Az 5 legjobb étel a magas vérnyomás csökkentéséért

-

A magas vérnyomás napjainkban sajnos már egy gyakori betegségnek számít. Számos bizonyíték támasztja alá, hogy a mozgásszegény életmód, a rohanó világ, a stressz és a rendszertelen étkezések mind negatív hatással vannak az ember egészségére.

A járvány, illetve a gyorsuló kényelmes világ miatt az emberek többsége mozgásszegény életmódot folytat, ami komoly aggodalomra ad okot, és számos szív- és érrendszeri betegséghez vezet, nem szabad megfeledkezni a magas vérnyomásról sem.

A testbe a vér a vénákon keresztül áramlik. A vénára gyakorolt ​​nyomást, amikor a vér áthalad az ereken, vérnyomásnak nevezzük. A normál vérnyomás 120/80. Ha a vérnyomás meghaladja a normál tartományt, magas vérnyomásról beszélünk.

A vérnyomás emelkedésének fő okai a következők:

  • Túlsúlyos vagy elhízott az ideális testsúlyához képest
  • Magas sótartalmú ételek gyakori fogyasztása.
  • Túl sok nátrium van egyszerre a szervezetben.
  • A fizikai aktivitás gyakori hiánya. 
  • Dohányzás.
  • Stressz és mozgásszegény életmód.

A következő tünetek arra utalnak, hogy magas vérnyomás betegség fennáll:

  • Gyakori erős fejfájás
  • Orrvérzés
  • Fáradtság és kimerültség
  • Gondolkodási képesség nehézsége, zavartság
  • Gyakori fájdalom a mellkasban
  • Szívritmuszavar vagy szabálytalan szívverés
  • Légzési nehézség vagy kellemetlen érzés
  • Vér a vizeletben 
  • Gyakori szorongás, idegesség
  • Erős verejtékezés
  • Szédülés
  • Alvási nehézségek 
  • Vérfolt a szemben

A legjobb élelmiszerek magas vérnyomásra

Bogyós gyümölcsök

Az apróbb bogyós gyümölcsök mint például az áfonya, málna vagy ribizli tele vannak antioxidánsokkal és vitaminokkal. Számos egészségügyi előnyt kínálnak. Az egyik ilyen a magas vérnyomás csökkentése és ezáltal a szív-és érrendszeri betegségek megelőzése és kezelése, javítása. Mindemellett ezek a gyümölcsök antocianint tartalamznak, amely egy flavonoid. Ez egy olyan flavonoid, amely értágító tulajdonsággal rendelkezik, segítve az erek tágulását illetve a sima izmok ellazulását. Így csökkentve a magas vérnyomást.

A bogyós gyümölcsök legfontosabb előnyei a következők: 

  • Hozzájárul a vérnyomás csökkentéséhez
  • Öregedésgátló tulajdonsággal rendelkezik a benne lévő antioxidánsoknak köszönhetően.
  • Segít javítani a bőrt és a haj állapotát.
  • Antioxidáns tartalmának köszönhetően rákellenes hatással rendelkezik.

A fogyasztásuknak a legjobb módjai a következők:

  1. Sovány tejjel  vagy vízzel való összeturmixolása.
  2. Gyümölcsként fogyaszthatod tízóraira vagy uzsonnára.
  3. A bogyók a salátához hozzáadva finom keverékek lehetnek ebédre és vacsorára.
  4. Használhatóak zabkásában feltétként, joghurt mellé stb.
  5. Sütemények alapanyagaként is kiváló.

Banán

Remek tápanyag forrás. Rendkívül tápláló és káliumban gazdag gyümölcs. A kálium a legnagyobb mennyiségben előforduló intracelluláris ion, amelye döntő szerepet játszik a vérnyomás szabályozásában. A vérnyomás csökkentésével javítja a szív és érrendszer egészségét.

A magas káliumbevitel a vérnyomás csökkenéséhez vezethet, különösen magas nátriumtartalmú étrend esetén. Ez azért van, mert a nátrium felhalmozódása a szervezetben növeli a vérnyomást. A kálium segít csökkenteni a nátrium hasznosulását a szervezetben. Ezenkívül segít kiüríteni a nátriumot a szervezetből a vesén keresztül, csökkentve a vérnyomást.

A banán legfontosabb előnyei:

  • Magas kalória tartalmának köszönhetően kiváló edzés előtti fogyasztásra
  • Rostban gazdag, amely segíti az emésztést.
  • Kalciumot tartalmaz, amely javítja a csontok egészségét.

Cukormentes jó minőségű étcsokoládé

A magas kakaótartalmú cukormentes étcsokoládé segít csökkenti a magas vérnyomást. A csokoládénak ehhez azonban minimum 60-70%-os kakaótartalmúnak kell lennie. A csokoládéban lévő kakaó egy flavonoid, amely hozzájárul a szív egészségéhez.

A kakaó aktiválja a nitrogén-oxidot és növeli annak biológiai elérhetőségét. Ennek hatására csökken a plakk képződés az erekben, ami vérnyomás csökkenéshez vezethet. Az egészséges mennyiség egy nap 10 gramm (két-három kocka).

Az étcsokoládé jelentős előnyei:

  • Segít csökkenteni a vérnyomást.
  • Antioxidánsokban gazdag
  • Rákellenes hatása van
  • Segít a fogyásban

Cékla

A világ különböző részein a céklát „répa”-nak is nevezik. A cékla nitrátot tartalmaz, amely a szervezetben nitrogén-monoxiddá alakul. A nitrogén-monoxid értágítóként hat, és ellazítja a szív simaizmait. Az értágító szer enyhíti az erekre nehezedő nyomást azáltal, hogy kitágítja azokat, és ezáltal csökkenti a vérnyomást. 

A cékla előnyei a következők:

  • Alacsony kalóriatartalmú és segíti a fogyást
  • Magas rosttartalmú, enyhíti a székrekedést és segíti az emésztést.
  • Segít csökkenteni a magas vérnyomást.
  • Fiatalabb megjelenésű bőrt biztosít.

Zab

Manapság igen csak aranykorát éli a zab. Nem csoda hiszen rendkívül jó összetett szénhidrát, amelynek alacsony a kalóriatartalma. Ezáltal a diétába is remekül beilleszthető. Másik előnyös tulajdonsága, hogy a zab javítja a szív egészségét és csökkenti a magas vérnyomást. A zabnak magas a rosttartalma, ami hozzájárul a jólakottság érzéséhez.

A béta-glükán segít csökkenteni a koleszterinszintet, mert csökkenti a plakk képződés az erekben. A plakk képződés csökkenése megkönnyíti a vér áthaladását az apró ereken. Ennek eredményeként a vérnyomás normális marad, amikor a vér könnyen áthalad a kapillárisokon (apró ereken). Ez megmagyarázza, hogy a zab miért csökkenti a vérnyomást.

A zab legjelentősebb előnyei a következők:

  • A zab segít a fogyásban
  • A zabban lévő rost segíti az emésztést
  • Segít csökkenteni a magas vérnyomást
  • Szabályozza a vércukorszintet

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!