Érzelmi fertőzés – ragadós hangulat

-

Naponta többször megtapasztalhatjuk, hogy hatnak ránk mások érzelmei. Vannak, akiknek az érzelmi energiáiból sokat tudunk meríteni, míg mások szinte leszívják az életerőnket. Az is gyakorta érezhető, hogy egy közösség vidámsága vagy szomorúsága is ránk ragad. Az érzelmi fertőzés során tudattalanul, automatikusan átvesszük mások hangulatát.

 

Kapcsolódás másokkal

Van, hogy nem is találkozunk élő, létező személlyel, mégis működik az érzelmi fertőzés. Gondolj csak arra, hogy egy remek könyvet olvasol, s a főhős  szerelmeit, tragédiáit átérzed, s akaratlanul is az ő fiktív világában azonosulsz a dolgaival, átveszed a leírt hangulatot. Vagy ha a kedvenc sorozatod valamelyik karakterének bánata, lelkesedése átragad rád pár órára, már az érzékelhető hangulatváltozást eredményez. Olykor egy-egy könyv vagy sorozat lezárása után szinte ürességet érez az ember. Ugye, ismerős jelenség? A másokkal való élő interakció még intenzívebben hat ránk.

Nem csoda, hogy sokszor érzelmileg megterhelő mondjuk valaki másnak a baját, problémáit, megakadásait hallgatni, mert kicsit meg is éljük. Különösen, ha a hozzánk közel állókkal mélyülünk el egy olyan beszélgetésben, amelyben az illető érzelmei nagyon erősen hatnak ránk.  A legjobb barátod fellelkesült állapota épp úgy rád tud ragadni, mint a világfájdalma, vesztesége, aggodalmai.

Ha belépünk a munkahelyünkre, azonnal érezhetjük a kollégáink testbeszédéből, arckifejezéséből, hogy ők milyen érzelmi állapotban kezdik a reggelt. Ugyanígy érzékelhető, dekódolható pár másodperc alatt az is, ha egy ügyintéző nincs készséges kedvében, így mi is sokkal kekeckedőbbek leszünk.

Az érzelmi fertőzés számos társas interakció során tapasztalható: szülő-gyermek, tanár-diák, edző-sportoló, szerelmespárok esetében is.

Nagyon meghatározó lehet a gyermek számára a szülei kedélyállapota. A légkör, amit teremtenek maguk körül és amit akaratlanul is átragasztanak a mintakereső gyermekre, rengeteg mindenben érezteti a hatását, hosszabb távon is.

Érzelmi fertőzés
kép: Envato Elements

 

A közösség ereje

Csoportokkal dolgozó terapeuták, mentálhigieniás szakemberek mondják, hogy a közös éneklés felszabadító erejű, lelkesebbé, nyitottabbá teszi az egyéneket. A dalolás, a közös tevékenység, a rigmusok megnyitják a kapcsolódáshoz szükséges érzelmi kapukat.

A csoport ereje egyébként másként is megmutatkozik. közösségben sokkal erősebbnek érezhetjük magunkat, mert sok ember energiája és ereje jön össze egy helyen egy időben. Ez jól és rosszul is elsülhet, hiszen a felfokozott érzelmek és a felelősségmegoszlás felelőtlenebbé teszi az embert. Osztályközösségekben, munkahelyi közegben is megfigyelhetjük, hogy  a panaszkodás például  csoportban sokkal erőteljesebb érzelmeket vált ki, az egyének egymást spanolják. Ez egyfajta szelep is lehet, ahol kiadjuk a dühöt, frusztráltságot.

Másfelől, bátrabbá is teszi az embert mások motiváló jelenléte. Például megpróbálod legyőzni egy félelmed, fóbiád, hallva a társak motiváló mondatait. A másokkal való interakció során adunk és kapunk, a szavakon és gesztusokon túl érzelmeket is.

Ezeket is nézd meg:

Így kerekedj felül a pánikrohamokon

Sebezhetőség az online térben – a pszichológus szemével

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!