spot_imgspot_img
spot_img

Akik szalonképessé teszik a mentális problémákat

-

Article Top Ad (AdSense)

Napi adagokra bontott pszichológiai útravalóval látják el az instagramozókat a magyar alkotók, akik a hobbijukat és a szakmájukat keresztezték.

A közösségi oldalakat sokan vádolják azzal, hogy káros mintákat adnak, álhíreket terjesztenek vagy poénosnak szánt életveszélyes kihívásokat népszerűsítenek. Néhány magyar alkotó azonban megmutatta, hogy kifejezetten jóra is lehet használni ezt a közeget.

A másik gyakori felvetés a Facebookkal, Instával és hasonló oldalakkal kapcsolatban, hogy a valóságtól elrugaszkodott, túl szép és tökéletes képet mutatnak. Egyes kutatások szerint

a Facebook használata akár depresszióhoz is vezethet

a fentiek miatt. (Azért van remény: a Pinterest böngészése viszont boldogabbá tesz minket – a kutatók szerint.)

A Mélylevegőprojekt alkotói csapata viszont épp a mentális betegségek, különösen a depresszióval kapcsolatos tudatosság növelésére használják az Instagram felületét. Az oldalhoz közmondásosan kötődő képi világ, vagyis az ismerős, barátságos grafikák könnyen emészthetővé teszik a témát. A társadalomban még mindig elfogadhatatlannak számító

mentális problémákat olyan szerethető módon dolgozzák fel, amely nemcsak az érintetteknek segít szembenézni az állapotukkal, hanem a környezetüknek is.

A rajzokon a különféle kórképek felismeréséhez nyújtanak segítséget, de tippeket adnak a környezetnek is, hogy tudnak a lehető legjobban hozzáállni a szeretett személyhez, segíteni neki amikor esetleg ő maga sem tudja, mi a baja. Néhány bejegyzés pedig ahhoz ad útmutatást, hogyan viseljük el a depressziót vagy a szorongást, mit tehetünk a hétköznapokban az elviselésükhöz. Segítenek beazonosítani a tüneteket, megmagyarázzák testünk és pszichénk válaszreakcióit, ellát hasznos technikákkal.

A tavaszi karantén alatt indította az oldalt három végzős pszichológushallgató, Juhász Bettina, Pető Dorina és Miklós Andrea, illetve egy mechatronikai mérnök, Pálovics László – akinek a grafikákat és videókat köszönhetjük. Ősszel csatlakozott hozzájuk még egy pszichológushallgató grafikus. Mindannyian rendelkeznek PR, marketing azon belül is közösségimédia-marketing tapasztalattal, ezt használták fel a pszichológiai ismeretterjesztésre. Rajuk kívül közel 20 önkéntes segíti a munkájukat.

A Mélylevegőprojekt képeit ide kattintva tekintheted meg!

Ha tetszett kattints további cikkeinkért!

Túlzásba vitt optimizmus – a pozitív gondolkodás 4 legfrusztrálóbb üzenete

5 hatékony módszer a pozitív gondolkodás elsajátításához

 

FRISS CIKKEINK

Jön az Apple szupervékony iPhone-ja? Megszűnhet az iPhone Plus

Folyamatosan szivárognak ki hírek az Apple-től. Hol a mesterségesintelligencia-fejlesztésekről, hol az iPhone-ról, hol mindkettőről. A legújabbak a 2025 késő őszére esedékes szupervékony iPhone 17-ről szólnak. A változás állítólag akkora lesz, mint az X 2017-es megjelenése volt.

Nagyot bakizott a Google mesterséges intelligenciája

A keresőóriás a múlt héten mutatta be az elmúlt évek legnagyobb dobását, az AI Overview funkciót, ami a Microsoft és az OpenAI chatbot riválisaihoz kívánja felzárkóztatni a céget. A nagy debütálást követő időszakban azonban rengeteg probléma merült fel vele.

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!