spot_imgspot_img
spot_img

Alakbarát vacsi ötletek fél óra alatt

-

Article Top Ad (AdSense)

Nehéz összeegyeztetni a napi feladatokkal a diétás táplálkozást. De nem lehetetlen! Egy rohanós hétköznap után életmentő tud lenni egy gyors vacsora recept, ami tápláló és finom is. Ilyen könnyű fogásokat hoztunk most a BBC Food segítségével. 

Csirke wrap libanoni módra

Pácoljuk a csirkét joghurtban, citromban és szegfűborsban a libanoni konyha jegyében mielőtt grillezni kezdenénk. Majd fogjunk egy lepényt vagy egy torilla tekercset, töltsük meg alaposan salátával és máris kész a könnyű és finom vacsoránk. Csak fél órát kell rászánni.

Fotó: BBC Food

Hozzávalók (4 adaghoz): 

  • Bőr nélküli csirkemell 4 szeletre vágva
  • 200g görög joghurt
  • 1 citrom leve és héja
  • 1 teáskanál szegfűbors
  • 2 teáskanál olívaolaj
  • 2 zúzott fokhagymagerezd
  • 25g pirított fenyőmag
  • kis csokor petrezselyem, apróra vágva
  • 2 paradicsom kockára vágva
  • ½ uborka kockára vágva
  • 4 db tortilla vagy nagy lepény
  • vegyes saláta, tálaláshoz

Elkészítés: Rakjuk a csirkemelleket egy sütőpapírra és fedjük is le őket szintén sütőpapírral. Egy sodrófát használva egyengessük simára felületét. A joghurt felét egy nagy tálban elkeverjük a fele citromlével, a citrom héjával, a szegfűborssal, az olívaolajjal, a fokhagymával és egy csipet sóval. Alaposan keverjük össze, majd tegyük hozzá a csirkét, ügyelve arra, hogy alaposan eldolgozzuk a keverékbe. Fedjük le és tegyük hűtőbe fél órára.

Ezt követően elő a serpenyővel, és nagy lángon süssük meg a csirkét 5-6 percig mindkét oldalán. Ha kész, fogjuk a lepényt vagy a tortillát és kenjük meg joghurttal majd töltsük meg fenyőmaggal. Ezután mehet bele a főtt csirke, a petrezselyem, a paradicsom és az uborka is. A maradék citromlevet csepegtessük a tortillába és tekerjük fel. A kész wrapokat helyezzük vissza a serpenyőbe és 30 másodpercig enyhén pirítsuk meg mindkét oldalát. Vegyes salátával tálaljuk.

Salsa verde öntetes lazac csicseriborsó salátával

A salsa verde, azaz a zöldfűszerekből készült öntet a világ számos konyhájában megtalálható. Lazaccal remek ízvilágot ad ez a különleges fogás, köretként pedig a csicseriborsó saláta a jó választás hozzá. Gondolnád, hogy mindössze 35 perc alatt elkészül? És még a másnapi ebéd kérdése is megoldódik, ugyanis két adagot készíthetünk el az alábbi hozzávalókból.

Fotó: BBC Food

Hozzávalók:

  • 3 teáskanál olívaolaj
  • 1 narancs leve és héja
  • 2 lazacfilé
  • kis csomó petrezselyem (a szárat is beleértve), apróra vágva
  • ½ evőkanál dijoni mustár
  • 1 kicsi lilahagyma, apróra vágva
  • ½ evőkanál borecet
  • 400 g csicseriborsó, mosva és lecsepegtetve
  • 2 üveg sült pirospaprika, lecsepegtetve és apróra vágva
  • 50g kelkáposzta

Elkészítés: Kézi habverővel dolgozzunk el 1 teáskanál olajat a narancs héjával és levével, sok fekete borssal és egy kis csipet sóval. Tegyük a lazacot bőrrel lefelé egy tapadásmentes tepsibe, és öntsük rá ezt a pácot. Hagyjuk szobahőmérsékleten pácolódni, amíg elkészítjük a salsa-t.

Tegyük a petrezselymet, a mustárt, a medvehagyma felét, az ecetet, 1 teáskanál olajat és a fennmaradó narancslét egy kis konyhai robotgépbe és dolgozzuk el. Sűrű, szósz állagúnak kell lennie, ha túl sűrű lett, bátran adjunk hozzá egy kevés vizet.

