Alzheimer-világnap – Szeptember 21.

-

Az Alzheimer betegség a tudomány mai állása szerint nem megelőzhető és nem gyógyítható. Rengeteg erő és kitartás kell a kezeléséhez. Mit tehetünk? 

A világnap

A Nemzetközi Alzheimer Társaság kezdeményezte Edinburgh-ban 1994. szeptember 21-én megnyitott éves konferenciáján, ott hirdették meg legelőször, a társaság alapításának 10. évfordulója alkalmával. 2012-től a kampány egész szeptember hónapra szól, (Alzheimer-világhónap; World Alzheimer’s Month), melynek tetőpontja szeptember 21. Immáron 25 éve rendezik meg az eseményt, melynek alapvető célja, hogy felhívja a figyelmet a betegségre. Tevékenységük bélyegét ezen a napon pecsételik le és teszik közzé az aktualitásokat, illetve a demencia egyre nagyobb mértékű terjedését.

Fotó: Pixabay Alzheimer gyógyíthatatalna betegség, melynek kezelése, csak kitolja a rosszabbodó tüneteket.

A 2021-es évben még komolyabb figyelmet szentelnek erre a betegségre, hiszen a pandémia által is sok pszichés megpróbáltatásba van részük az ebben érintetteknek. Nagy általánosságban az idősebb emberek szenvednek ebben a betegségben, de sajnos a statisztikák alapján egyre inkább kitolódik az életkor határ a fiatalabbak felé. A Nemzetközi Alzheimer Társaság a világ populációjában érintett embereket 50-60 millió főre becsüli, bár a betegséget korai időszakában nagyon nehéz felismerni. Sokan vannak, akik még nem mutatják a tipikus tüneteket, vagy éppen ingadozó állapotuk lévén egyéb problémákra lehet gondolni. A betegséget legtöbbször későn diagnosztizálják, vagy azért, mert nem gondolnak rá, vagy mert teljesen általános lehet az esetenkénti zavart állapot.
A betegség kialakulásának átlag életkora hazánkban 78 év volt. A nemek közti megoszlásban az figyelhető meg, hogy inkább a nőbetegek vannak hangsúlyosabb arányban.

Az Alzheimer betegség kialakulása

A kór kialakulásának okai eddig még nem ismertek. A tudomány és a kutatások azt tudták eddig felmérni, hogy mik azok a rizikófaktorok, amik esélyesebbé teszik a kialakulását. Ilyenek a magas vérnyomás, fejtraumák, rosszul kezelt cukorbetegség, egyes nyugtatók túlzott használata. De lehet még köze az elhízáshoz, illetve egyéb pszichés traumákhoz, amit az illető nem tudott feldolgozni.

Fotó: Pixabay Alzheimer betegség feledékenységgel, és a világlátás elvesztésével jár.

Az Alzheimer betegség tünetei korai szakaszban

Az Alzheimer-kór neurodegeneratív betegség. Biológiailag az agy meghatározott területein plakkok, illetve zárványok alakulnak ki. Ez az agyi funkciók beszűküléséhez vezet, ami által vékony mezsgyére kerül jó néhány teljesen természetes funkció. Eleinte a beteg képtelen befogadni az új információkat, rendszeres memória zavarral küzd. A kezdeti stádiumban ez szinte észrevehetetlen, főleg az idősebb embereknél. Jellemzően nehezen értik az összetett szavak értelmét és az elvont kifejezéseket. Összekeverik a fogalmakat és teljesen máshogy asszociálnak a kifejezésekre. A beteg nehezen bánik a szavakkal, melyeket rosszkor, rossz helyen is használ. Előfordul, hogy túl gyorsan, vagy lassan beszél, minek következményeként értelmetlen helyen és szókörnyezetben használja a szavakat. Tipikus tünetei, hogy nem igazodik el a már ismert környezetben, könnyen eltéved, illetve teljesen elveszíti az időérzékét. A napok, hónapok összeötvöződnek, egymásba érnek- ez miatt sokszor nem is érti a beteg miért történnek körülötte a dolgok. Az általános magatartása megváltozik, esetenként agresszióval próbálja ellensúlyozni az általa érthetetlen szituációkat.

