Aludd magad szépre selyemben

-

A selyem az egyik legszebb és legelegánsabb anyag. Luxus a javából… de szépségén még az előnyei is túl tesznek. Mert, azon kívül, hogy egy teljesen természetes anyagról van szó, nem csak egészséges, de még csodálatosan széppé is varázsol. 

Ezt az egyedülálló szövetet az aprócska méretű selyemhernyó gubójából készítik. Először a gubót alkotó selyemszálak lefejtik, majd a selymet összefonják és így születik meg ez a csodálatosan csillogó szövet, amelyet az ember nagyjából 6000 éve készített először. Ez alatt a sokezer év alatt (de még most is) a legkiválóbb minőségű selymet gyártva Kína uralta a világ selyemtermelésének nagy részét. A történelem során selyemből készítettek ruhákat, használták vallási rituálékhoz, értékes csomagolóanyagként, de még fizetőeszközként is.

A legtöbben úgy vélik, hogy a különböző selyemtermékeket csak úrias hóbortból veszi az ember, pedig sokkal több jótékony hatása van, mint gondolnánk, például:

A selymes haj

Ha igazán őszinték akarunk lenni, sokszor már a reggeli felkelés is egy kisebb fajta próbatétel, hát még, amikor az éjszaka összekócolódott hajunkkal kell megküzdeni. Ám, ha selyempárnahuzatot használunk, akkor ez a probléma örökre megszűnik. Viszlát gubancok és töredezett haj. A selyempárnahuzatnak köszönhetően hajunk simán csúszkálhat a párnán, és ez megakadályozza a haj töredezését és elvékonyodását. Azoknak, akiknek száraz a hajuk (mint például nekem) egy átlagos párnahuzat nagyobb kárt okozhat, mint gondolnánk. A selyem természetes tulajdonságai viszont elősegítik a haj hidratációját, így a haj selymes és sima marad.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Silky (@silkybudapest) által megosztott bejegyzés

Kevesebb ránc

Ahogy a selyempárnahuzat kisimítja a hajat, úgy kisimítja a bőrt is. A selymen könnyedén siklik az arcunk, anélkül, hogy meghúzná vagy megnyújtaná a bőrt. Volt már olyan, hogy teljesen összegyűrődött arccal ébredtél és rajta volt még az összegyűrt ágynemű lenyomata is? Nos, a selyem lágysága által a bőrünk könnyen tud lélegezni és ezzel örökre megszűnhetnek a különböző reggeli avantgárd arc és nyakminták. Ráadásul természetes hőszabályozó is: vagyis télen fűt, nyáron hűt. És még nincs vége! Ahogy öregszünk, bőrünk egyre jobban elveszíti rugalmasságát és megjelennek az első finom ráncok. Ha viszont arcunkat a selyem finom anyagán pihentetjük éjszaka, azzal megakadályozhatjuk bőrünk idő előtti öregedését. És mivel nem szívja magába a nedvességet, hajunkhoz hasonlóan bőrünk is képes lesz megőrizni nedvességtartalmát. Ehhez pedig akár egy selyemből készült szemmaszk is tökéletes társ lehet…

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Zapi Design (@zapi.dsgn) által megosztott bejegyzés

Hipoallergén

Selyempárnán aludni nem csak azt is jelenti, hogy reggel csodaszépen ébredünk, hanem azt is, hogy egészségesebbek leszünk. Mert a selyem jótékony hatással van az érzékeny, irritált bőrre, enyhíti a pikkelysömör és a bőrgyulladás tüneteit – és azért valljuk be, hogy az extra puha tapintás sem egy utolsó szempont. Mivel a selyem természetes anyag kiválóan alkalmas az érzékeny bőrűek vagy az ekcémától szenvedők számára.: megakadályozza az irritált bőr túlmelegedését, kidörzsölődését és kiszáradását.

A selyem további előnye, hogy a felületén nem képesek megélni a baktériumok. Ez egyben azt is jelenti, hogy éjszaka az arcunk mindig egy tiszta felületen pihenhet, ami például egy pattanásos, vagy gyulladt bőr számára kifejezetten előnyös lehet. Végül, a selyem sűrű szövésének köszönhetően taszítja a port, a poratkákat és a pollent, ami az asztmában vagy más allergiában szenvedőknek igazi felüdülés lehet.

Most már te is tudod, hogy selyempárnán aludni nem csak fényűzés, de egészséges és szépítő is egyben… bár kicsit drágább, mint a pamut vagy az egyéb kevert anyagokból készült dolgok, hajunk, bőrünk, és persze egészségünk ennyit talán megérdemel.

Ha tetszett, olvasd el ezt is:

Így zárják a napot a sikeres emberek – szuper tippek a pihentető alváshoz

 

 

 

 

 

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!