Az angol királyi család is rendhagyóan ünnepel a járvány miatt

-

Ebben az évben az ünnepi időszak sokunknak másképp telik majd – ez alól az angol királyi család sem jelent kivételt. Az uralkodó família 1988 óta minden évben nagy családi összejövetelt tart karácsonykor. Az ünnepeket pedig nem a Buckingham palotában, hanem a sandringhami birtokon töltik. Viszont idén a koronavírus közbeszólt, Erzsébet királynő és Fülöp herceg kénytelen megtörni a több évtizede tartó hagyományt és inkább kettesben töltik az ünnepeket Windsorban.

Hol tölti a királyi család idén a karácsonyt?

2020 előtt az angol királyi család tagjai december közepén összecsomagoltak (vagy legalábbis a személyzetük) és a londoni Buckhigman-palotából az hasonlóan tágas norfolki Sandringham Házba tették át a székhelyüket. A királynő és Fülöp herceg gyakran karácsony előtt néhány nappal érkezett, és február elejéig maradtak, a család többi tagja  pedig karácsony estéjén, ​​és általában az ünnepeket követő napokon távoztak is.

Sandringham Ház. Fotó: Pinterest

“A királynő és Edinburgh hercege, figyelembe véve az összes tanácsot, úgy döntött, hogy ebben az évben csendesen Windsorban töltik a karácsonyt” – nyilatkozta a Buckingham-palota szóvivője a T&C-nek.

Tekintettel az egyre növekvő számú COVID-19 esetre, mind az Egyesült Királyságban, mind az egész világon, nem meglepő, hogy II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg ezt a döntést hozta. Mindketten az életkoruk miatt fokozottan veszélyeztetettnek számítanak: a királynő tavaly áprilisban ünnepelte 94. születésnapját, míg Fülöp júniusban töltötte be 99. életévét.

Fotó: Vouge

Hogyan telik vírus nélkül a királyi karácsony?

Ilyen mindannyiunkat érintő helyzetekben – mint például a karácsonyi ünneplés – látható leginkább, hogy az uralkodók is csak emberek és (majdnem) ugyanúgy töltik az ünnepeket, mint egy átlagos család. Amikor nem marad el a közös ünneplés, állítólag humoros ajándékokat ajándékoznak egymásnak. 3 évvel ezelőtt például Harry herceg bátyjától, Vilmostól egy csúnya karácsonyi pulcsit kapott.

Fotó: People

II. Erzsébet királynő híres a figyelmességéről és nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a palota személyzete megbecsülve érezze magát. Karácsonykor néhány ajándékot saját kezűleg ad át az alkalmazottainak, többek között üdvözlőlapokat vagy különleges édességeket. A meglepetésekből a Buckingham-palota és a Windsor-kastély munkatársainak is egyaránt jut. A királynő emellett pénzt adományoz számos jótékonysági szervezetnek ebben az időszakban.

Van a királyi családnak karácsonyfája?

Miután Charlotte királynő 1790-ben megismertette az akkori uralkodó családdal a karácsonyfát, azóta részt vesznek ebben a hagyományban, tehát igen, 1790 óta van. A királynő és a királyi család többi tagja feldíszíti és megcsinálja az utolsó simításokat 24.-én reggel a kiválasztott fán. Ez a káprázatos példány 2018-ban díszítette az angol királyi birtokot. A Márványcsarnok lépcsőit szintén zöld növényzet borítja ilyenkor, melyet színes díszdobozokkal és plüss piros masnikkal dobnak fel.

Fotó: Hello Magazine

Küldenek karácsonyi üdvözlőlapokat?

A királynő és Fülöp herceg körülbelül 750 karácsonyi képeslapot küld ki egy közös fotóval  kiegészítve a családnak, a barátoknak, a királyi háztartás tagjainak, és néha a brit közigazgatás vezetőinek, például a miniszterelnöknek vagy a kormányzat tagjainak is.  Állítólag Fülöp herceg további 200 üdvözlőlapot az általa nagyra tartott szervezeteknek és alapítványoknak is elküld.

Fotó: Reddit

Hogyan telik a karácsony? 

Karácsony napján az egész család két egyházi istentiszteleten vesz részt; az egyiket a Szent Mária Magdolna templomban tartják, melyen magánemberként vannak jelent A másikon pedig közszolgálati vonatkozásukban délelőtt 11 órakor. Ezt követően a família visszamegy a sandringhami házba ebédelni – egészen pontosan a Vörös Szalonba – ahol általában pulykát esznek. 15 órakor mindannyian leülnek megnézni a királynő előre felvett beszédét és ezt követően jön a sokunknak ismerős délutáni társasjáték vagy filmezés. Ugye, nem is annyira mások?

A királyi család karácsony estéjén leül egy vacsorát megelőző vacsorára – ha úgy tetszik estebédre – és a brit gyakorlattól eltérően ekkor adják át egymásnak az ajándékokat. Az ajándékcserét a karácsonyi délutáni tea követi és a program közös játékkal folytatódik, például focival vagy krikettel. A tényleges vacsora pedig csillogó estélyiben és szmokingban történik egy pompás lakoma keretein belül.

Források: Skynews, Vouge, Town and Country

Minket is boldogabbá tesz a karácsonyi adakozás

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!