Anti-Valentin nap

-

Bizony vannak olyanok is, akiket a Valentin-nap kifejezetten bosszant! Nyilván nincs semmiféle szabály arra, hogy kötelező lenne szeretni ezt az „ünnepet” és mindenkinek saját döntése az is, hogy megtartja, avagy nem.

Fotó: Flickr

Valentin nap

A 20. század végétől világszerte elterjedt “szerelmes-ünnepként”. Szent Bálint (Valentin, vagy Valentinus) a szerelmesek, a lelki betegek és az epilepsziával élők védőszentje. Magyarországon e szentnek csak szórványosan alakult ki kultusza. Az angolszász szokás Magyarországon az angol elnevezés magyarosított formájú átvételével, mint Valentin-nap vált ismertté és népszerűvé az 1990-es évektől kezdődően. Ezen az ünnepen a szerelmesek megajándékozzák szerelmüket, valami kedves kütyüvel. A social media felületek ontják magukból az ábrándos, szerelmes üzeneteket, a nagy megmondó igazság idézeteket. Lépten nyomon érzelgős képek fogadnak minket és kedvesünknek szinte kötelező módon emojikat küldünk a szivecskéktől a puszilósig, csak hogy bizonyítsuk érzéseink komolyságát. Aha ez most tényleg komoly?

Fotó: Flickr

Mi történik az emberekkel?

Ilyenkor örjítő tumultusban mindenhol szivecskés izék lepik el a boltok kirakatait. Plüss mindenfélék garmadája hirdeti a szerelem hullámhosszát és elbódult tömegek rohangásznak város és világszerte. Mindenki arra törekszik, hogy beszerezze a szerinte legédesebb, legcukibb valamiket, amit átitat a szerelmes báj. A szemérmesség egybeforr a szemtelenséggel, leginkább a különféle negédes fityfenék árával kapcsolatosan, de nem bánjuk, hiszen Valentin nap van! Csak szólunk, ez is olyan, mint bármelyik nap! Ja, hogy elvárássá vált megünnepelni és bizonygatni azt, amit egyébként minden nap kéne? Ez már „másnapra” tartozik.

Fotó: Flickr

A Valentin nap tulajdonképpen nem szól másról, csak a szerelem látszatának keltéséről és ezt ‘megtámogatólag’ megteszünk érte és megveszünk ‘érte’ mindent. Immáron egy teljes piac épült fel a Valentin nap köré és ontják magukból a végül is felesleges tárgyak tömkelegét. A különböző cégek ebben az időszakban, egymást túlszárnyalva olyan tárgyakkal rukkolnak elő, amitől elolvadhat a párunk, tehát megvesszük.

Fotó: Flickr

A Valentin nap amúgy Bálint-nap

Sajnos az eredeti vallásos napot szinte teljesen háttérbe szorította a negédes mosolygás, a szerelem feltüzelése és a párunk és saját magunk ámítása. A rómaiak az ünnepet Lupercus és Faunus isteneken kívül az ókori Rómát alapító legendás testvérpár, Romulus és Remus tiszteletére tartották meg. A keresztény szokás eredete, hogy Szent Bálint, Terni (akkori nevén Interamna) püspöke a 14. században a jegyesek és fiatal házasok védőszentjévé vált Angliában és Franciaországban. Erről a szentről elterjedt egyik történet. Eszerint mielőtt keresztény hite miatt II. Claudius császár idején kivégezték, Bálint a hite erejével a börtönőre vak leányának visszaadta a látását. Mielőtt – a hagyomány szerint – február 14-én kivégezték, búcsú üzenetet küldött a lánynak, amelyet így írt alá: „A Te Bálintod.” Ez a Bálint-napi üzenetküldés eredetének leggyakoribb magyarázata. Eme magyarázat viszont már porba hullt, és felvirágzott helyette a Valentin- napi üzenetek és az ebből kialakuló Valentin-nap.

Fotó: Flickr

Anti Valentin-nap

Valentin-nap elég megosztó ünnep és rengetegen vannak, akik egyáltalán nem tartják, nem kedvelik. A legjobb tanács, az Anti Valentin-nap! A leginkább elterjedt kritika a felhajtás, ami ezzel jár, illetve az, hogy sok esetben már „üzletről” szól, a pénzköltés napja. Van, aki azt utálja benne, hogy ezen a napon szinte kötelező jelleggel kell szeretni, szerelmesnek lenni, milyen már ez? Nehogy már előírják az érzéseket!

Fotó: Flickr

Tartsunk Én napot!

Sok minden jött már Kínából, de például átvehetjük a november 11-én tartott Szinglik napot, amit direkt a Valentin nap előtt tartanak. Ilyenkor nem a párjainkat, hanem magunkat kell megünnepelni. Elgondolkodtató, hmm…nem is rossz! Tehát aki utálja a Valentin napot az ünnepelje meg magát és szánjon magára időt! Ezen a napon foglalkozzunk non-stop magunkkal! Hogy ez hányféleképpen lehet megtenni, szinte végtelen a lista! Aludjunk, pihenjünk egész nap, nézzük meg a kedvenc filmünket, együk a kedvenc ételünket, nassoljunk kedvünkre. A hölgyek tegyék fel a kedvenc arcpakolásukat, manikűr, pedikűr, fodrász. A férfiak menjenek haverokkal sörözni, kedvükre autókázzanak, vagy éppen, aki szeret barkácsoljon. Tegyünk olyat, amire sosincs idő! Játszunk számítógépes játékokkal, vagy cseverésszünk a barátnőkkel! A legfontosabb, hogy harmóniában töltsük ezt a napot önmagunkkal.

Fotó: Flickr

Nem kell törődni a szívecske áradattal

Ha valaki tényleg nem szereti a Valentin napot, ne foglalkozzon vele. Tegye ugyanúgy a dolgát, mint bármelyik másik napon. Maximum meg lehet mosolyogni a virágcsokrokkal rohangászó férfiakat és a izgatottan topogó nőket. Kifejezetten alkalmas ez a nap egy szingli csajos, pasis estére és még jól ki is jöhetünk belőle, ha közben párra lelünk… Ilyenkor sokan „vadásznak” kapcsolatra, úgy a  flört és incselkedés napja.

Fotó: Flickr

Jó hír a Valentin-nap utálóknak

Bár jellemzően a különféle „valentinos kegytárgyak” nem éppen pénztárcakímélő árazással jelennek meg a boltokban, mégis van jó hír is. Ebben az időszakban elég sok leárazással is találkozhatunk! Ha valaki szeretne énidőt- és ezzel kapcsolatban megajándékozza magát valamivel, érdemes jó alaposan körbe kémlelni a kínálatot.
A végére csak annyit, ha tényleg anti Valentin nap hívő vagy és idegesít a felhajtás, ami körülvesz téged- egyszerűen csak ne foglalkozz vele!

Szerző: Budafoki Tamás

A fiataloké a jövő

Ahol több, mint száz évig élnek: a Kék zónák titkai

 

 

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!