spot_imgspot_img
spot_img

Az év legszebb „hullócsillagzápora” – online

-

Article Top Ad (AdSense)

Kultúra karácsony előtt

A karácsonyi készülődés (őrület) közepette ajánlunk néhány programot egy szusszanásnyi szünethez. Amíg leteszed a gyerekeket egy online meseelőadás elé, talán jut idő egy jó könyvre, némi művészettörténetre vagy nézhetitek mindannyian együtt a csillaghullást.

Néznivaló

Meteorhullás – Svábhegyi Csillagvizsgáló

A Svábhegyi Csillagvizsgáló Galaxis útikalauz című tudományos, szórakoztató interaktív élő előadássorozatát egy szép és aktuális témával kezdik!

A hullócsillagokat mindenki az augusztushoz kapcsolja a hónap közepén érkező csodálatos meteorraj miatt. A köztudat mégsem igazságos, mikor csupán augusztust említi a hullócsillagok hónapjának.

Az év legszebb „hullócsillagzáporát” kiérdemlő Geminidák csoport december hónap 14-én tetőzik.

A meteorraj forrása a (3200) Phaeton kisbolygó. Nevét a görög mitológiai alakról, Phaetonról kapta, aki a Héliosz, a Napisten fia. Az ő történetével magyarázták meg a sebes égi vándorok eredetét. Az interaktív előadás során minden kiderül a hullócsillagokról!

2020. december 13. (vasárnap) 20:00

csillaghullás
csillaghullás

Szépművészeti Múzeum – Online tárlatvezetés

A Szépművészeti Múzeum nem hagyja művészet nélkül a látogatóit. Online is házhoz szállítja a festményeit.

A szépség igézete című egyórás online vezetésen Olaszország művészeti emlékeit mutatják be a gótika, a reneszánsz és a manierizmus alkotásain keresztül. A különböző iskolák, korok és műfajok olyan festőóriások művein keresztül bontakoznak ki, mint Ghirlandaio, Giorgione, Raffaello és Bronzino.

El Greco: Angyali üdvözlet
El Greco: Angyali üdvözlet

A Karácsony a múzeumban előadás az Angyali üdvözlettől a Megtestesülésig vezető utat mutatja be alkotásokon keresztül, amely számtalan művészt megihletett az évszázadok során. Vajon mi alakította a születéstörténet szereplőinek és helyszíneinek ábrázolásmódját? A tárlatvezetés során a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria legszebb karácsonyt ábrázoló alkotásai láthatóak.

A Szépművészeti Múzeum online tárlatvezetései, előadásai többféle tematikában és időpontban elérhetőek, így érdemes böngészni a Facebook-oldaluk eseményei között vagy a honlapon. A ZOOM platformon tartott online vezetés, nem a kiállítótérből jelentkezik, hanem inkább vetített prezentációra emlékeztet. A ZOOM-on keresztül az élő vezetések igazi közösségi élménnyé válnak.

Karácsony a múzeumban – 2020. december 13. (vasárnap) 16:30 – 17:15
A szépség igézetében – 2020. december 16. (szerda) 16:00 – 17:15

A tárlatvezetés díja 1.000,- Ft/fő, időtartama 75 perc. A vásárlás végén kapott jegy alsó részén megtalálható a vezetéshez történő csatlakozás linkje. A késve érkezők a kezdési időponttól számítva még 10 percig csatlakozhatnak az eseményhez.

Könyvek

Carmen Maria Machado: A női test és más összetevők

Egy feleség visszautasítja a férje kérését, hogy levegye azt a zöld szalagot, amit állandóan a nyakán hord. Egy nő beszámol a szexuális együttléteiről, miközben egy járvány lassan végez az egész emberiséggel. Egy plázában dolgozó ruhabolti eladó rémisztő felfedezést tesz a ruhák varrásának körülményeiről. Egy zsírleszívás után nem várt vendég jelenik meg a lakásban.

Ezek a földhözragadt, vagy épp a világunktól elszakadt, csábító és szexi, ugyanakkor bizarr és maró, humoros és halálosan komoly történetek minden oldalukról megmutatják a nőket.

Eredeti hangvételű, izgalmas és felkavaró novellák.

