spot_imgspot_img
spot_img

Angela Merkel a világ legbefolyásosabb nője – 7 dolog, amit nem tudtál róla

-

Article Top Ad (AdSense)

Boldog Szülinapot, Angela Merkel! Németország kedvenc politikusa ma ünnepli 67. születésnapját, az alkalom tiszteletére pedig hét szórakoztató tényt gyűjtöttünk össze a német kancellárral kapcsolatban.

1. Folyékonyan beszél oroszul

Annak ellenére, hogy németek ezrei menekültek el az NDK területéről, Merkel apja hat héttel azután költöztette családját Hamburgból a szovjet ellenőrzése alatt álló Kelet-Németországba, hogy Angela 1954-ben megszületett.

Akárcsak az NDK-ban nevelkedett többi gyerek, Merkel az iskolában oroszul tanult. Kelet-Németország orosz versenyének háromszoros bajnoka lett. A kancellár ritkán beszél a nyilvánosság előtt oroszul.

2. Az egyetemen pultos volt

Miközben a lipcsei Karl Marx Egyetemen fizikát tanult, Merkel két vizsga között munkát vállalt a diákoknak fenntartott diszkóban, itt pultosként dolgozott.

 „Minden eladott ital után további 20–30 pfenniget kaptam (a német márka váltópénze – a szerk.) és ez hetente körülbelül 20–30 márka pluszt jelentett. Ez nagyjából fedezte a bérleti díjamat.” – nyilatkozta Merkel. 1986-ban Kelet-Berlinben doktorált.

Angela Merkel
Folyékonyan beszél oroszul | Fotó: Maszol

3. Állást ajánlottak neki a Stasi-nál

A hetvenes évek végén Merkel adjunktusi állásra jelentkezett egy mérnöki iskolába. Az állás megszerzésének feltételeként azt mondták neki, hogy be kell számolnia a kollégáiról a Stasi-nak, Kelet-Németország rettegett titkos rendőrségének. Merkel visszautasította az ajánlatot, nem volt hajlandó kémkedni. Azt mondta, túlságosan fecsegő típus ahhoz, hogy jó kém legyen belőle.

Ha akkor igent mond, jó eséllyel ma nem lenne Németország kancellárja, lehetetlenné vált volna egy ilyen politikai karrier elérése. Az újraegyesítést követően a Stasi-val való bármilyen korábbi kapcsolat szinte politikai öngyilkosságnak számított.

4. Egy szaunában ünnepelte a berlini fal leomlását

1989. november 9-én, azon az éjszakán, amikor a berlini fal leomlott, jelezve a 40 éves kommunista uralom végét Kelet-Németországban, az akkor 35 éves Merkel éppen egy wellness programon vett részt, egészen pontosan szaunázott.

Amikor meghallotta a hírt, el is indult hazafelé, viszont a nagy mozgás miatt a határon ragadt és itt egyedül ünnepelte a kommunista uralom végét. Később hazaértekor egy sört is megivott ünneplés gyanánt.

Angela Merkel beszédet mond
Angela Merkel beszédet mond | Fotó: Magyar Nemzet

5. Első férje vezetéknevét használja

Angela Kasner néven született, de Angela Merkel lett, amikor 1977-ben feleségül ment Ulrich Merkel fizikushoz. A házasság körülbelül öt évig tartott. Merkel ahelyett, hogy a válás után visszatért volna leánykori nevéhez, megtartotta első férje vezetéknevét, amit azóta is használ.

Merkel második férje Joachim Sauer, a berlini Humboldt Egyetem professzora és nem szereti a nyilvánosságot. Olyannyira, hogy még Merkel 2005-ös kancellári beiktatásán sem vett részt. A német média ekkor”Az operának fantomja” becenevet aggatta rá.

6. Nagyon ügyes szakács

Merkelt állítólag nagy büszkeséggel tölti el főzőkészsége, különösen szilvás süteményéről híres. Rendszeresen felfedezik berlini szupermarketekben, ahol készpénzben fizet az élelmiszerekért. Egyszer elmondta Goodluck Jonathan volt nigériai elnöknek, hogy minden reggel reggelit készít férjének.

Angela Merkel főz
Nagy szakács hírében áll | Fotó: AP News

7. Fél a kutyáktól

Miután 1995-ben megharapta egy, Merkel azóta halálosan fél a kutyáktól. Állítólag Vlagyimir Putyin orosz elnök 2007-ben közös találkozóra vitte elég méretes kedvencét, hogy megpróbálja megfélemlíteni a kancellárt. Merkel később azt mondta:

„Megértem, miért csinálta ezt, csak bizonyítani akarta, hogy ő a férfi. Fél a saját gyengeségétől.”

Források: Iamexpat

Az amerikai üzletasszony, akinek magyar vér csörgedezett az ereiben: Estée Lauder

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!