Az elnök, aki történelmet írt Amerikában

-

Néhány évtizede még elképzelhetetlen volt az akkori kor Amerikájában, hogy vezetőként egy színesbőrű férfi irányítja majd az országot. Aztán jött a 21. század, ahol nagy szerencsénkre az elfogadás és a tolerancia előtérbe került. Ennek köszönhetően lett Barack Obama az Egyesült Államok első afroamerikai elnöke. 

Hogyan nőtt fel?

Obama apja, akit hozzá hasonlóan Barack Hussein Obamának hívnak, a kenyai Nyanza tartomány egy kis falujában nőtt fel. Ösztöndíjat nyert a Hawaii Egyetemre, ahol közgazdasági tanulmányokat folytatott, így került az Egyesült Állomokba. Itt ismerkedett meg Obama édesanyjával, a fehér Ann Dunhammel, akit később feleségül is vett. Barack és Ann fia, Barack Hussein Obama Jr. 1961 augusztus 4 -én született Honoluluban.

Obama szülei később elváltak, és édesapja visszatért Kenyába. A fiát csak egyszer láthatta, mielőtt 1982 -ben autóbalesetben meghalt. Édesanyja 1965-ben újra férjhez ment, második házasságából született Barack Obama féltestvére, Maya Soetoro. Hat és tíz éves kora között Obama édesanyjával és mostohaapjával élt Indonéziában, ahol katolikus és muszlim iskolákba is járt, de elmondása szerint családja sosem volt vallásos.

„Indonézként és hawaiiként, valamint fekete és fehér gyerekként nőttem fel. És mindig profitáltam a kultúrák sokféleségéből, ezek mind tápláltak engem.” – emlékezett vissza Obama.

A volt elnök a New York-i Columbia Egyetemre járt, amikor úgy döntött, szüneteltetni tanulmányait. Önkéntes munkát vállalt ebben az időszakban, majd visszatért az iskolapadba és politika szakon itt, jogi diplomát pedig a Harwardon szerzett. Később beismerte, hogy az egyetemi évek alatt sok mindent kipróbált, többek között a marihuánát és a kokaint is.

A fiatal Obama
A fiatal Obama | Fotó: Buzzfeed

A karrier kezdete

Diplomázás után közösségi szervezőként dolgozott Chicago jórészt szegények és feketék lakta részén. Ebben az időszakban ismerte meg igazán az afroamerikai közösséget, melyet személyes vonatkozásból is igyekezett megérteni. Folyton kereste saját identitását, mint fekete férfi, akit fehérek neveltek fel – miután afrikai apja visszautazott Kenyába.

„Ez a munkahely volt a legjobb oktatás, amit valaha kaptam. Mindennél többet ért. A Harward jogi karánál is.” – emlékezett vissza erre az időszakra.

Később polgári jogi ügyvédként dolgozott, valamint a Chicagói Egyetem Jogi karának egyik oktatójaként. 1996-ban indította el első kampányát politikai tisztségért, ezzel elindult politikai pályafutása. Rendkívül jól alkalmazkodott, szívélyes személyes kapcsolatokat alakított ki a republikánus és a demokrata párt törvényhozóival is, ennek köszönhette végül, hogy mindkét oldalon sok támogatóra tett szert az évek során.

Michelle Obama és az elnök

A Harwardon eltöltött első év után Obama egy nyári gyakorlaton találkozott Michelle Robinsonnal. Lelkesen udvarolt neki, majd négyéves kapcsolat után 1992-ben összeházasodtak. Két lányuk született, Ann – aki Obama édesanyjáról kapta a nevét – 1998-ban, Natasha (Sasha) pedig 2001-ben. Michelle Obamát minden idők egyik legnépszerűbb first lady-jeként emlegetik.

Elnöksége után közösen alapították meg Michelle-el az Obama Alapítványt, aminek középpontjában az oktatás-támogatási tevékenység áll – mentorálást és oktatást biztosítanak rászoruló gyerekeknek, valamint ösztöndíjakat ítélnek oda az egyetemistáknak.