A női test és más összetevők
A női test és más összetevők

Ebben a kötetben a szerző látványosan lerombolja a pszichológiai realizmus, a disztópia, a komédia és a horror, a fantasy és a fabulizmus között húzott falakat. Sokszor szürreális és provokatív könyvében e műfajok felhasználásával elképesztő narratívákat alkot, melyek bemutatják a nők mindennapi életét és azokat a külső erőket, amelyek hatással vannak a testükre. A 2017-es könyv elnyerte a Shirley Jackson- és Lambda-díjat, valamint a Brooklyni Közkönyvtár irodalmi díját és az Amerikai Könyvkritikusok John Leonard-díját, ezenkívül pedig jelölték a nemzeti könyvdíjra, valamint a PEN/Robert W. Bingham-, Dylan Thomas- és World Fantasy-díjakra.

Agavé könyvek, 2020

Lily Brooks-Dalton: Éjféli napfény

Augustine-t, a zseniális, idős asztronómust csak a csillagok érdeklik. A tudós évek óta
elszigetelt kutatóállomásokon él, és az eget tanulmányozza, hogy felderítse az univerzum keletkezését. A mostani állomásán, egy sarkvidéki kutatóbázison egy katasztrófa miatt evakuálják a dolgozókat, ám Augustine megtagadja, hogy félbehagyja munkája félbehagyását. Nem sokkal a többiek távozása után felfedez egy rejtélyes gyermeket, Irist, és észreveszi, hogy a rádiófrekvenciák elnémultak. Magukra maradtak.

Éjféli napfény
Éjféli napfény

Ugyanebben az időben Sullivan éppen az Aether fedélzetén repül hazafelé a Jupitertől. Ő és a csapata többi tagja az első olyan űrhajósok, akik ilyen mélyen merészkedtek az űrbe, és Sully már megbékélt az áldozatokkal, amelyeket ez megkövetelt tőle: a lánya
hátrahagyásával és a házassága felbomlásával. Az útjuk eddig sikeres volt, de amikor a
Küldetésirányítás magyarázat nélkül elhallgat, Sullynak és társainak el kell gondolkozniuk azon, hogy hazatérnek-e valaha.

Lily Brooks-Dalton regénye a legfontosabb kérdéseket teszi fel kristálytiszta prózájával: mi éli túl a világvégét? Hogyan adjunk értelmet az életünknek?

A Netflix 2020-ban filmet forgat a történetből George Clooney vezényletével, ráadásul ő játssza Augustine karakterét is. Az Éjféli napfény a 2016-os megjelenését követően nagy sikert aratott, mintegy tizenöt országba adták el a jogait.

Agavé könyvek, 2020

Josie Silver: Lydia Bird két élete

Lydia újra és újra belép saját múltja kapuján, és azt teszi, ami lehetetlennek hangzik: egyszerre két életet él. De érzelmileg igénybe veszi, hogy mindig visszatér oda, ahol Freddie még él, ahol Freddie-é Lydia szíve. Mert az új életben felbukkan valaki, aki azt szeretné, hogy Lydia maradjon vele.

Lydia Bird két élete
Lydia Bird két élete

Lydia és Freddie immár több mint tíz éve elválaszthatatlanok – Lydia úgy érzi, kettejük szerelme elpusztíthatatlan, de téved. Lydia huszonnyolcadik születésnapján Freddie autóbalesetben meghal, de aztán történik valami megmagyarázhatatlan, Lydia és Freddie közös élete új esélyt kap.

Mi lett volna, ha? – sokszor tesszük fel magunknak a kérdést életünk fordulópontjaihoz érve. Ennek ered nyomába Josie Silver szerelmi története, amelyből sugárzik a tőle megszokott emberszeretet és lelemény.

Mi történik, ha egy fiatal nő csodás módon betekintést nyer abba, milyen lesz az élete, ha minden másként alakul?

Az Egy decemberi nap című #1 New York Times bestseller és Reese Witherspoon könyvklubba választott regény szerzőjétől…

21. század Kiadó, 2020

Erica Katz: Fiúk klubja

Alex Vogel munkát kap az egyik legnagyobb New York-i jogi cégnél, és ezzel, úgy érzi, valóra vált minden álma. Magas fizetés, izgalmas munka, péntek esténként dől a pezsgő és a koktél. De a makulátlan pedigréjű cég sötét titkokat rejteget. Alex kollégái el-eltűnnek a mosdóban, hogy kokaint szippantsanak, a vezető munkatársak az íróasztal alatt alszanak – ha egyáltalán jut idejük alvásra –, amikor pedig ébren vannak, gyanús ügyleteket fedeznek.

Fiúk klubja
Fiúk klubja

Alex vadidegen nőkbe botlik, akik nem mernek feljelentést tenni, és hamarosan ráébred: ha be akar illeszkedni, neki is egynek kell lennie a fiúk közül – és szemet kell hunynia minden fölött. Be kell lépnie a klubba. Miközben kezd szétcsúszni az élete, Alex rádöbben: a fiúk klubja veszélyes hely…

Briliáns, megkerülhetetlen fejlődéstörténet, amely dokumentálja a vállalati jog világában karriert építő nők hangját.

