spot_imgspot_img
spot_img

Az épített környezet hatása viselkedésünkre

-

Article Top Ad (AdSense)

A wellbeing nemcsak a munkahelyi környezetben, hanem bármilyen épített környezetben, ahol emberek élnek és dolgoznak, nagyon fontos szerepet tölt be. Mentális és fizikai egészségünk múlik azon, hogy érezzük magunkat egy adott közegben. Kiss Ida, a DVM Group tervezési igazgatója mesélt nekünk szakmai pályafutásáról és arról, miért tartja fontosnak a jóllétet a munkahelyi környezetben.

– 2018 óta vagy a DVM Group tervezési igazgatója. Milyen út vezetett idáig? 

– Építész vagyok, a pályámat abszolút a tervezési oldalon kezdtem. Dolgoztam kisebb és nagyobb építészirodákban, belsőépítészeti projektek menedzsmentjével, a gyermekeim születése után kutatás-fejlesztési projektekkel, városi fenntarthatósági tanácsadással és az okosváros-szakterületen. Ezek mind nagyon jó tapasztalatok voltak, nemzetközi együttműködésekkel, így a szakmai múltam elég széles spektrumot fed le. Mindezt a tudást a részleg vezetőjeként nagyon jól tudom kamatoztatni. 2016-ban kerültem a DVM Grouphoz, majd 2018-ban kaptam azt a megtisztelő feladatot, hogy vezessem a tervezőrészleget. 

– Mivel foglalkozol a munkád során?

– Legfontosabb feladatom a tervezői csapat fejlesztése és irányítása. Nekem kell biztosítanom a hatékony és profitábilis működést a tulajdonosok felé a csapaton keresztül és velük együttműködve, de az én feladatom a szakmai fejlesztési irányok keresése és integrálása, a szervezetfejlesztési feladatok, új szolgáltatások kifejlesztése és a meglévők eljuttatása az ügyfelek minél szélesebb köréhez.

– Tervezési igazgatóként nagyon sok beosztottad van, több mint negyvenfős tervezői csapatot irányítasz. Mi az, amit vezetőként a legfontosabbnak tartasz, hogyan tudod elérni a zökkenőmentes közös munkát és azt, hogy mindenki elégedett legyen?

– A mi szakmánk elég nagy elhivatottságot igényel, a kollégák ilyen attitűddel rendelkeznek. Építésznek nem az megy, aki nyolcórás állásban gondolkozik. A kollégák isszák, eszik, lélegzik az építészetet, a designt; képben kell lenni a legújabb trendekkel. Meg kell váltani a világot. A legnehezebb része, hogy inspiráló, motiváló és kreatív közeg legyen, amelyet meg is kell tartani, és egyensúlyt kell teremteni a hatalmas felelősség és az időbeli nyomás között.

– Miért tartod fontosnak a wellbeinget?

– Több szempontból is fontosnak tartom: a saját csapatunk számára azért, hogy jól tudjanak lenni a hétköznapokban, mentálisan és fizikailag is egészségesek legyenek, mert így tudnak jól alkotni, és akkor ők is jól érzik magukat. Az irodáinkat ezért is a fenntarthatósági szempontok szerint építettük. Az ügyfeleink számára pedig azért, mert erről szól a szakmánk. Támogatjuk őket az épített környezet létrehozásában; kisebb és nagyobb léptékű beruházásokál is fontos, hogy az épületek és házak ne csak műszakilag legyenek megfelelők és biztonságosak, hanem élhető és kellemes környezet is biztosítsanak azok számára, akik be fognak oda menni nap mint nap.

– A szeptember 28-án megrendezésre kerülő konferencián te is előadást tartottál. Miről beszéltél az érdeklődőknek?

– Leginkább arról, hogy az épített környezet elképesztően meg tudja határozni, hogy vagyunk, hogy viselkedünk. Nagyon komoly figyelmet igyekszünk fordítani arra is, hogyan integráljuk a zöldfelületeket és a környezetet, hogy ergonomikus és kényelmes környezetet hozzunk létre. A pszichológiának már egyre jobb kutatási eredményei vannak erre vonatkozólag, erre szeretnék hozni néhány példát majd, illetve arra, hogyan tudjuk mindezt átültetni a gyakorlatba. Az utóbbi időben dolgoztunk egy olyan módszertan és szolgáltatás kifejlesztésén, amely az irodák és a munkatér-stratégiák létrehozását támogatja. Nagyon jó eszközkészletünk van – workshopok, játékok stb. –, amelyek mind azt a célt szolgálják, hogy a cégvezetés számára könnyebb legyen megfogalmazni azokat a célkitűzéseket, amelyek a cég hosszú távú stratégiai céljait és alapvető értékeit hordozzák. Egy hiánypótló párbeszédre teremt lehetőséget a csapatok és a cégvezetés között, hiszen akkor tud egy iroda jó munkakörnyezet lenni, ha mindenki számára hatékony és inspiráló.

Itt további érdekes olvasnivalót találsz a témában:

A legújabb egészség és wellbeing trendek, amire a munkahelyeknek érdemes odafigyelni

 

FRISS CIKKEINK

Négy ellenállhatatlan stílusválasztás – papucsokkal a főszerepben

A nyári papucsok a forró hónapok elengedhetetlen kiegészítői, hiszen könnyűek, kényelmesek és stílusosak. 2024-ben számos izgalmas fazon és trend vár ránk, amelyekkel még divatosabbá tehetjük nyári ruhatárunkat. Íme, a négy legütősebb fazon!

Jön az Apple szupervékony iPhone-ja? Megszűnhet az iPhone Plus

Folyamatosan szivárognak ki hírek az Apple-től. Hol a mesterségesintelligencia-fejlesztésekről, hol az iPhone-ról, hol mindkettőről. A legújabbak a 2025 késő őszére esedékes szupervékony iPhone 17-ről szólnak. A változás állítólag akkora lesz, mint az X 2017-es megjelenése volt.

Nagyot bakizott a Google mesterséges intelligenciája

A keresőóriás a múlt héten mutatta be az elmúlt évek legnagyobb dobását, az AI Overview funkciót, ami a Microsoft és az OpenAI chatbot riválisaihoz kívánja felzárkóztatni a céget. A nagy debütálást követő időszakban azonban rengeteg probléma merült fel vele.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!