spot_imgspot_img
spot_img

Az élet védelmében: rendszeres önvizsgálat és emlőszűrés!

-

Article Top Ad (AdSense)

Az önvizsgálat és a rendszeres mammográfiai szűrés életet menthet. Az emlőrák nem megelőzhető, de korai stádiumban jó eséllyel gyógyítható. Ezt kommunikálja az Affidea Magyarország az „Élet receptje” című társadalmi célú kampánya is. 

Az Affidea Magyarország októberben az „Élet receptje” címmel nagyszabású kampányt indított az emlőrák tudatosság hónapjához kapcsolódóan. Ennek keretében ismert emberek támogatásával hívják fel a figyelmet az emlők önvizsgálatának és a rendszeres mellrákszűrésnek a fontosságára. A programot egy meglepő esemény nyitotta meg, ahol sportolók, műsorvezetők és influencerek szembesültek azzal, hogy milyen érzés lehet felfedezni egy kis csomót a mellben, amely akár az emlőrák jele is lehet és bárkinél, akár fiatalabb korban is előfordulhat.  

önvizsgálat
„Fotó: Envato Elements”

Fontos tudnivalók az emlővizsgálatról 

Az emlőrák nem megelőzhető, de szűrhető 

„Az emlőrák nem megelőzhető betegség, ezért is nagyon fontos, hogy a korai felismerésre koncentráljunk.” – hangsúlyozta Dr. Barna Krisztina, az Affidea Magyarország képalkotó diagnosztikai igazgatója. – „A havonta végzett rendszeres emlőönvizsgálat a legfontosabb tényező. Természetesen az otthoni ellenőrzés nem elegendő bizonyos kor után. Családi anamnézistől, egyéni adottságtól függően 35, de legkésőbb 40 éves korban ajánlott elkezdeni az évenkénti mammográfiás emlőrákszűrést is.” A szűrés azért lényeges, mert korai stádiumban felismerve a rosszindulatú emlődaganatos esetek több mint 80%-nál teljes gyógyulást lehet elérni. 

emlő ultrahang
„Fotó: Envato Elements”
Ez az emlőrák diagnózis felállításának három lépése 

Az emlők vizsgálata három fő lépésből áll: első a klinikai fizikális vizsgálat, második a kiválasztott képalkotó vizsgálat, és a harmadik – amennyiben valamilyen körülírt elváltozást találtnak a páciensnél – a szövettani mintavétel. „Ez utóbbi céllal az Affideánál a biopsziát javasoljuk, amely hatékonyabb, mint a vékony tűvel végzett citológia. A vastag tűvel végzett mintavételek előtt helyi érzéstelenítést alkalmazunk, tehát alapvetően nem fájdalmas beavatkozások, amelyeket ambuláns is el lehet végezni.” – tette hozzá Dr. Barna Krisztina. „Érdemes olyan egészségügyi intézményben elkezdeni a kivizsgálást, ahol ez három szolgáltatás elérhető, ahol nem kell megszakítani a kivizsgálási folyamatot, hiszen mindannyian tudjuk, hogy a legrosszabb a várakozás és a bizonytalanság.”  

Mammográfia

Az emlőrákszűrés alapmódszere a röntgenmammográfia 

Az önvizsgálatot havonta célszerű elvégezni, ennek során az emlőkben és a hónaljban apró csomókat, bőrelváltozás, behúzódásokat érdemes keresni. Az emlővizsgálat szabályos módját érdemes akár a mammográfiát végző radiológus szakorvostól elsajátítani. Az emlő diagnosztika és a szűrés alapmódszere a mai napig a röntgen mammográfia. Ezt kiegészítheti ultrahang és MR-vizsgálat is. A röntgenmammográfia speciális felvételi móddal, de elvégezhető a mellimplantátummal rendelkező hölgyeknél is. Dr. Barna Krisztina hozzátette: „Sajnos a magyar nők elenyésző része jár rendszeresen emlőrákszűrésre, éppen azért fontos, hogy egyre többet beszéljünk róla és ne csak októberben, a mellrák-megelőzés hónapjában.” 

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!