Barack és Michelle Obama
A fiatal szerelmesek | Fotó: hearstapps.com

Obama, mint szenátor

1996 -ban demokrataként választást nyert Illinois-ban, ezzel bekerült a szenátusba. Annak ellenére, hogy az állam szenátusában töltött évei alatt a republikánusok szigorúan ellenőrizték, Obama támogatást tudott szerezni mind a demokraták, mind a republikánusok körében. Segített létrehozni egy állami jövedelemadó-kedvezményt, amely a dolgozó szegényeket részesítette előnyben, támogatta a kisgyermekkori oktatási programokat, és együttműködött a bűnüldöző szervek tisztviselőivel annak érdekében, hogy minden ügy esetében videofelvétel készüljön a kihallgatásokról.

Háborúellenes volt

2002 októberében, amikor a Kongresszus olyan állásfoglalást fontolgatott, amely felhatalmazza George W. Bush elnököt, hogy háborút indítson Szaddam Husszein iraki diktátor leverése érdekében, Obama beszédet mondott negy háborúellenes tüntetésen Chicagóban.

„Én nem ellenzek minden háborút. Amit ellenzek, az egy buta háború. És egy elhamarkodott háború. Az iraki háború csak elvonja a figyelmet a hazai problémákról, például a szegénységről és az egészségügyről.”

Obama kezdetben népszerűtlen háborúellenes álláspontja végül politikai előnyére vált, mivel a háborút az idő múlásával egyre kevesebben támogatták. Retorikai készsége egyébként is legendás volt, még politikusként is kiemelkedőnek számított.

Történelmet írt

2007. február 10-én Obama hivatalosan bejelentette, hogy elindul az Egyesült Államok elnökválasztásán. Természetes karizmájának, szokatlan élettörténetének, valamint a reményről és a változásról szóló inspiráló beszédeinek köszönhetően elképesztő tömegek jelentek meg nyilvános szereplésein. Végül a népszerűségnek meglett a gyümölcse: Barack Obama 2009. január 20-án esküdött fel az Egyesült Államok első fekete elnökeként. 1,8 millió ember gyűlt össze a hidegben, hogy tanúja legyen a beiktatásának.

Az első afroamerikai elnök beiktatása
Az első afroamerikai elnök beiktatása | Fotó: Network.hu

A demokrata Obama lett az első afroamerikai, aki egy nagy politikai párt támogatásával indult az elnökválasztáson és ő lett az első afroamerikai, akit az Egyesült Államok elnökévé választottak. (Fehér anyja Kansasból származott, fekete apja az afrikai Kenyából). Elnöksége legfőbb céljaként a gyengébbek felkarolását határozta meg: hivatala idején számos törvényt hoztak a gyermekek, az idős emberek, a szakszervezetek és a szegények megsegítése érdekében.

Nobel békedíjat kapott

Külpolitikai színtéren Obama tárgyalásokat folytatott Kubával, Iránnal és Venezuelával, és az iraki háború nagy ellenzőjeként kitűzte az amerikai katonák kivonulásának időpontját Irakból. Obama egy atomfegyver nélküli világot képzelt el, és sok esetben ennek hangot is adott. 2009-ben munkáját Nobel-békedíjjal ismerték el a nemzetközi diplomácia és a népek közötti együttműködés megerősítésére tett rendkívüli erőfeszítéseiért, valamint az atomfegyverek nélküli világról alkotott elképzeléseiért és munkájáért.

Annak ellenére, hogy identitását többféle kultúrából és népcsoporttól szerezte – vagy éppen ezért – mindvégig egy egységes és egyenlő Amerika kialakításán dolgozott, ahol mindenki egyenlő bőrszíntől és társadalmi státusztól függetlenül.

„Nincs külön liberális Amerika és konzervatív Amerika. Amerikai Egyesült Államok van. Nincs külön fekete Amerika és fehér Amerika és Latino Amerika és Ázsiai Amerika. Amerikai Egyesült Államok van.”

Források: Miller Center, History.com, National Geographic

11 lelkesítő idézet a ma 57 éves Michelle Obamától

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!