A szerző egy manhattani ügyvédi irodánál dolgozik, Erica Katz álnéven jelentette meg első regényét, amelyre a Netflix azonnal lecsapott.

J.D. Barker: Szíve helyén sötétség

Jack Thatch gyerekkorában találkozik először Stellával, a titokzatos, nyolcéves kislánnyal, akinek sötét haja és még sötétebb szeme van, és magányosan ül egy padon a temetőben a kedvenc könyvét szorongatva. A találkozásukból megszállottság lesz: Jacknek állandóan a lány körül forognak a gondolatai, és végül egy évvel később újra megpillantja, ugyanazon a padon a temetőben, ám Stella hamarosan ismét eltűnik.

Szíve helyén sötétség
Szíve helyén sötétség

Közben az egyik sikátorban egy férfi holttestére bukkannak. Az eset meglehetősen rejtélyes: a teste mindenhol borzalmasan megégett, viszont a ruhái épségben maradtak, ami képtelenségnek tűnik. Faustino Brier nyomozó tudja, hogy nem ez a férfi volt az első áldozat, aki így halt meg, és nem is ő lesz az utolsó.

Brier azt is tudja, hogy pontosan egy év múlva kell majd keresniük a következő áldozatot, hacsak nem akadnak előbb az elkövető nyomára.

Egy kisfiú, akit mindenki csak „D” alanyként ismer, egy világtól elzárt, gondosan őrzött, sötét laboratórium mélyén várakozik, cseperedik és tanul. Senkivel nem beszélhet, és nem ér hozzá senki. Borzalmas erő lakozik benne, ezért azok, akik bezárták, sohasem fogják kiengedni. A Szíve helyén sötétség mesteri alkotás, hamisítatlan Barker. Stílusa a korai Stephen Kinget és Dean R. Koonz-ot idézi.

Gyerekeknek

Berg Judit: Rumini a Ferrit-szigeten (előadás csoportok részére)

Rumini és társai nagy bajba keverednek. Ferrit-sziget gonosz úrnőjének életveszélyes kelepcéje várja őket, ahonnét csak fortélyok, leleményesség és önfeláldozó bátorság révén lehet szabadulni… az élet viszont itt csupa kaland. Vajon elmerül vagy megkapaszkodik hősünk? A pénzen és a kincsen kívül vannak más értékek is az életben? Mondjuk a barátság? Mesejáték két részben.

Rumini
Rumini

2020. december 16. (szerda) 08:00 – Pesti Magyar Színház

Pagony Játékház Bemutató – Online bolti barangolás élőben

A Pagony 12. boltjában, a Játékházban ezúttal nem a könyveké, hanem a játékoké a főszerep.Az új bolt nem messze az első, újlipótvárosi Pozsonyi Pagonytól, a Szent István park mellett nyílt meg. 110 négyzetméteren több ezer játék található itt. A Pagony csapata az elmúlt évek játékszakmai tapasztalata alapján, gondos tervezéssel válogatott össze. A Pagony-boltokhoz hasonlóan itt is különleges enteriőr, egyedi hangulat vár minden gyereket és felnőttet!

Ezen az egyedi online rendezvényen élőben barangolhatja be a Pagony Játékházat minden érdeklődő, otthonról, a számítógép képernyője elől.
2020. 12. 12-én 11.00 órától élő adásban!

A 3 emeletes mesekönyv

„Szeretnék izgalmas lenni. Szeretnék szép lenni. Szeretnék, izé…szórakoztató lenni!”

– kiállt fel a mesekönyv, ami (vagy aki) éppen megszületik az író keze alatt. Megszületik, és csak kérdez, kérdez, ahogyan a gyerekek szoktak. Válaszokat keres. Segítségére vannak a földszinten lakó pupákok, a Tanító néni az első emeletről, a másodikról személyesen a Magyar Történelem, hogy minden titokra fény derüljön a harmadikon, ahol az író és a könyv is lakik. Közben megtelik a mesekönyv, elmesélődnek a mesék a ház lakóiról, az emberek és a világ dolgairól.”

A 3 emeletes mesekönyv
A 3 emeletes mesekönyv

2020. december 12. (szombat) 17:00 – A Griff Bábszínház előadása iskolásoknak.

Ha tetszett a cikk, kattints további olvasnivalókért!

Simogató szavak- könyvek esti bekuckózáshoz

Nosztalgiázd magad az őszbe sorozatokkal!

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!