Melegítsük a maradék olajat egy serpenyőben, és süssük a maradék medvehagymát 5 percig. Keverjük hozzá a csicseriborsót és némi fűszerezzük sóval, borssal. Addig kevergessük, amíg a csicseriborsó omlós lesz. Ezt követően krumplinyomóval pépesítjük, majd belekeverjük a sült paprikát és a kelkáposztát. Adjunk hozzá egy kis vizet, és fedjük le fedővel, amíg a kelkáposzta meg nem fő.

Ha kész vagyunk, grillezzük a lazacot 4-6 percig. Kanállal tegyük a tányérra a csicseriborsó felét, tetejére tegyünk egy lazacfilét és kanalazzuk át a salsa verde egy részét. Jó étvágyat!

Esti souvlaki sertéshúsból

Gyorsan elkészül este a klasszikus souvlaki nyárs, ha könnyű és egyszerű hétköznapi vacsorára vágyunk. A húsételt feldobhatjuk joghurtos és chilis öntettel is. Munka után mindössze 25 percet kell foglalkozni vele és még a diétánkkal is kompatibilis fogás.

Fotó: BBC Food

Hozzávalók (4 adaghoz):

  • 400g sovány sertéslapocka, 2 cm-es darabokra vágva
  • 1 evőkanál olivaolaj
  • ½ evőkanál szárított oregánó
  • 1 citrom, héja és leve
  • ½ teáskanál csípős fűszerpaprika
  • 100ml zsírszegény joghurt
  • 1 kis fokhagymagerezd, reszelve
  • ½ uborka, feldarabolva és reszelve
  • 2 kaliforniai paprika, darabokra vágva
  • 2 kis fejes saláta
  • chili szósz, tálaláshoz (opcionális)

Elkészítés: Tegyük a sertéshúst egy nagy tálba az olajjal, az oregánóval, a citromlével és héjjal és a paprikával, valamint egy csipet sóval. Dolgozzuk össze őket, majd hagyjuk 10 percig állni/pácolódni a húst. Vegyünk elő egy másik tálat, amibe a joghurt, a fokhagyma és az uborka kerül. Ezt is sózzuk meg és tegyük félre.

Majd melegítsük magas hőfokozatra a grillt/sütőrácsot. Fűzzük rá a pácolt sertéshúst és a paprikát négy fémnyársra felváltva. Helyezzük egy tapadásmentes tepsire, és grillezzük 3-4 percig mindkét oldalon, amíg aranybarna nem lesz. Friss salátával, chili szósszal és fokhagymás öntettel tálaljuk.

Quinoa dél-amerikai módra tükörtojással

A fehérjében gazdag quinoa remek alapanyaga lehet a vacsorának is. És mitől lesz dél-amerikai ez a fogás? Keverjük össze fekete babbal, avokádóval és sült tojással és máris egy tápláló, egyben egészséges könnyed vacsorát kapunk. A címhez hűen fél óra alatt elkészül, ráadásul gluténérzékenyek és vegetáriánusok is fogyaszthatják!

Forrás: BBC Food

Hozzávalók (2 adaghoz):

  • 75g quinoa
  • 400 g fekete bab, leve nélkül
  • ½ teáskanál őrölt kömény
  • ½ teáskanál őrölt koriander
  • 1 db lime héja és leve + 1 a tálaláshoz
  • 1 teáskanál almaborecet vagy almaecet
  • 160g koktélparadicsom, ketté vágva
  • 1 kis avokádó meghámozva és apróra vágva
  • 2 evőkanál apróra vágott koriander
  • 3 újhagyma vagy ½ kicsi lilahagyma, apróra vágva
  • repceolaj, sütéshez
  • 2 közepes tojás

Elkészítés: Tegyük a quinoát egy kis serpenyőbe 250 ml vízzel, és forraljuk fel. Kis lángon fedjük le és óvatosan pároljuk 15-20 percig, időnként kevergetve, amíg a víz nagy része elpárolog, és a quinoa szemei kb. kétszeresükre nőnek.

Ezután fogjunk egy nagyobb tálat és tegyük bele a babot, a fűszereket, a lime levét és héját és az ecetet. Keverjük át alaposan, majd adjuk hozzá a paradicsomot, az avokádót, a koriandert és a hagymát. Felezzük és kanalazzuk két külön tányérra.

Hevítsünk egy csepp olajat egy tapadásmentes serpenyőben, és készítsünk tükörtojást hozzá, ezt pedig tálaljuk a zöldéges quinoa tetején.

5 isteni melengető ital az őszi napokra

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!