spot_imgspot_img
spot_img

Állami cég alakult az élelmiszerpazarlás megállítására

-

Article Top Ad (AdSense)
A világ társadalmi felosztása és a gazdasági helyzet egyértelműen a fogyasztói társadalomra épül. Ennek okán rengeteg olyan élelmiszer, alapanyag kerül megsemmisítésre, melyet alapvetően fel lehetne használni. Erre eddig senki nem ügyelt és az sem véletlen, hogy a MUNCH nevű applikáció- amit fiatal egyetemisták hoztak létre az élelmiszerpazarlás megakadályozására- nemzetközi sikert aratott. Most úgy néz ki, hogy államilag is felfigyeltek erre a problémára, mely egyrész csökkenteni tudja a környezetszennyezést, másrész gazdaságilag is számottevő haszonnal jár!
Fotó: Pixabay

Állami Élelmiszermentő központ

Nemrégiben alakult meg az Élelmiszermentő Központ Nonprofit Kft. Az állam által alapított cég célkitűzése azon élelmiszerek begyűjtése a forgalmazóktól, illetve az eladási pontokról, melyek még felhasználhatóak. Azon élelmiszereket, amelyek még 48 óra elteltével is egészségesen felhasználhatóak- a cég begyűjti, ezzel elejét véve az óriási méreteket öltött, kidobott alapanyagok káros következményeinek. A cég elméletileg már februártól elkezdi a működését, mellyel elejét lehet venni a pocsékolásnak, ami gazdasági szempontokat mérlegelve is nagy segítsége lehet a piacnak.
A céget 3 millió forintos alaptőkével hozták létre, melynek tulajdonosa az állam, és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felügyelete alatt működik. A társaságot Hodorics András irányítja, aki korábban a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. vezérigazgató-helyetteseként is dolgozott.
Fotó: Pixabay

Az Országgyűlés megszavazta

December közepén történt, hogy az Országgyűlés megszavazta az élelmiszer-pazarlás csökkentésére hivatkozó, élelmiszerláncot szabályozó törvény módosítását. Ennek értelmében az úgynevezett multiknak, illetve a 100 milliárd forintnál nagyobb árbevételű láncoknak kötelező felajánlani a lejárat közeli termékeiket, élelmiszereket. Mindezt a törvényben foglalt kritériumok alapján kell megtenni, mégpedig 48 órával a minőségmegőrzési idő lejárta előtt kell eszközölni. A leginkább érintett láncok: az Aldi, az Auchan, a Lidl, a Penny Market, a Spar és a Tesco. Változás történt a nagy láncok kiskereskedelmi adójának legfelső sávjában, ami azt jelenti, hogy az eddig 2,5 százalék helyett a jövőben 2,7 százalék lesz.
Fotó: Pixabay

A NÉBIH már korábban is jelezte a problémát

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) a honlapján korábban is olvasható volt, hogy a minőségét elvesztett élelmiszereket nem lehet kereskedelmi forgalomba hozni, sem kereskedelmi forgalomba tartani. Ennek nyilvánvalóan egészségügyi vonatkozásai vannak, melyekre egyértelmű szabályok kötelezik a gyártókat, forgalmazókat.
Fotó: Pixabay
Az Európai Parlament és Tanács döntése értelmében, a 2022-es évtől kezdve az ilyen élelmiszerek eladományozhatóvá váltak… – írta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, a honlapján. Kitétel természetesen van mégpedig, hogy az adományozásra szánt termékek megfelelő állapotáért, fogyasztható mivoltáért, biztonságosságáért, az adományozó felel. A Nébih a Maradék nélkül weboldalon részletes tájékoztatást nyújt az élelmiszer pazarlásról, és a róla szóló szabályzatról!
Az élelmiszerbiztonság és az élelmiszerpazarlás- eddig „mostohán” hagyott területén- ez óriási előrelépést jelent. Örvendetes hír, hogy erre állami lépéseket is tettek.

Szerző: Budafoki Tamás

Forrás. Napu.hu, telex,

 

A repülőkön is szempont a környezettudatosság

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!