Téged érint a fránya allergiaszezon?

-

Van, aki beleszippant a levegőbe és illatok garmadáját érezve, csodálatosan érzi magát, de van olyan is akinek bele se kell szimatolni, máris könnybe lábad a szeme. A környezet változásával, mi is változunk, szervezetünk nem egyformán dolgozza fel azokat a behatásokat, amik napról napra érik. Kijelenthető tény, miszerint mára az emberi populációt komolyan érinti az- úgynevezett- allergia. Nevezhetjük népbetegségnek, de ez túlzás. Mindenkinél más és más. Egyénileg reagálunk, egyénileg korrigálunk. Mit jelent ez? Egyszerűen a kapott gének, az immunrendszer és a környezeti hatások, „áldozatai” vagyunk.

Mit tudunk az allergiáról

A szezonális szénanátha az egyik leggyakrabban előforduló allergiás megbetegedés. Ezt egyre többen tapasztalják. Viszket az orrunk, és egyre többet tüsszögünk, alapvető felszereléssé válik a papír zsebkendő. Bedugul az orr, és nem tudjuk okát, a szemeink pedig könnybe lábadnak, és éppen résnyire tudjuk csak kinyitni. Tényleg kellemetlen helyzet. Mikor beköszönt a tavasz rengetegen rettegnek azon gondolkodva „na az idén, hogy vészelem át”. Napjainkban sajnos növekszik azok száma, akik allergiás tüneteket tapasztalnak magukon, még akkor is, ha azt hitték, őket ez soha nem érheti el. Amennyiben találkozik valaki a tipikus tünetekkel, még ha enyhe is, az már elég nyomós ok arra, hogy kivizsgáltassa magát. Így még időben kezelheti, illetve elkerülheti a problémákat.

Fotó: Pixabay

A megoldás nem is megoldás az allergiára

Faramuci, teljesen elrugaszkodott megoldás az, hogy a minimumra csökkentjük a szabadban töltött időt. Nyilván ez badarság, mert már alig vártuk a tavaszt. Amit viszont érdemes figyelembe venni, az a pollennaptár! Kora tavasztól, késő őszig figyelemmel kísérhetjük a különböző növények porzását, és így elkerülhetővé válnak az erőteljesebb allergiás tünetek. Az érzékenyeknek elsősorban tudni kell, melyik növényre vagy mire allergiásak, és csak ez után vehetik hasznát a táblázatnak. A másik alapvető fontosságú tény, hogy az allergia sokkal bonyolultabb, mint gondolnánk. Előfordulhat az úgynevezett keresztalergia is, ami akkor jöhet létre, ha többféle pollenre vagyunk érzékenyek és egyik átnyúlik a másikba.

Fotó: Pixabay

Elég érdekes megfogalmazás, de az allergia a szervezet erős reakciója olyan anyagokra, amik alapvetően ‘nemkárosak’ és nem okoznak allergiát. Ha fennáll az allergia- egyszerűen a szervezet ellenanyagokat termel és védekezik a „behatolóval” szemben. Igyekszik a véráramlás segítségével ezeket mindenhova eljuttatni, mert az emberi szervezet roppant okos, és alkalmazkodóképes. Ennek persze a felszínen különféle megnyilvánulásai vannak, mint az orrviszketés, a könnyezés, köhögés, és legrosszabb esetben a légszomj.

Fotó: Pixabay

A pollenek mindenhol ott vannak

Mikor eljön a virágzás, óhatatlan, hogy a környezetünkben szinte mindenhol megtalálhatóak a pollenek. Ne lehet előlük elbújni, és nem lehet mindig mindenhol fizikálisan védekezni. Ez azért van, mert a virágzás folyamatos és periodikus, illetőleg könnyen terjed a levegő mozgásával. Megtapad mindenhol, és terjedése rapszodikus. Ezek az allergén anyagok megtapadnak az élelmiszereken is, így még ha fokozottan is figyelünk oda- óhatatlanul találkozhatunk velük. Emellett a fűszernövényeken is egyaránt megtalálhatóak a hasonló kémiai szerkezetű molekulák, melyet kereszt-allergéneknek is nevezünk. Ezek bár nem teljesen hasonlóak, mégis kiválthatják az allergiás tüneteket. Ezeket a keresztallergiákat tehát kiválthatják olyan ételek is, melyekhez valamilyen formában alapanyagok, ételek kapcsolhatóak. Tehát az allergia nem más, mint a szervezet túlzott reakciója.

Fotó: Pixabay

Fotó: Pixabay

Rossz hír az allergiásoknak

Sajnos azt kell mondani, hogy az allergia azon problémák „betegségek” közé tartozik, amit a tudomány mai állása szerint még nem fejtettek meg, tehát nem gyógyítható. Ezért a megelőzésen van a legnagyobb hangsúly. Ami ma rendelkezésre áll az, hogy hosszú vizsgálatok alapján kideríthető az okozó, az allergén, és amint ez megvan- alkalmazhatóak rá bizonyos gyógyszeres kezelések. Az biztos, hogy csakis szakorvos segítségével, és teljesen egyénre szabottan lehet megoldásokat találni. A probléma komplexitása miatt muszáj minden embernél az egyénre kialakított megoldás. Ezért még mindig a legjobb, ha elkerüljük azokat a helyzeteket, ahol fellelhető, megtalálható a személyenként változó allergiát okozó növény. Használhatunk gyógyszereket, szemcseppeket, és orrsprayt a tünetek enyhítésére.

Az allergia kialakulásának okai

Előfordul, hogy aki soha nem tapasztalata- egyszer csak allergiás lesz valamire, és az is, hogy aki már hosszú ideje küzd vele, enyhülni véli a tüneteket. Az allergia kapcsán rengeteg vizsgálat, számos kutatás folyik. Azt már megállapították, hogy nem egyértelműen örökletes probléma, viszont magát a hajlamot, az érzékenységet könnyen átadják egymásnak a nemzedékek. A környezeti változások, a levegő szennyezettsége, az élelmiszerekben megtalálható vegyszerek, a mozgásszegény életmód- mind befolyásolják ezt a betegséget. A vizsgálatok azt is kimutatták, hogy mentális okok, mint a stressz is befolyásoló tényezők lehetnek a kialakulásánál. A pandémia által ugyancsak előtérbe kerülhet ez a betegség, mivel a túlzott higiénia is gátolja a szervezet ellenálló képességét. Az okok hosszan sorolhatóak, és legtöbb esetben nehéz megállapítani a kialakulásának miértjeit. Az viszont biztos, ha már egy szervezetben előfordul az allergiás reakció, tehát kialakul, akkor feltételezhetően maradandó is lesz.

Szerző: Budafoki Tamás

Fotó: Pixabay

A férfiak jobban aggódnak az egészségük miatt, mint a nők

4 tipp, hogy hogyan vágj bele az egészséges életmódba

A csók nemcsak jó, hanem egészséges is

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!