étrendtervezés?

– „Sajnos” nagyon empatikus típus vagyok, mélyen át tudom érezni mások problémáját. Talán ezért való nekem ennyire ez a szakma. Nemcsak magával a táplálkozással foglalkozom, hanem a pszichológiai részével is. Nem hiszek a mindenkire ráhúzható sablon diétákban. A közös munka előtt meg kell a pácienst ismerni, hiszen mindenkinek más az életvitele, családi állapota, mások az öröklött betegségek, a célok. Ezeket fel kell térképezni. Őszintén el kell mondaniuk minden előzményt, hogy sikeres legyen a közös munka.

Az egyénre szabott étrendtervezés elején fontos az étkezési napló. Ebbe nemcsak az ételeket, italokat, de a tüneteket, vitaminokat, gyógyszereket is bele kell írni.

Évek tapasztalatai alapján úgy látom, az emberek nyíltabbak tudnak lenni magukkal és velem szemben is, ha ezeket nem személyesen kell megosztaniuk. Továbbá nem akartam területi határt sem szabni, ezek miatt online dolgozom. Büszkén mondhatom, a világ minden kontinensén vannak pácienseim.

Ettől függetlenül a személyre szabott életmód- és étrendtervet kinyomtatva, bekötve szoktam elküldeni a pácienseimnek. Szeretem és szorgalmazom is az utánkövetést, s sok esetben bizony a pácienseimnek is szüksége van a megerősítésre, vagy akár lelkesítő erőre, de legjobb érzés mindig az, mikor egy-egy kitűzött célt elérünk.

Készítette: R. Szabó Zsuzsa

Itt tudod megnézni Heim Georgina oldalát:

https://stop-sugar.hu/author/georgina/

Kapcsolódó cikkek:

Ételek és italok, amikben sokkal több cukor van, mint gondolnánk

Gluténmentesen étkezni – Kohári Éva gasztroblogger receptjei

A homoktövis áldásos hatásai

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!