A magas vérnyomás napjainkban sajnos már egy gyakori betegségnek számít. Számos bizonyíték támasztja alá, hogy a mozgásszegény életmód, a rohanó világ, a stressz és a rendszertelen étkezések mind negatív hatással vannak az ember egészségére.
A járvány, illetve a gyorsuló kényelmes világ miatt az emberek többsége mozgásszegény életmódot folytat, ami komoly aggodalomra ad okot, és számos szív- és érrendszeri betegséghez vezet, nem szabad megfeledkezni a magas vérnyomásról sem.
A testbe a vér a vénákon keresztül áramlik. A vénára gyakorolt nyomást, amikor a vér áthalad az ereken, vérnyomásnak nevezzük. A normál vérnyomás 120/80. Ha a vérnyomás meghaladja a normál tartományt, magas vérnyomásról beszélünk.
A vérnyomás emelkedésének fő okai a következők:
- Túlsúlyos vagy elhízott az ideális testsúlyához képest
- Magas sótartalmú ételek gyakori fogyasztása.
- Túl sok nátrium van egyszerre a szervezetben.
- A fizikai aktivitás gyakori hiánya.
- Dohányzás.
- Stressz és mozgásszegény életmód.
A következő tünetek arra utalnak, hogy magas vérnyomás betegség fennáll:
- Gyakori erős fejfájás
- Orrvérzés
- Fáradtság és kimerültség
- Gondolkodási képesség nehézsége, zavartság
- Gyakori fájdalom a mellkasban
- Szívritmuszavar vagy szabálytalan szívverés
- Légzési nehézség vagy kellemetlen érzés
- Vér a vizeletben
- Gyakori szorongás, idegesség
- Erős verejtékezés
- Szédülés
- Alvási nehézségek
- Vérfolt a szemben
A legjobb élelmiszerek magas vérnyomásra
Bogyós gyümölcsök
Az apróbb bogyós gyümölcsök mint például az áfonya, málna vagy ribizli tele vannak antioxidánsokkal és vitaminokkal. Számos egészségügyi előnyt kínálnak. Az egyik ilyen a magas vérnyomás csökkentése és ezáltal a szív-és érrendszeri betegségek megelőzése és kezelése, javítása. Mindemellett ezek a gyümölcsök antocianint tartalamznak, amely egy flavonoid. Ez egy olyan flavonoid, amely értágító tulajdonsággal rendelkezik, segítve az erek tágulását illetve a sima izmok ellazulását. Így csökkentve a magas vérnyomást.
A bogyós gyümölcsök legfontosabb előnyei a következők:
- Hozzájárul a vérnyomás csökkentéséhez
- Öregedésgátló tulajdonsággal rendelkezik a benne lévő antioxidánsoknak köszönhetően.
- Segít javítani a bőrt és a haj állapotát.
- Antioxidáns tartalmának köszönhetően rákellenes hatással rendelkezik.
A fogyasztásuknak a legjobb módjai a következők:
- Sovány tejjel vagy vízzel való összeturmixolása.
- Gyümölcsként fogyaszthatod tízóraira vagy uzsonnára.
- A bogyók a salátához hozzáadva finom keverékek lehetnek ebédre és vacsorára.
- Használhatóak zabkásában feltétként, joghurt mellé stb.
- Sütemények alapanyagaként is kiváló.
Banán
Remek tápanyag forrás. Rendkívül tápláló és káliumban gazdag gyümölcs. A kálium a legnagyobb mennyiségben előforduló intracelluláris ion, amelye döntő szerepet játszik a vérnyomás szabályozásában. A vérnyomás csökkentésével javítja a szív és érrendszer egészségét.
A magas káliumbevitel a vérnyomás csökkenéséhez vezethet, különösen magas nátriumtartalmú étrend esetén. Ez azért van, mert a nátrium felhalmozódása a szervezetben növeli a vérnyomást. A kálium segít csökkenteni a nátrium hasznosulását a szervezetben. Ezenkívül segít kiüríteni a nátriumot a szervezetből a vesén keresztül, csökkentve a vérnyomást.
A banán legfontosabb előnyei:
- Magas kalória tartalmának köszönhetően kiváló edzés előtti fogyasztásra
- Rostban gazdag, amely segíti az emésztést.
- Kalciumot tartalmaz, amely javítja a csontok egészségét.
Cukormentes jó minőségű étcsokoládé
A magas kakaótartalmú cukormentes étcsokoládé segít csökkenti a magas vérnyomást. A csokoládénak ehhez azonban minimum 60-70%-os kakaótartalmúnak kell lennie. A csokoládéban lévő kakaó egy flavonoid, amely hozzájárul a szív egészségéhez.
A kakaó aktiválja a nitrogén-oxidot és növeli annak biológiai elérhetőségét. Ennek hatására csökken a plakk képződés az erekben, ami vérnyomás csökkenéshez vezethet. Az egészséges mennyiség egy nap 10 gramm (két-három kocka).
Az étcsokoládé jelentős előnyei:
- Segít csökkenteni a vérnyomást.
- Antioxidánsokban gazdag
- Rákellenes hatása van
- Segít a fogyásban
Cékla
A világ különböző részein a céklát „répa”-nak is nevezik. A cékla nitrátot tartalmaz, amely a szervezetben nitrogén-monoxiddá alakul. A nitrogén-monoxid értágítóként hat, és ellazítja a szív simaizmait. Az értágító szer enyhíti az erekre nehezedő nyomást azáltal, hogy kitágítja azokat, és ezáltal csökkenti a vérnyomást.
A cékla előnyei a következők:
- Alacsony kalóriatartalmú és segíti a fogyást
- Magas rosttartalmú, enyhíti a székrekedést és segíti az emésztést.
- Segít csökkenteni a magas vérnyomást.
- Fiatalabb megjelenésű bőrt biztosít.
Zab
Manapság igen csak aranykorát éli a zab. Nem csoda hiszen rendkívül jó összetett szénhidrát, amelynek alacsony a kalóriatartalma. Ezáltal a diétába is remekül beilleszthető. Másik előnyös tulajdonsága, hogy a zab javítja a szív egészségét és csökkenti a magas vérnyomást. A zabnak magas a rosttartalma, ami hozzájárul a jólakottság érzéséhez.
A béta-glükán segít csökkenteni a koleszterinszintet, mert csökkenti a plakk képződés az erekben. A plakk képződés csökkenése megkönnyíti a vér áthaladását az apró ereken. Ennek eredményeként a vérnyomás normális marad, amikor a vér könnyen áthalad a kapillárisokon (apró ereken). Ez megmagyarázza, hogy a zab miért csökkenti a vérnyomást.
A zab legjelentősebb előnyei a következők:
- A zab segít a fogyásban
- A zabban lévő rost segíti az emésztést
- Segít csökkenteni a magas vérnyomást
- Szabályozza a vércukorszintet