spot_imgspot_img
spot_img

Autizmussal a fellegek felett

-

Article Top Ad (AdSense)

Az egyik legismertebb légitársaság minden utasa számára magas minőségű utazási élményt kíván nyújtani. Annak érdekében, hogy a rejtett fogyatékossággal, köztük az autizmus spektrum zavarral élők is megkapjanak minden szükséges támogatást a repülőút során, több mint 24 000 alkalmazottjának, köztük a Cabin Crew nemzetközi csapatának és a földi kiszolgálószemélyzetnek szervezett speciális továbbképzést. Az autizmus világnapja alkalmából a légitársaság felhívja a figyelmet, hogy mely nehézségekkel kell szembenézniük a spektrumzavarokkal élőknek egy repülőút során, és hogy ezeket miként lehet enyhíteni.

Az autizmus spektrum zavar – amely rejtett fogyatékosságnak minősül – neurológiai és fejlődési rendellenesség, amely többek között befolyásolja a szociális, tanulási, viselkedési és kommunikációs készségeket, képességeket, ugyanakkor megnyilvánulhat az érzékelés és észlelés terén is. Tünetei és azok súlyossága egyénenként nagy eltérést mutathatnak, ezért is nevezik spektrumzavarnak. 2008-tól kezdődően április 2-át az ENSZ az autizmus világnapjává nyilvánította.

Fotó: unsplash

Az autizmussal élők számára a repülőtér és a repülőgép fedélzete túl zajos, világos, zsúfolt vagy egyszerűen ismeretlen lehet, ami nyugtalanságot és feszélyezettséget válthat ki belőlük. A légitársaság mindent megtesz annak érdekében, hogy megkönnyítse és élvezetessé tegye számukra is a repülést.

Fotó: unsplash

Világszerte több mint 24 ezer légiutas-kísérő és földi alkalmazott végezte el az Emirates „Bevezetés az autizmusba és a rejtett fogyatékosságba” képzését. A 2022-ben indult kurzus olyan témaköröket érint, mint az autizmus felismerése és az empatikus válaszreakciók elsajátítása, továbbá gyakorlati tanácsokkal szolgál a rejtett fogyatékossággal élő utasok támogatására. A speciális igényű utasokat elsősorban a képzésen részt vett légi- és földi személyzet segíti, akiket könnyen fel lehet ismerni a napraforgó-kitűzőikről, mivel ez a virág a rejtett fogyatékosság nemzetközi szimbóluma a repülőtereken. A cég a szakképzett személyzetén túl több olyan szolgáltatással is segíti az autizmussal élő utasait, amelyek élvezetes utazást biztosítanak számukra.

Fotó: Emirates

Előfoglalási lehetőségek

A vállalat nagy hangsúlyt fektet arra, hogy utasai számára a lehető legtöbb információval szolgáljon még az utazás megkezdése előtt, így biztosítva a pontos tervezhetőséget és ezáltal a nyugalmat. Az autizmussal élő utasok és kísérőik térítésmentesen választhatják ki a számukra legideálisabb ülőhelyeket, például a gombnyomásra működő válaszfallal ellátott középső üléssorban. A légitársaság az étkezés terén is szeretné a lehető legnagyobb biztonságérzetet nyújtani a rejtett fogyatékossággal élő utasai számára, így lehetőséget biztosít az ételek előrendelésre, legyen szó bármilyen speciális diétáról, étkezési szokásról.

Fotó: unsplash

Szenzitív reptéri kiszolgálás

A Dubaji Nemzetközi Repülőtéren az érkezés és távozás megkönnyítése érdekében az autizmus spektrum zavarral élő utasok és kisérőik az összes terminálon 2 órán át ingyenesen parkolhatnak, de speciális igényű ügyfelek számára kialakított taxit is igénybe vehetnek. A légitársaság a repülőtéren továbbá autizmusbarát útvonalat is biztosít, ami magában foglalja az elsőbbségi kiszolgálást az utasfelvételnél, az útlevél-ellenőrzésnél, valamint a beszállásnál, így igény szerint elsőként vagy utolsóként is felszállhatnak a repülőre. A szolgáltatás napraforgó mintás nyakpánt viselése esetén vehetők igénybe, amely a reptéri kiszolgálószemélyzettől vehető át.

Fotó: Freepik

Komfortos utazási élmény

A cég mindent megtesz annak érdekében, hogy azok az utasok, akik előre jelezték rejtett fogyatékosságukat, kísérőjükkel vagy gondviselőjükkel együtt ülhessenek. A környezeti hangokra érzékeny, First és Business Class osztályon utazók zajszűrős fejhallgatóval zárhatják ki az utastér hangjait, fényérzékenység esetén, pedig a légiutaskísérők tudnak nyugodtabb környezetet biztosítani az egyéni lámpák kikapcsolásával és az ablakok elsötétítésével. A repülőút során a légitársaság többféle elfoglaltságot is biztosít, amelyek leköthetik a speciális igényű utasaik figyelmét. A fedélzeti szórakoztatórendszer, az ice kínálatában több ezer film, mese, műsor, zene és közel 100 videójáték nyújt felhőtlen kikapcsolódást – a vállalat saját alkalmazásán keresztül a lejátszási lista kényelmesen, otthonról is összeállítható már az utazás előtt. Továbbá a gyermekek a „Fly with Me” kreatív foglalkoztatóival is leköthetik magukat.

Fotó: unsplash

A rejtett fogyatékossággal élő utasok által igénybe vehető szolgáltatások teljes listájáról a légitársaság oldalán található bővebb tájékoztató.

Ilyen is történt! Sztorik a repülésről

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!