spot_imgspot_img
spot_img

Az Egyesült Államok jelentése az Omicronról

-

Article Top Ad (AdSense)

Az Egyesült Államokban eddig azonosított 43, az Omicron variáns által okozott COVID-19 megbetegedés legtöbbje olyan embereket érintett, akik teljes mértékben be voltak oltva, és egyharmaduk kapott emlékeztető oltást – derül ki egy pénteken, december 10-én közzétett amerikai jelentésből. Legtöbb megbetegedettnek csak enyhe tünetei voltak.

 

Már vannak tapasztalatok

Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja (CDC) közölte, hogy az Omicron variánsnak tulajdonított 43 esetből 34 ember teljes körűen be volt oltva. Közülük 14-en kaptak emlékeztető oltást is, bár ezek közül 5 eset kevesebb mint 14 nappal az emlékeztető oltás után következett be, mielőtt a teljes védelem beindult volna.

Bár a számok nagyon kicsik, fokozzák az egyre növekvő aggodalmakat, hogy a jelenlegi COVID-19 vakcinák kevesebb védelmet nyújtanak a rendkívül fertőző új variáns ellen.
A koronavírus Omicron-változatát eddig mintegy 22 államban találták meg a vizsgálatok során, miután november végén először Dél-Afrikában és Hongkongban azonosították.

Az Omicron-változatú esetek közül 25 esetben 18 és 39 év közöttiekről van szó, és 14-en nemzetközi utazást tettek. 6 ember korábban már megfertőződött a koronavírussal.

Az új variánssal megfertőződött oltott emberek szinte mindegyikének enyhék a tünetei.

A jelentésből kiderül továbbá, hogy legtöbbjüknek csak enyhe tünetei voltak, például köhögés, légúti panaszok és fáradtság. 1 személyt kellett 2 napig kórházban kezelni. Ritkábban voltak az egyéb tünetek, köztük hányinger vagy hányás, légszomj vagy légzési nehézség, hasmenés és íz- vagy szaglásvesztés.

Az Omicron megjelenése

Az első ismert amerikai Omicron esetet december 1-jén azonosították egy teljesen beoltott személynél, aki Dél-Afrikából érkezett. A CDC szerint a tünetek legkorábban november 15-én jelentkeztek egy olyan személynél, aki korábban már járt külföldön.  A Dél-Afrikából származó jelentések azonban azt mutatják, hogy az Omicron változat is nagyon fertőzőképes.

Egy harmadik adag vakcina helyreállíthatja a védelmet

A héten közzétett laboratóriumi vizsgálatok arra utalnak, hogy az Omicron variáns eltompítja a Pfizer (PFE.N) és a BioNTech COVID-19 oltóanyagának két adagjának védőhatását, bár egy harmadik adag helyreállíthatja a védelmet.

Az USA engedélyezte a COVID-19 vakcina emlékeztető adagjait minden 16 éves és idősebb amerikai számára.

Oltásregisztráció

https://vakcinainfo.gov.hu/regisztracio-oltasra

Oltásfoglalás

https://www.eeszt.gov.hu/hu/web/guest/covid-oltas-idopontfoglalas

 

Forrás: ma.hu

Kapcsolódó cikkünk:

Az omikronhoz új vakcina kell

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!