Az egykori balerina Diótörő Múzeuma

-

Arlene Wagner eredetileg balett táncosnő, majd balett oktató volt. Csajkovszkij Diótörő című művének hatására kezdte el gyűjteni a diótörőket amolyan jópofa hobbiként még a hatvanas években.

1995-ben aztán ő és férje, George úgy döntöttek, alapítanak egy kis magánmúzeumot a gyűjteményüknek. A konyhai szerszámok azonban hamar kinőtték a helyet és elfoglaták a bajor stílusú házuk egy teljes emeletét. A több, mint 6000 darabos kollekció a klasszikus balettet ihlető katonaalakon kívül hihetetlen változatosságban vonultatja fel a csonthéjas feltörésére alkalmas kis szerkezeteket forma – a különböző uralkodók és történelmi személyek másától az állatfigurákig – és anyag – porcelán, ezüst, fa – tekintetében is.

A 95 éves Arlene, akit Diótörő hölgynek becéznek a Washington állambeli Leavenworth-be csempészett egy csipet Bajorországot a diótörőivel és ehhez illő népviseletével.

Diótörő Múzeum,
Diótörő Múzeum,

George és Arlene Wagner a kollekciót és a házat egyaránt a The Leavenworth Nutcracker Museumnak adományozták, amely nonprofit szervezetté alakult. Azóta több adomány érkezett magánszemélyektől, így a gyűjtemény mára 7000 darabot számlál. Az ókori diótörő kövektől a balett-tel népszerűvé vált játék katonákig 50 ország diótörői láthatóak az amerikai városban. A kollekció egyes darabjai külföldön is vendégszerepeltek már.

Diótörő Múzeum, Karl
Diótörő Múzeum, Karl

A múzeum előtt egy óriási, bajor népviseletű, sörivó diótörő áll. A múzeum alapítója és férje Németországba, Oberammergauba utaztak, hogy a személyesen találkozzanak Karl Rappl fafaragóval és rendeljék meg tőle. Az egész figura egyetlen darab hársfából készült, kivéve a száját.

A Karlnak keresztelt bajor diótörő 18 hónappal később érkezett meg az Államokba. Ekkor azonban lecsapott rá a vámhatóság és hatalmas vámot vetett ki a küldeményre. Az alkotó közbelépésének köszönhették, hogy ez alól mentesültek. Küldött a vámosoknak egy fotót a figura készítéséről és egy német újságcikket, amelyben szerepelt az is, hogy a Wagner-házaspár megrendelésére készítette. A hatóság ennek hatására elengedte a díjat, mivel az eredeti műalkotások nem vámkötelesek.


állandó kiállítás, Nutcracker Museum, Leavenworth, Washington, USA

Ha tetszett, kattints több diótörős tartalomért!

Így született meg minden idők leghíresebb karácsonyi balettje: a Diótörő

 

10 jópofa diótörő figura a világ minden tájáról

KIADVÁNYAINK

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!