Fotó: Pixabay Alzheimer betegség főleg idős korban erősödik fel.

Az Alzheimer betegség későbbi fázisa

A feledékenység egyre fokozódik, mely a mindennapok alapvető tevékenységeiben is megnyilvánul. A betegség tudat már nem létezik az érintett személyben, nehézséget okoz a általános önfenntartás (öltözködés, háztartás, vásárlás, stb..) A beteg ebben a stádiumban képtelen fenntartani saját életét és szociális, társadalmi identitását. A magatartás ilyenkor már nehezen kezelhető és alapvetően lehetetlen elérni bármiféle logikus reakciót. Folyamatos szorongás, depresszió jelentkezhet. A viselkedés teljesen megváltozik. Lehet teljes bezárkózás és visszahúzódás, paranoia jöhet létre, vagy agresszív, támadó, bántó viselkedésben oldja meg a mindennapokat. Ezek keveréke is tapasztalható, ami folyamatos kedélyállapot változásokkal jár. Szinte az egyik pillanatról a másikra változik meg a beteg viselkedése és az emberekhez való hozzáállása.

Az Alzheimer betegség végfázisa

Az Alzheimer betegség a tudomány mai állása szerint nem megelőzhető és nem gyógyítható. A magatartás teljesen megváltozik. Már nem ugyanaz az ember, aki korábban volt, csak nyomokban fedezhető fel a beteg régi énje. Teljes biológiai leépülés következik be. Csökken a testsúly, étvágytalanság, végtag merevség és járásképtelenség lép fel. A mindennapi életre teljesen alkalmatlanná válik, önellátásra képtelen lesz. Végül beszédkészsége és beszédértése megszűnik, inkontinencia és epilepsziás rohamok jelentkezhetnek. Nem ismeri fel a környezetét, sem az embereket és csak néha rövid időre képes emlékezni arra ki is ő valójában. A beteg már ilyenkor álomvilágban él és nem a valót, csak az emlékeiből épülő kusza alternatív valóságot érzékeli.
Általánosan a betegség az idős életkorban jellemző. Ezért az egyéb időskori betegségek miatt nem mindenki éli végig a betegség összes fázisát. Társuló halálos betegségek nélkül a korai stádiumában megállapított Alzheimer betegség várható fennállási időtartama 5-8, akár 10 évre tehető.

Az Alzheimer betegség kezelése

Mivel nem gyógyítható, csak ideiglenes és időszakos a beteg állapotát figyelembe vevő gyógyszeres tüneti kezelésre van lehetőség. A kezelések célja a funkcionális kapacitás megőrzése- minél hosszabb ideig- ezzel elkerülve a hosszan tartó kórházi kezelést.

Fotó: Pixabay Alzheimer betegség kezelése közs érdek, és az alapellátási rendszer része.

A kezelésekkel elsősorban az Alzheimer-kór tüneteinek csökkentését lehet elérni, mint az álmatlanságot, a szorongást, az ingerlékenységet és a hangulatzavart.
A demens beteg egészségügyi ellátása, gondozása, alapvetően alapellátási kompetencia. Szakorvosi, háziorvosi ellátásban kell részesülnie és folyamatosan kontrollálni kell az állapotát. A fellépő problémák kezelése elengedhetetlen, hiszen a demencia alapkivizsgálására, a gyógyszeres kezelés beállítására és a betegek gondozására elsősorban a neurológiai járóbeteg-ellátóhelyeken van lehetőség.

Forrás: Wikipédia, Orvostudomány

Fotó: Pixabay

A beoltottak között több az új fertőzött, mint az oltatlanok között

Figyeljünk a jelekre – a cukorbetegség komoly szövődményekkel járhat!

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!